Bucuresti

Vasile Ernu si Cezar Paul-Badescu, invitati ai Salonului de Carte de la Torino

Vasile Ernu si Cezar Paul-Badescu, invitati ai Salonului de Carte de la Torino

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 11 luni
Vizualizari
592

Voteaza & Distribuie

Descriere

In perioada 8-12 mai, Vasile Ernu si Cezar Paul-Badescu sint invitati la cea de-a XXVII-a editie a Salonului International de Carte de la Torino. Tema editiei din acest an este Il Bene/Binele, iar tara invitata de onoare este Sfintul Scaun.

Vasile Ernu va fi reprezentantul Romaniei in cadrul programului Europe at 16, un proiect adresat tinerilor din liceele si universitatile din Torino si Berlin care are ca scop incercarea de a discuta ideea: ce mai inseamna Europa actuala din perspectiva sociala, politica, economica si culturala in viata de zi cu zi. In cadrul acestui proiect sint invitati 10 scriitori din intreaga Europa.

Astfel, joi, 8 mai, de la ora 12.30, la Arena Bookstock, Vasile Ernu se va intilni cu tinerii cititori italieni si va discuta pe tema „Europa la 16 ani. Tangram”. Moderatorul discutiei va fi jurnalistul si scriitorul Andrea Bajani.

Nascut in URSS (Nato in URSS) si Ultimii eretici ai Imperiului (Gli ultimi eretici dell'Impero), volume semnate de Vasile Ernu, au fost traduse in limba italiana de Anita N. Bernacchia si au aparut la Editura HACCA.

Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009), volum nominalizat la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural si premiat de revista Tiuk!, este in curs de aparitie la Editura Ad Marginem din Rusia.

Nascut in URSS reprezinta volumul de debut al lui Vasile Ernu (Polirom, 2006, editia a II-a, cu CD, in 2007, editia III-a in 2010). Cartea a fost distinsa cu Premiul pentru debut al revistei Romania literara si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2006. Pentru acelasi titlu a obtinut nominalizari la Premiul de debut al revistei Cuvantul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul.

Nascut in URSS a fost publicat in anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia (traducere de Oleg Panfil) si in 2009 la Editura KX - Critique & Humanism din Bulgaria (traducere de Stilyan Deyanov). De asemenea, volumul a aparut recent la editura Akal din Spania, cu titlul Nacido en la URSS (traducere de Corina Tulbure), la Editura L’Harmattan din Ungaria (traducere László Noémi) si la Editura Sulakauri din Georgia (traducere de Gaga Lomidze). Cartea este in curs de aparitie la Editora Claroscuro din Polonia.

Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea Al.I. Cuza, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997). In ultimii ani a tinut rubrici de opinie in Romania Libera,HotNews si Timpul, precum si rubrici permanente la revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator Cultural.
In 2010 publica la Editura Polirom, impreuna cu Bogdan-Alexandru Stanescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc.
In 2012 publica (Editura Cartier) volumul Intelighentia rusa azi.
In 2013 publica (Editura Cartier) volumul Sint un om de stinga.
Vasile Ernu (alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu, Editura Cartier 2008. Este unul din fondatorii si coordonatorii proiectului www.criticatac.ro, www.ernu.ro / www.nascutinurss.ro

Duminica, 11 mai, de la ora 17.00, in Sala Avorio, Cezar Paul-Badescu se va intilni cu cititorii italieni, prilej cu care va avea loc si lansarea editiei in limba italiana a romanului Tineretile lui Daniel Abagiu (Le giovinezze di Daniel Abagiu), aparut in luna februarie a acestui an la editura Ciesse, in traducerea Irinei Turcanu.

Alaturi de autor, vor participa: Mauro Barindi, Roberto Merlo, Irina Turcanu

Prefatat de Mircea Cartarescu, Tineretile lui Daniel Abagiu a aparut in doua editii la Editura Polirom (2004, 2012) si este disponibil si in format digital. Romanul a mai fost publicat in Bulgaria, la Paradox Publishing, traducere de Vanina Bojikova. Mai exista si o traducere spaniola a romanului, La dorada juventud de Daniel Pajero, realizata de Alberto Madrona, nepublicata deocamdata.

Cezar Paul-Badescu (n. 7 august 1968) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in 1994. Intre 1996 si 2007 a fost redactor al revistei Dilema, unde ulterior a ramas colaborator extern, continuind sa scrie saptaminal in rubrica de analiza a fenomenului televizual, pe care o tine din anul 2000. Din 2007 este seful Departamentului Cultura al ziarului Adevarul.
De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut romanul Luminita, mon amour, in 2006. Tineretile lui Daniel Abagiu si Luminita, mon amour au fost traduse in bulgara si au aparut la Sofia, intr-un volum comun, la Editura Paradox, in 2009.
In anul 2000, Presedintia Romaniei i-a conferit lui Cezar Paul-Badescu medalia „Mihai Eminescu”, pentru merite culturale.

Mai multe detalii despre participarea Romaniei la editia din acest an a Salonului de Carte de la Torino, pe siteul ICR: http://www.icr.ro/bucuresti/evenimente/romania-la-salonul-international-de-carte-de-la-torino-2014.html