Bucuresti

Vasile Ernu invitat special al Festivalului Literary Ark 2013 din Armenia

Vasile Ernu invitat special al Festivalului Literary Ark 2013 din Armenia

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 5 luni
Vizualizari
493

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vasile Ernu invitat special al Festivalului Literary Ark 2013 din Armenia
Literary Ark Festival (23-31 octombrie) de la Erevan, Armenia, este unul dintre cele mai importante festivaluri de literatură din regiune la care participă atît scriitori din peste 10 ţări din regiune, dar şi din spaţiul occidental. Anul acesta festivalul se va desfăşura sub motto-ul “In Front of a White Paper”.

Invitatul special de anul acesta, Vasile Ernu, va susţine o prelegere cu titlul Literatura şi spaţiul politic: ostaşii de hîrtie şi puterea cuvintelor. De asemenea, scriitorul român va avea cîteva lecturi şi va participa la mese rotunde şi dezbateri, evenimente ce se vor desfăşura în cadrul festivalului.

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I.Cuza”,Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrulFundaţiei Idea şi Tranzitşi al edituilorIdeaşi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNewsşi Timpul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de culturăşi Observator cultural.

A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010, ediţia IV-a în 2013 ), care apare în anul 2007 şi la Editura Ad Marginem din Rusia, în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, în 2010 la Editura Akal din Spania şi Editura Hacca din Italia, iar în 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria şi la Editura Sulakauri din Georgia. Cartea este în curs de apariţie la Editora Claroscuro din Polonia. Născut în URSS a fost nominalizat la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima alFundaţiei Anonimul.
Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literareşi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.
În 2009 publică la Editura Polirom volumul Ultimii eretici aiImperiului care apare în anul 2012 la Editura Hacca din Italia şi e în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia. Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observator cultural (2009) şi a primit Premiul Tiuk!2009.

În 2010 publică la Editura Polirom, împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi.

Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (Editura Cartier 2008).
Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro www.ernu.rowww.nascutinurss.ro/