Bucuresti

Despre vaci Montbeliarde si prezenta lor in peisajul romanesc

Despre vaci Montbeliarde si prezenta lor in peisajul romanesc

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 3 saptamani si 5 zile
Vizualizari
115

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Din punct de vedere istoric, rasa Montbeliarde isi are originea in regiunea Haute SaOne-Doubs din Franta si se trage din bovinele Bernoise care au fost aduse in Franta de catre Mennoites in secolul al VIII-lea.

Rasa a fost numita initial Alsaciana, pana la mijlocul anilor 1800, cand denumirea a fost schimbata in Montbeliarde. In anul 1990, vacile Montbeliarde reprezentau 11% din efectivul national de bovine franceze, ocupand locul trei in lista de rase de lapte din Franta. Doi ani mai tarziu, rasa Montbeliarde a depasit rasa Normanda si s-a clasat pe locul doi pe lista de rase de lapte din Franta, iar in 1994, rasa numara 280 000 de vaci. Vacile Montbeliarde sunt distribuite in estul central si sub-estul Frantei (in special in regiunile Saône-et-Loire, Ain si Isère), iar de aici s-au raspandit peste tot in lume, fiind importate in Irlanda, UK, Romania etc.

In prezent, rasa Montbeliarde moderna este compusa din rasele Tourache, Bernoise, prin integrarea din 1960 de la Red Holsten. Aceste bovine sunt renumite pentru laptele lor, pentru ca in mod traditional, laptele de Montbeliarde este prelucrat in branzeturi fine, cum ar fi Emmentaler si Gruyer.

Rasa de vaci Montbeliarde este de culoare rosu deschis si alb, cu bot usor si coarne in forma de lyra. Talia lor ajunge la 135 -140 cm si cantaresc in medie 685 kg, in timp ce taurii au 148 cm si cantaresc 1100 - 1200 kg. Rasa este renumita pentru picioarele dure si ugerele puternice.

Statisticile arata ca vacile Montbeliarde se afla printre cele mai importante bovine din lume, gratie calitatii lor de reproducere si caracteristicilor functionale. Au o foarte buna rezistenta la mastita, o rata excelenta din punct de vedere al fertilitatii, longevitate (24% ating 5 sau chiar mai multe lactatii), un proces usor de fatare. Laptele de Montbeliarde are o valoare excelenta in prepararea branzeturilor, datorita nivelului ridicat de proteine si a unei frecvente mari a variantelor de Kapina Caseina B.

De asemenea, rasa Montbeliarde, are calitati excelenta ca si carne. Rata de crestere rapida si conformatia foarte buna inseamna ca viteii si taurii tineri sunt foarte apreciati. Vacile sacrificate produc, de asemenea, carne de buna calitate, fara exces de grasime.

In plus, aceasta rasa este foarte rezistenta si potrivita pentru climatele vitrege. Nu este afectata de temperaturi ridicate si poate ingera cantitati mari de furaj grosier, ceea ce ii permite sa-si mentina performantele in sezonul de vara.

Rasa Montbeliarde este foarte populara in Franta, iar exporturile functioneaza foarte bine pentru Africa de Sud, Germania, Austria, Croatia, Spania, Grecia, Italia, Rusia, Polonia, Elvetia, Romania si multe alte state si regiuni.

Vaci gestante de vanzare, din rasa Monbeliarde, in Romania

La noi in tara exista o ferma cu o traditie de peste 10 ani in cresterea si vanzarea de vaci Montbeliarde. Este vorba despre ferma Agrolemn, care isi desfasoara activitatea in zona Teleorman. Ferma de mari dimensiuni, este echipata cu utilaje moderne si are vaci de vanzare, din rasa Monbeliarde. Clientii fermei Agrolemn sunt ferme la inceput de drum sau in proces de extindere, crescatorii si unitati care se ocupa cu prelucrarea laptelui sau carnii de vaci Montbeliarde.

Autor