Bucuresti

Castigatoarele Galei Femeilor Rome, editia a V-a

Detalii

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
323

Voteaza & Distribuie

Descriere

Câștigătoarele Galei Femeilor Rome, ediția a V-a
Centrul pentru Educație și Dezvoltare Socială, Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) și Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială A.D.I.S. au organizat vineri, 6 martie 2015 la Institutul Național de Statistică, cea de-a V-a ediție a Galei Femeilor Rome. În ciuda refuzului neașteptat al Biroului Permanent din Camera Deputaților de a ne găzdui, evenimentul a reunit peste 400 de participanți și susținători. Evenimentul a fost prezentat de Sorin Sandu, actor de etnie romă și s-a bucurat de un recital de excepție oferit de formația MAHALA RAI BANDA.
Gala Femeilor Rome datează încă din 2011 și reprezintă un eveniment de recunoaştere a curajului şi devotamentului femeilor rome care luptă pentru îmbunătățirea imaginii și a sitiuației comunităților de romi din România. Prin acțiunile și mesajul promovat, organizatorii își doresc să combată imaginile ‘’de pirande’’ reflectate la nivelul percepției generale românești și să demonstreze că dincolo de prejudecăți sunt femei rome ale căror experiențe nu trebuiesc ignorate.
Pentru ediția din 2015, organizatorii au primit atât de la nivel local cât și național, 52 de povești ale unor femei rome care au succes în domeniile în care lucrează. Juriul format din persoane din organizații neguvernamentale, instituții publice cât și femei rome, a desemnat 18 câștigătoare după cum urmează:
 1. Activism civic pentru drepturile omului: Gabi Mădălina Nenica
 2. Voluntariat și acșiuni umanitare: Melinda Kordos
 3. Activism pentru drepturile femeilor rome: Roxana Grancea
 4. Justiție – acțiuni anti-discriminare romi: Simona Daniela Gamonte
 5. Educație – Învățământ și prevenire abandon școlar: Claudia Roman
 6. Educație – mediere școlară: Cristina Tănase
 7. Educașie – limba romani: Niculina Ancuța Bechi
 8. Educație de tip informal: Iuliana Camrmen Varga
 9. Implicare în organizații nonguvernamentale: Cornelia Enache
 10. Lidere informale în comunități: Rodica Păun
 11. Sănătate: Adina Corobuța
 12. Dezvoltare comunitară: Claudia Bulată
 13. Administrație publică centrală: Vasilica Grigore
 14. Administrație publică locală: Alina Iuliana Stan
 15. Antreprenoriat: Cristina Drăghici
 16. Participare publică: Oana Ioniță
 17. Muzică: Raluca Drăgoi
 18. Premiul special: Nicoleta Barbu o tânără de etnie romă de 14 ani care face eforturi continue pentru un sport de performanță. În prezent este vice-campioană mondială la Kickboxing.

Gala Femeilor Rome, “Priveşte-mă aşa cum sunt!”, a premiat în ultimii cinci ani peste 85 de femei rome premiate in diverse domenii, peste 300 de femei rome nominalizate și aproximativ 1800 de participanți. Gala Femeilor Rome are menirea de a inspira femeile rome de pretutindeni si a sarbatori realizarile lor cu prilejul Zilei Internationale a Femeii!
Parteneri: Departamentul pentru Relații Interetnice și Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania

Susținători: Societatea de Analize Feministe ANA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate CPE, Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen – FILIA, Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților Naționale (Camera Deputaților), Asociația Front, Romano Butiq, Partida Romilor “Pro-Europa”, Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, Asociația Culturală “Amphitheatrrom”.

Partener Media: Televiziunea Română