Bucuresti

Un manifest al psihologiei romanesti moderne, Psihologia poporului roman de Daniel David, la Polirom

Un manifest al psihologiei romanesti moderne, Psihologia poporului roman de Daniel David, la Polirom

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 9 luni
Vizualizari
508

Voteaza & Distribuie

Descriere

„Cum sintem?”, „Cum credem ca sintem?”, „Cum cred altii ca sintem?”, „Cum am ajuns sa fim asa?” sint intrebari esentiale atit pentru fiecare dintre noi, cit si pentru intreaga societatea romaneasca. In volumul Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor intr-o monografie cognitiv-experimentala, aparut la Editura Polirom, disponibil in librarii din aceasta saptamina, renumitul psiholog Daniel David ne ofera, intr-o maniera analitica riguroasa si complexa, raspunsuri bine documentate.

Psihologia poporului roman, volum monografic aparut in colectia „Psihologie aplicata”, in editie cartonta, este un demers stiintific si cultural, dar si un tribut adus de profesorul Daniel David academicianului Constantin Radulescu-Motru si fondatorului psihologiei experimentale Wilhelm Wundt.

Monografia este conceptualizata de autor in urmatorul cadru:
…Aceasta lucrare este un manifest al psihologiei romanesti moderne, care, ajunsa la maturitatea stiintifica dupa desfiintarea sa in regimul comunist – cind, din cauza ca nu s-a aliniat ideologic partidului comunist, a fost acuzata de impostura si caracter subversiv, ajungindu-se pina la situatia ridicola in care nespecialistii in psihologie (ex. adesea activistii PCR sau cei din alte discipline acceptati/recomandati de activistii PCR) se pronuntau asupra problemelor de psihologie –, isi revendica vechea pozitie a fondatorilor sai in Romania: Florian Stefanescu-Goanga (Cluj-Napoca), Constantin Radulescu-Motru (Bucuresti) si Eduard Gruber (Iasi). Mai precis si direct spus, psihologia romaneasca moderna tinteste sa fie nu doar o stiinta focalizata pe individ si ancorata international, ci, dupa modelele internationale, una cu mesaj social, care sa contribuie si la cultura si dezvoltarea tarii. Lucrarile clasice asupra psihologiei romanilor au aparut la momente de cotitura pentru istoria romanilor (de exemplu, pregatirea, formarea si consolidarea statului national romanesc). Cred ca psihologia romaneasca a ajuns astazi la forta si maturitatea stiintifica de a aborda aceasta tema, intr-o logica dominant etica (dar cu elemente emice), dupa modele internationale, direct, constructiv si fara complexe. Si mai cred ca miza integrarii noastre in Uniunea Europeana, cu bataie lunga din punct de vedere istoric, este pentru romani un asemenea moment de cotitura in prezent, care cere o astfel de monografie (pastrind proportiile, asa cum au intervenit decisiv la vremea lor pentru modernizarea tarii Scoala Ardeleana, Generatia Pasoptista, Junimea Romana etc.)…

O carte care sintetizeaza cea mai ampla cercetare de psihologia poporului roman din ultimul veac, cercetare derulata intre anii 2005 si 2015, si ofera un profil psihologic al romanilor ce contrazice nu de putine ori bine-cunoscutele clisee care circula despre acesta.

Lucrarea ofera o baza de date si o sinteza a literaturii de specialitate la zi, din care fiecare poate selecta doar partea ce il intereseaza, in scopuri practice si/sau de cercetare. Dincolo de inventarierea acestor clisee si in special a autostereotipurilor relevante pentru perceptia de sine a romanilor, autorul analizeaza si cauzele lor si, mai important, realizeaza un profil psihologic bazat pe trasaturile reale ale romanilor si alte doua profiluri: potentialul nostru sau ce am putea fi si modelele care ne ghideaza sau ce am vrea sa fim.

„Desi romanii «se cred» asa «cum nu sint», totusi «se cred» asa «cum ar putea sa fie». Asadar, as spune ca proiectia lor – «cum se cred» – nu reprezinta o iluzie pozitiva, ci un optimism realist. De aceea, in cazul romanilor exista o sansa foarte mare pentru dezvoltare si evolutie in directia unui model psiho-cultural ideal.” (Daniel David)

„Evident, nevorbind limba romana, nu ma pot pronunta direct asupra intregului continut al monografiei, cu exceptia studiului 3, la care am participat si pe care il consider important. Dar as sublinia in acest context ca, in general, astfel de cercetari asupra caracterului national si relatia acestuia cu atribute psihologice de baza sint fundamentale pentru psihologia inteculturala moderna.” (Dr. Antonio Terracciano, Florida State University, autor al articolului „National Character Does Not Reflect Mean Personality Trait Levels in 49 Cultures”, Science, 2005)

Daniel David este profesor de stiinte cognitive clinice la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, profesor asociat (adjunct professor) la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, si director fondator al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health (integrat in reteaua internationala MERIL a unitatilor de cercetare de interes european). De asemenea, este directorul pentru cercetare (si diplomate) al Albert Ellis Institute, New York, si supervizor la Academy of Cognitive Therapy (SUA). Este editor fondator, coeditor sau membru in boardul editorial al mai multor reviste indexate Web of Science din tara si din strainatate. Este psihologul din Romania cu cel mai mare indice scientometric Hirsch (si cu cele mai multe citari in domeniu), fiind reprezentant national in European Science Foundation. A reprezentat in tara proiecte majore de cercetare internationala (de exemplu, DREAM in FP7), a publicat in revistele internationale de top in domeniu si la edituri de prestigiu (printre care Oxford University Press). A primit un numar mare de premii nationale si internationale, precum Premiul „Constantin Radulescu-Motru” al Academiei Romane (2012) si Henry Guze Award (2003). In 2008 a fost decorat cu Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler. La Editura Polirom a mai publicat: Psihologie clinica si psihoterapie. Fundamente (ed. I, 2006; ed. a II-a, 2013), Metodologia cercetarii clinice. Fundamente (2006), Tratat de psihoterapii cognitive si comportamentale (ed. I, 2006; ed. a II-a revazuta si adaugita, 2012), Fundamente de psihologie evolutionista si consiliere genetica. Integrari ale psihologiei si biologiei (in colab., 2007), Dezvoltare personala si sociala. Eseuri si convorbiri despre viata cu psihologul Daniel David (2014) si Psihologie si tehnologie. Fundamente de roboterapie si psihoterapie prin realitate virtuala (in colab., 2015).