Bucuresti

Intimplari si personaje marca Florin Lazarescu, la Polirom

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 1 saptamana
Vizualizari
293

Voteaza & Distribuie

Descriere

Întîmplări şi personaje marca Florin Lăzărescu, la Polirom

Noul volum de micropovestiri Întîmplări şi personaje, semnat de Florin Lăzărescu şi publicat în colecţia „Ego-grafii” a Editurii Polirom, este disponibil în toate librăriile din ţară.

Peste două sute de mici poveşti reconstituie parcursul biografic al lui Florin Lăzărescu din ultimii 13 ani şi urmăresc evoluţia unor personaje care le unesc între ele. De la mutarea la o nouă gazdă la aventura mersului cu microbuzul sau cu maşina la serviciu, toate întîmplările au o atmosferă comună uşor absurdă, împreună creînd în final portretul indirect al suprapersonajului Florin Lăzărescu.
Florin Lăzărescu este coscenarist al filmuluiAferim!, ecranizat în regia lui Radu Jude şi cîştigător al Premiului Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2015. Este, de asemenea, coscenarist al filmuluiLampa cu căciulă, în regia lui Radu Jude, cîştigător a peste 50 de premii pentru cel mai bun scurtmetraj la festivaluri internaţionale de film, printre care Sundance, SUA. Povestirea care a inspirat scenariul dă numele volumului publicat de Florin Lăzărescu la Polirom, în anul 2009.
Este unul dintre cei mai traduşi autori români, cărţile sale fiind publicate în franceză, germană, spaniolă, italiană, slovenă, maghiară, croată, chineză.Amorţire, cel mai recent roman al său, a apărut de curînd la una dintre cele mai importante edituri din China, People’s Literature Publishing House Co., Ltd. (Beijing).
„Pe 15 ianuarie 2003, odată cu deschiderea unui site personal, construit de prietenul meu Dan Maşca, din Tîrgu Mureş, m-am apucat să ţin mai mult în glumă unJurnal intimonline, posibil primul blog din România, prin care doream să desfiinţez imaginea-clişeu că scriitorul e un tip cu capul în nori, cu barbă şi mort de mult, care nu are nicio legătură cu realitatea, cu nimicurile vieţii. Apoi a început să-mi placă de-a binelea şi-am lăsat să curgă poveştile directe, simple, culese de la firul ierbii sau al drumurilor pe care le străbat, despre lumea pe care o văd în jur. Între timp,Jurnalul...a ajuns la mii de pagini «publicate», mai ales pe domeniile mele online, de la lazarescu.reea.net, liternet.ro şi suplimentuldecultura.ro şi pînă la Facebook sau florinlazarescu.com. Că-i posibil să scot o carte din asta nu m-a putut convinge decît Poliromul. Prin urmare, am «montat» vreo două sute de micropovestiri scrise în ultimii doisprezece ani. Că a ieşit o carte cu cap – eventual şi cu coadă – numai cititorii pot spune.” (Florin Lăzărescu)
Florin Lăzărescu(n. 28 martie 1974, Doroşcani, Iaşi), prozator şi scenarist. Absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi (1998). La Editura Polirom a mai publicatCe se ştie despre ursul panda(roman, 2003),Trimisul nostru special(roman, 2005, 2014; unul dintre romanele cîştigătoare ale Marilor Premii pentru Literatură Est-Europeană, Frankfurt, 2006, fiind tradus în franceză, germană, spaniolă, italiană, slovenă, maghiară şi croată),Lampa cu căciulă(povestiri, 2009) şiAmorţire(roman, 2013). (Co)scenarist pentruLampa cu căciulă(2006, în regia lui Radu Jude),O umbră de nor(2014, în regia lui Radu Jude; premieră la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs) şiAferim!(2015, în regia lui Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale pentru cea mai bună regie).