Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Agrapha, culegerea de fragmente extracanonice ale Scripturii alcatuita de Alfred Resch, la Polirom

Agrapha, culegerea de fragmente extracanonice ale Scripturii alcatuita de Alfred Resch, la Polirom

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
821

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Agrapha, culegerea de fragmente extracanonice ale Scripturii alcătuită de Alfred Resch, la Polirom Disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară, volumul-eveniment Agrapha. Fragmente extracanonice ale Scripturii semnat de teologul german Alfred Resch, a apărut la Polirom în ediţie îngrijită şi traducerea lui Mihnea Moroianu, care semnează şi o utilă introducere.

Prezenta ediţie românească reproduce versiunea din 1906, cu textele reunite de Alfred Resch sub titlul Agrapha (spuse atribuite lui Isus), Apocrypha (fragmente ale Evangheliilor apocrife) şi Logia (apocrife creştine ale Vechiului Testament), împreună cu comentariile care le însoţesc. Accentul pus în egală măsură pe sursele canonice, manuscrise, liturgice ori patristice face ca lucrarea să fie interesantă inclusiv pentru studenţi la teologie şi pentru cler.

Termenul agrapha, folosit deja de Irineu, Clement din Alexandria, Origen, Eusebiu sau Epifanie şi reluat în modernitate de un învăţat german din secolul al XVIII-lea, J.G. Körner, se referă la vorbele atribuite lui Iisus şi care nu se regăsesc în scrierile canonice din Vechiul şi Noul Testament. Cu înţelesul actual, de scurte fragmente ce se găsesc deopotrivă în scrieri canonice şi extracanonice, termenul a fost consacrat de Alfred Resch, ce l-a folosit pentru a da titlul culegerii sale de „vorbe nescrise” a cărei ultimă ediţie datează din 2009.

„Textele agrapha autentice formează o parte integrantă şi, în ciuda conciziei lor, preţioasă a cercetării evanghelice, o îmbogăţire deloc neglijabilă a înţelegerii scrierilor pauline şi a începuturilor literaturii creştine timpurii – nu doar un semn de întrebare, ci şi o indicare a drumului.” (Alfred Resch)
Din cuprinsul volumului:
Denumirea şi conceptul de agrapha • Importanţa scrierilor apocrife pentru literatura creştină veche • Agrapha manuscrise • Agrapha liturgice • Agrapha patristice • Agrapha şi apocrypha vetero-testamentare • Rezultate finale pentru cercetarea Evangheliilor sinoptice
Teologul german Alfred Resch (1835 1912) a fost cel care a dat prima culegere amplă, însoţită de comentarii critice extinse asupra surselor acestor fragmente, în lucrarea sa din 1889 Agrapha: Aussercanonische Evangeliumfragmente in möglichster Vollständigkeit zusammengestellt und quellenkritisch untersucht, a cărei a doua ediţie, apărută în 1906 sub titlul Agrapha: Aussercanonische Schriftfragmente, constituie obiectul traducerii de faţă.

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/