Bucuresti

Licitatia de Alb & Negru si Licitatia Doamnelor Artelor Frumoase Romanesti

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 1 luna
Vizualizari
747

Voteaza & Distribuie

Descriere

Casa Artmark deschide seria premierelor in licitatiile de arta din 2011

Aproximativ doua sute de lucrari de pictura si grafica semnate de artisti romani consacrati vor fi scoase la licitatie pe 27 ianuarie in cadrul unui proiect-premiera. Deschizand seria licitatiilor din 2011 organizate de Artmark, „Licitatia de Alb & Negru" si „Licitatia Doamnelor Artelor Frumoase Romanesti", reprezinta primul proiect de recuperare a operelor marilor pictorite din Romania interbelica si primul eveniment consacrat operelor de grafica si pictura grisaille.

Aproape 200 de opere de pictura si grafica, avand o valoare de aproximativ 400.000 de euro, vor fi puse in vanzare in cadrul celor doua licitatii organizate in seara de 27 ianuarie. Multe dintre loturi vor avea preturi de pornire cuprinse intre 100 si 500 de euro.

Poate ca nu a fost niciodata mai usor pentru un iubitor de arta sa alcatuiasca o colectie rafinata de arta romaneasca moderna decat in Licitatia de Alb & Negru. Si asta deoarece, in Romania, segmentul de grafica al pietei se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare, ocazionand preturi foarte accesibile pentru opere originale. Prin urmare, acum este posibila achizitionarea unei colectii de lucrari de grafica semnate de artisti consacrati, care sa numere cel putin 20 de lucrari, cu aproximativ 5.000 de euro. Grafica va evolua in urmatorii ani catre cotatii de piata juste fata de valoarea artistica, pe masura ce valoarea lucrarilor artistilor importanti va creste, iar oferta de opere de pictura se va restrange in mod natural.

Licitatia de Alb & Negru este primul eveniment consacrat operelor de grafica si pictura grisaille (in alb si negru) organizat in Romania si marcheaza deschiderea pietei romanesti de grafica de patrimoniu. Cateva dintre aceste opere poarta semnaturile unor autori foarte cunoscuti precum: Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Camil Ressu, Theodor Pallady etc.

Licitatia doamnelor Artelor Frumoase Romanesti, organizata in parteneriat cu Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti, este prima licitatie dedicata in intregime personalitatilor artistice feminine, care ofera opere rare de pictura. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt semnate de catre plasticiene romance de elita din ultimul secol: Rodica Maniu Mützner, Micaela Eleutheriade, Lucia Demetriade Balacescu, Cecilia Cutescu-Storck etc.

Vedetele licitatiilor din 27 ianuarie vor fi tablourile Rodicai Maniu Mützner, Plaja (estimat la o valoare intre 40.000 - 50.000 euro) si Confidente (17.500 – 25.000 euro), dar si o serie de grafica de Nicolae Tonitza, apartinand celei mai innoitoare si mai prolifice faze a creatiei sale.

Cele doua licitatii, Licitatia de Alb & Negru si Licitatia Doamnelor Artelor Frumoase Romanesti, vor avea loc la Marriott Grand Hotel, joi, 27 ianuarie 2011. Operele pot fi admirate la J.W. Marriott Grand Hotel in perioada 21 – 27 ianuarie 2011, intre orele 11.00 – 21.00.