Bucuresti

Femei la volan. Eleganță și rafinament

Femei la volan. Eleganță și rafinament

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 8 luni si 1 saptamana
Apartine de
Seo 365
Vizualizari
204

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Interiorul unei mașini reprezintă de foarte multe ori un factor decizional în ceea ce privește achiziționarea acesteia. Pe lângă cai putere, cutie automata sau cutie manuală, computer de bord sau gps auto, interiorul unui autoturism este extrem de important. Ne petrecem atât de mult timp în mașină. De ce să nu ne simțim confortabil? De ce să nu fim înconjurați de materiale de calitate și culori care să ne insufle o stare de bine?

În timp ce unele companii văd ca fiind importante funcționalități precum sisteme de localizare gps sau deschiderea automata a portbagajului, unii producători de autoturisme au realizat importanța designului de interior la timp și au angajat experți în acest domeniu. Cine putea să fie potrivit pentru realizarea unor interioare elegante și rafinate?

Helen în Detroit

Povestea Helenei Rother începe la Leipzig, Germania în anul 1908 și pare parcă desprinsa dintr-un film de cinema. Helen a urmat cursurile unei școli de arte aplicate iar mai apoi a studiat la o renumita facultate de arte și design din Germania. Talentul ei a fost rapid apreciat de profesori însă adevărata provocare abia acum venea. După terminarea studiilor s-a mutat la Paris, în Franța, unde a lucrat ca și designer de bijuterii și broșe micuțe purtate de doamne pe pălării.

Din nefericire, pe la sfarșitul anilor 30’ era deja destul de evident faptul că situația se înrăutățea. Franța urma să fie ocupată de regimul nazist. Helen, împreună cu fiica ei, eu reușit să scape fugind în nordul Africii. Acolo au fost nevoite să rămână timp de patru luni, până s-a ivit ocazia să plece la New York. Fără să stea prea mult pe gânduri, Helen s-a agățat de această oportunitate și bine a făcut.

În anul 1941 Helen împreună cu fiica ei ajung la New York. Chiar dacă nu era atât de popular atunci așa cum este acum, studio-ul Marvel a angajat-o pe Helen ca și grafician. Atunci se numea Timely Publications. Avea o situație destul de bună dar ceva o împingea pe Helen să facă mai mult. Dupa un an, se hotărăște să plece spre vest și ajunge în Detroit.

Detroit era atunci mecca industriei automobilistice. Nu a fost nevoie de mult timp până ca Helen să ocupe un post la General Motors unde a lucrat ca și designer resposabil de interiorul autoturismelor. Ea se ocupa de tot ce însemna tapițerie, țesături, iluminat și feronerie. Talentul ei a adus recunoaștere atât pe plan local dar și internațional. The Detroit News nota despre Helen că este prima femeie designer auto din industria automobilistica și că este recompesată cu 600$ pe lună (cca. 8500$ la ora actuală). Toate acestea în condițiile în care un bărbat la ora actuală era plătit cu 200$ pe luna. Timp de 4 ani, toate mașinile produse de General Motors aveau amprenta design-ului făcut de Helen Rother. Eleganță și rafinament la cel mai mare nivel.

După plecarea de la GM, Helen și-a deschis propriul ei studio de design. Cum era deja un nume mare în industria automobilistică, nu a trecut mult până să fie contactată de nenumărate companii care doreau să lucreze cu ea. Una dintre companii era Nash Motors. Un gigant în domeniu la acea vreme. Helen a făcut design-ul pentru majoritatea modelelor produse de Nash Motors din 1948-1956. Ea a lucrat de asemenea cu companii precum Goodyear, B.F Goodrich sau Miller-Meteor.

Succesul Helenei Rother a deschis multe uși închise până atunci femeilor care doreau să lucreze în domeniul automobilisticii într-un timp în care acest domeniu aparținea bărbaților.


Creativ. Distractiv. Diferit

Așa urma să fie noul design al modelului Volkswagen Golf GTI.
Cariera Gunhildei Liljequist în industria automobilistică începe în anul 1964 când, la doar 28 de ani, s-a angajat la Volkswagen. Cu ușile larg deschise de către predecesoarele ei și cum lumea automobilistică avea deja experiență cu simțul estetic desăvârșit al femeilor, Gunhild, a fost primită cu brațele deschise de către Volkwagen. Ea a lucrat în departamentul de culori și țesături din Wolfsburg, concentrându-se pe detalii precum borduri, design interior și nuanțe de vopsea.

Demonstrându-și constant calitățile de designer, Gunhild a fost rugată să se ocupe de împrospătarea design-ului pentru modelul Golf GTI. Inspirându-se din călătoriile ei în Marea Britanie, Gunhild a venit cu 2 idei care aveau să schimbe fața modelului Golf GTI pentru totdeauna.

Prima dintre aceste idei era folosirea modelelor în carouri și țesături de înaltă calitate. Anterior, interiorul mașinilor sport era negru. Gunhild dorea culoare și calitate, așa că, a propus folosirea tapițeriilor în carouri pentru scaune și bancheta. Rezultatul a fost uluitor.

Cea de-a doua idee era schimbarea modelului schimbatorului auto. Chiar dacă a fost spontană, a fost suficient de interesantă încât să fie luată în considerare, iar ca urmare, noul schimbător auto a luat forma unei mingi de golf. În mod surprinzător și în ciuda ingeniozității lor, ideile ei s-au confruntat cu rezistență la început din partea colegilor. Probabil pentru că au fost „creative”, „distractive” și „diferite”, așa cum au fost caracterizate ulterior de Volkswagen.

În cele din urmă, recunoscând pontențialul succes de care s-ar putea bucura noile modele Golf GTI, cei din conducere au acceptat schimbarea. Și bine au făcut. Designul gândit și implementat de Gunhild Liljequist a trecut cu brio testul timpului.

Cu toate acestea, contribuția Gunhildei Liljequist la moda auto nu s-au limitat doar la cele două idei. De-a lungul celor 30 de ani de carieră la Volkswagen, ea a influențat unele dintre cele mai importante nuanțe și interioare ale brandului, în timp ce a mai proiectat câteva modele speciale. Dincolo de contribuția la Golf GTI, Gunhild a fost responsabilă de proiectarea ediției limitate din anul 1987 „Etienne Aigner” Mk1 Golf Cabriolet - inspirată de designerul de lux al genților de mână și al altor accesorii.

Povestea acestor două femei, care au reușit să se impună într-o perioadă și într-un domeniu în care bărbații făceau regulile, inspira și încurajează și în ziua de azi femei care doresc să urmeze o carieră în design. Curajul de a înfrunta orice obstacol și atitudinea de câștigătoare a lui Helen și a Gunhildei te lasă fără cuvinte, făcând din cele două un exemplu demn de urmat.