Bucuresti

Nascut in URSS de Vasile Ernu a aparut in Polonia

Nascut in URSS de Vasile Ernu a aparut in Polonia

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 10 luni
Vizualizari
649

Voteaza & Distribuie

Descriere

Volumul Nascut in URSS de Vasile Ernu, aparut la Editura Polirom in patru editii de succes – in 2006, editia a II-a, cu CD, in 2007, editia III-a in 2010 si editia a IV-a in 2013 –, a fost publicat de curind in Polonia, la editura Claroscuro, in traducerea de Radosław Biniarz, cu titlul Urodzony w ZSRR.

Nascut in URSS, volumul de debut a lui Vasile Ernu, a fost distins cu Premiul pentru debut al revistei Romania literara si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2006. Pentru acelasi titlu a obtinut nominalizari la Premiul de debut al revistei Cuvantul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul.

Nascut in URSS a fost publicat in anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia (traducere de Oleg Panfil) si in 2009 la Editura KX - Critique & Humanism din Bulgaria (traducere de Stilyan Deyanov). De asemenea, volumul a aparut recent la editura Akal din Spania, cu titlul Nacido en la URSS (traducere de Corina Tulbure), la Editura L’Harmattan din Ungaria (traducere de László Noémi), la Editura Sulakauri din Georgia (traducere de Gaga Lomidze) si la editura Hacca din Italia (traducere de Anita N. Bernacchia).

„Vasile Ernu e tare prin relaxarea si forta cu care uneste si simetrizeaza Literatura si Mesajul.” (Mihai Iovanel)

„Vasile Ernu isi permite luxul „iresponsabilitatii”, lux extrem de costisitor intr-o cultura de provincie. Isi permite formularea unei intrebari cu argumentatie simpla care sa nelinisteasca profund. Zguduirea adevarului „de la sine inteles” intr-un ritm nonsalant, aproape prietenos - aceasta e finalitatea, fara dorinta emfatica de rezolvare a aporiei. Ernu imprumuta aroganta imperiului uresesist pierdut in istoria sa personala si o foloseste exact in sensul contrar pe care-l pusesera la cale propagandistii razboiului rece.” (Costi Rogozanu)

„L-am citit pe Ernu. Acest autor trebuie gasit cu orice pret si citit, citit, citit: Must Read! Scrie fara utopism si ideologii si mai ales fara ura. Scrie pur si simplu bine, cu o frumoasa limba simpla, ironica si lirica.” (Gherman Sadulaev)

Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul Fundatiei Idea si Tranzit si al edituilor Idea si Polirom. In ultimii ani a tinut rubrici de opinie in Romania Libera, HotNews si Timpul, precum si rubrici permanente la revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator Cultural.

In 2009 publica la Editura Polirom cartea de eseuri Ultimii eretici ai Imperiului, aparuta in traducere in limba italiana la editura Hacca si nominalizata la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural, premiata in acelasi an de revista Tiuk! In 2010 publica la aceeasi editura, impreuna cu Bogdan-Alexandru Stanescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc.
In 2012 publica (Editura Cartier) volumul Intelighentia rusa azi.
In 2013 publica (Editura Cartier) volumul Sint un om de stinga.
Vasile Ernu (alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu, Editura Cartier 2008. Este unul din fondatorii si coordonatorii proiectului www.criticatac.ro
www.ernu.ro / www.nascutinurss.ro