Bucuresti

Generația indoor. Cât timp petreci în interior și cât de mult îți afectează sănătatea

Generația indoor. Cât timp petreci în interior și cât de mult îți afectează sănătatea

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 5 luni si 22 ore
Apartine de
SEO Cupcake
Vizualizari
141

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În fiecare dimineață, aceeași rutină: te trezești, îți bei cafeaua pe fugă, apoi te grăbești să ajungi la birou, unde îți petreci ziua făcându-ți treaba. Din când în când, îți butonezi mobilul pentru actualizări din „lumea exterioară”. Facilitățile lumii moderne au influențat decisiv comportamentul uman. Societatea actuală acordă prioritate carierei și pune accentul pe rezultatele profesionale.

Oamenii muncesc tot mai puțin în ferme și fabrici și au migrat spre birouri. Au renunțat la strălucirea soarelui în detrimentul televizorului, fapt ce a dus la perturbarea ritmurilor biologice naturale. Toți acești factori pot influența sănătatea și fericirea noastră. Bine ați venit în epoca „Generației indoor”!

Așadar, cât timp petreci acasă și cât de mult de te afectează acest fapt?

1. Percepție și realitate

Oamenii nu înțeleg pe deplin cât timp petrec în interior. E foarte ușor să îți scape faptul că au trecut 48 de ore de când nu ai mai ieșit din casă atunci când te afli într-o sesiune de seriale în timpul weekendului sau atunci când lucrezi și ești sub presiunea termenelor limită.

Studiile arată că s-a constatat o diferență uriașă între cât timp cred oamenii că petrec în interior și cât o fac în realitatea. În timp ce majoritatea oamenilor au impresia că petrec aproximativ două treimi din timp în acest fel, numărul este, de fapt, mult mai mare.

De fapt, pe parcursul unei zile medii, un angajat care lucrează într-un loc de muncă tipic de birou petrece cam 15 minute în aer liber în timpul zilei. Este doar aproximativ jumătate din timpul necesar pentru a calibra corect ritmul circadian ("Ceasul biologic" al fiecărei persoane, care corespunde ciclului unei zile).

S-a descoperit – atenție! - că aproximativ 90% din oameni petrec “indoor” aproape 22 de ore în fiecare zi! Din această perioadă, trei sferturi ne-o consumăm în dormitor. De aceea, acesta trebuie amenajat astfel încât să fie prietenos și confortabil. Așa că, fă-ți timp pentru a alege din gama variată de mobilă modernă existentă.

2. Aerul curat

Să petreci atât de mult timp în locuințe sau în birouri cu o calitate slabă a aerului nu este benefic pentru sănătate. Un adult mediu respiră aproape 11.000 de litri de aer în fiecare zi, în condițiile în care aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat decât cel exterior.

Există o serie de factori care afectează calitatea acestuia, cum ar fi umezeala sau mucegaiul, odorizantele, modul în care menții curățenia casei, precum și materialele din care este confecționat mobilierul. De aici, iritarea ochilor, nasului și gâtului, precum și nivelul ridicat de oboseală.

3. Soarele

Această detașare de lumea naturală - și, în mod specific, de lumina solară - poate avea efecte dăunătoare, la fel de grave precum problemele respiratorii sau tulburarea afectivă sezonieră. De altfel, conform studiilor, aproximativ 15% din populația lumii este afectată de diferite niveluri de tulburare afectivă sezonieră sau depresie de iarnă, ceea ce poate fi un rezultat direct al lipsei de lumină a zilei.

În concluzie, “Generația indoor” este supusă multor riscuri. Omul acestei epoci s-a îndepărtat foarte mult de natură și de soare, iar acest lucru ar putea avea repercusiuni negative asupra evoluției sale.

Sursa foto - pixabay.com