Bucuresti

Romanul care a scandalizat societatea franceza la jumatatea secolului trecut

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 8 luni
Vizualizari
266

Voteaza & Distribuie

Descriere

Romanul Bonjour tristesse, de Francoise Sagan, copilul teribil al scenei culturale franceze din anii ’50-’60, a aparut in colectia „Biblioteca Polirom”, in traducerea Anei Antonescu.

Bonjour tristesse este cartea cu care Francoise Sagan a debutat, la doar 19 ani, si a fost distins cu premiul criticii.

Cartea a fost ecranizata de trei ori, versiunea cea mai cunoscuta fiind cea din 1958, in regia lui Otto Preminger, cu Deborah Kerr, David Niven si Jean Seberg in rolurile principale.

Bonjour tristesse urmareste peripetiile unei adolescente care incearca sa inteleaga si sa controleze lumea din jur. Cecile isi petrece vacanta de vara la tarmul Mediteranei, impreuna cu tatal ei si cu iubita acestuia, Elsa, o tinara frivola, ahtiata dupa viata mondena, cu care fiica se intelege excelent. Dar lucrurile se complica atunci cind in vizita soseste Anne, veche prietena a mamei raposate, o femeie stilata, culta, responsabila, de care tatal ei se indragosteste nebuneste si cu care decide sa se casatoreasca. Desi o admira pe Anne, fata de numai 17 ani isi vede amenintata viata usuratica, palpitanta si voluptuoasa, asa ca tese impreuna cu iubitul ei, Cyril, o intriga amoroasa prin care Anne sa decada in ochii tatalui si Elsa sa revina in viata acestuia.

„Romanul care a deschis calea catre o societate mai toleranta, una dintre senzatiile literaturii secolului XX.” (The Daily Telegraph)

„Nu-mi judec niciodata personajele. Spun uneori ca unul e simpatic, ca-i gay ori ca-i plicticos. Singura moralitate care trebuie sa conteze pentru un scriitor este aceea a esteticii sale.” (Francoise Sagan)

Carte recomandata de RFI

Francoise Sagan (1935-2004) a publicat numeroase romane, volume de povestiri, piese de teatru, scenarii si scrieri autobiografice, dintre care amintim: Un certain sourire (1955), Dans un mois, dans un an (1957), Aimez-vous Brahms… (1959; Va place Brahms?, Polirom, 2015), Des bleus a l’ame (1972), Musiques de scenes (1981), De guerre lasse (1985), Sarah Bernhardt: Le rire incassable (1987), Toxique (1964) si Avec mon meilleur souvenir (1984). In 1985 a fost recompensata cu Premiul „Printul Pierre de Monaco” pentru intreaga opera.

Colectia „Biblioteca Polirom” numara pina in prezent peste 1000 de titluri si este coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu.

In pregatire:
Mary Chamberlain, Croitoreasa de la Dachau
Joao Paulo Cuenca, Singurul final fericit pentru o poveste de dragoste este un accident
John Steinbeck, Jurnal rusesc
Patti Smith, Torcatoarea de vise