Bucuresti

Invazie Praga 68 - Josef Koudelka

Invazie Praga 68 - Josef Koudelka

Detalii

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 5 ani si 10 luni
Vizualizari
911

Voteaza & Distribuie

Descriere

Invazie Praga 68, în prezența autorului: Josef Koudelka

Editura ART împreună cu Centrul Ceh şi Librăria Bastilia au plăcerea de a vă invita miercuri, 16 octombrie, ora 18.30, la prezentarea şi lansarea unui volum-eveniment Invazie Praga 68, în prezenţa autorului, celebrul fotograf Josef Koudelka.

Participă: Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh din Bucureşti, Stanislas Pierret, directorul Instiutului Francez din Bucureşti şi Laura Albulescu, redactor-şef al Editurii ART

294 pagini, 245 x 320 mm., 97 lei

În ziua lansării, veți putea cumpăra volumul cu 25% reducere doar în Librăria Bastilia.

În timpul celor șapte zile din august 1968, când armatele ­statelor semnatare ale Pactului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără ca numele autorului să fie menționat. În același an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa.
De-abia în 1984, după moartea tatălui său, când amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor.
Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanți fotografi co ntemporani din lume, și-a revăzut arhiva după patruzeci de ani și a ales, pentru această carte, 249 de fotografii, majoritatea nefiind până acum publicate. Cartea cuprinde, de asemenea, textele declarațiilor oficiale, mărturii din perioada respectivă și un studiu despre evenimentele din august 1968.

Vă recomandăm, de asemenea, vernisajul expoziției Invazie Praga 68 care va avea loc joi, 17 octombrie, ora 19.
MNAC Anexa - et. 3, Calea Moșilor nr. 62-68 (lângă Piața Sfântu Gheorghe), în prezența artistului. Expoziția este organizată de Centrul Ceh București și Institutul Francez din România. Co-organizatori: Magnum Photos Paris și Muzeul Național de Artă Contemporană.