Bucuresti

Cele mai utilizate tipuri de sigurante automate si caracteristicile acestora

Cele mai utilizate tipuri de sigurante automate si caracteristicile acestora

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 10 luni si 1 saptamana
Apartine de
Adserving iAgency.ro
Vizualizari
213

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Toate tablourile electrice din prezent sunt echipate cu sigurante automate, acestea reprezentand standardul utilizat in executarea instalatiilor electrice moderne.

Sigurantele automate au fost concepute ca alternativa mai performanta si mai eficienta a sigurantelor fuzibile de generatie veche (cele care trebuiau insurubate si desurubate de fiecare data cand avea loc o pana de curent). Versiunea moderna a acestor aparataje electrice este mult mai practica si ocupa mai putin spatiu, iar modul de functionare este cu totul altul.

Tipuri de sigurante electrice

Dupa cum ai citit mai sus, exista sigurante fuzibile si sigurante automate. Desi rolul acestor doua tipuri de intrerupator este acelasi (prevenirea supraincarcarii circuitului electric prin intreruperea alimentarii), modul in care ele functioneaza difera foarte mult.

Vechile sigurante reactionau la suprasarcina prin topirea elementului fuzibil (lamela sau fir conductor), fapt ce provoca intreruperea circuitului, astfel protejand intreaga instalatie. Cu toate acestea, elementul fuzibil (sau chiar siguranta cu totul) necesita inlocuire dupa fiecare actionare.

Spre deosebire de acestea, modul de functionare al unei sigurante automate implica un comutator intern care se declanseaza automat (de unde si numele) in momentul supraincalzirii circuitului electric. Pentru a reporni circuitul, asadar, nu se va impune schimbarea sigurantei automate sau a elementelor din alcatuirea acesteia, ci doar actionarea manuala a comutatorului.

Pe deasupra, sigurantele automate ofera o protectie mult sporita in comparatie cu cele clasice, care implicau topirea elementului fuzibil si, implicit, un risc de incendiu.

Cele mai intalnite tipuri de sigurante automate

Pentru a adresa nevoi specifice, sigurantele automate sunt de mai multe tipuri, avand diverse caracteristici si proprietati. Astfel, printre cele mai intalnite astfel de aparataje electrice se afla:

- Sigurante automate monopolare (1P). Acest dispozitiv va proteja o singura faza din circuitul instalatiei electrice. Siguranta monopolara prezinta un conector in partea superioara si unul in partea inferioara, fiind cea mai economica varianta.

De regula, montarea acesteia in tabloul electric se face impreuna cu alte sigurante automate de acelasi tip. Faza se conecteaza in borna superioara si inferioara, iar nulurile se conecteaza impreuna cu ajutorul unei reglete sau a unei bare speciale.

- Sigurante automate bipolare (1P+N) duble. Acest tip de intrerupatoare automate protejeaza ambele circuite (faza si nul), astfel incat va disparea nevoia utilizarii barei de nul, pe langa cea obisnuita de impamantare. Acestea ocupa doua module in tabloul electric, motiv pentru care sunt folosite mai rar in prezent, fiind inlocuite de sigurante automate bipolare compacte. Modelul compact ofera aceleasi beneficii, insa costurile similare si dimensiunea redusa fac din acestea solutia ideala.

Un alt avantaj pe care il ofera sigurantele automate bipolare este ca in situatia inversarii polaritatii circuitelor, dispare riscul ca faza sa ajunga accidental pe bara de nul si, ulterior, in instalatia electrica.

- Sigurante automate tripolare (3P). Acest tip de intrerupatoare automate este utilizat in instalatiile electrice trifazice (380V), oferind protectie atat pentru toate cele 3 faze ale circuitului, cat si pentru nul.

Pe langa cele enumerate mai sus, exista si alte tipuri de sigurante automate: tetrapolare, diferentiale, cu declansator de tensiune minima etc. Toate tipurile de sigurante automate care au fost detaliate in acest articol sunt potrivite pentru orice tip de circuit electric, fiind optiuni standard pentru sistemele electrice moderne de joasa tensiune.

Cu beneficiile simplitatii instalarii modulare, sigurantele si intreruptoarele automate pe care le vei descoperi in oferta distribuitorului autorizat de materiale electrice si aparataje eOrion.ro asigura performantele si robustetea cerute chiar si in cele mai solicitate instalatii electrice.