Referendum pentru familie
Bucuresti

Ioan T. Morar in dialog cu Cristian Patrasconiu la Carturesti Verona

Ioan T. Morar in dialog cu Cristian Patrasconiu la Carturesti Verona

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
409

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ioan T. Morar în dialog cu Cristian Pătrășconiu la Cărturești Verona

Marți, 31 mai, la ora 18.00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona 13-15, București), Ioan T. Morar va dialoga cu Cristian Pătrășconiu despre noul său roman,Sărbătoarea Corturilor, apărut de curînd în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţiedigitală).

În România anilor 1980, membrii unui grup coral specializat în cîntări bisericeşti caută să scape din robia unor confesiuni care nu-i mulţumesc, în încercarea de a descoperi adevărata credinţă. Aparţinînd iniţial cultului baptist, trec la penticostali, apoi la adventişti, iar în cele din urmă se circumcid şi se convertesc la iudaism. Astfel ajung să emigreze în Israel, unde fiecare se descurcă cum poate.

Însă Jac, Corneliu şi Beni, cei trei conducători şi ultimii reprezentanţi ai grupului, nu îşi găsesc nici aici liniştea sufletească: Beni ajunge să îmbrăţişeze doctrina mesianică, devenind rabin, în vreme ce Jac şi Corneliu se întorc după 1990 în România, unde pun bazele unui cult iudeo-creştin, „Sărbătoarea Corturilor”, convinşi fiind, după ani de peregrinări, de un singur lucru: „Nu contează dacă rătăcim sau nu. Dumnezeu ne va găsi oriunde Îl căutăm”.

Sărbătoarea Corturilordescrie o experienţă radicală a alterităţii ca identitate găsită, asumată şi iarăşi pierdută. Cum să-ţi construieşti, cu alte cuvinte, propria fiinţă, propriile adîncimi spirituale sacrificîndu-ţi (inclusiv prin suferinţă fizică) datele banale, comune, concrete ale existenţei. Personajele lui Ioan T. Morar sînt nişte iluminaţi profunzi şi naivi totodată, străini şi familiari, deaicişi deacolo, care absorb creştineşte litera şi spiritul religiei iudaice. Romanul propune o modalitate inedită a eternei lupte dintre Bine şi Rău (acesta din urmă avînd chipul concret al instituţiei represive a comunismului, Securitatea, al delaţiunii, al trădării, al urii şi şantajului, dar şi al demonilor interiori, ai neaşezării omului în lume), dintre trăirea religioasă şi cea profană. Ioan T. Morar a scris cea mai bună carte a sa de pînă acum, o tulburătoare analiză cu o miză neobişnuit de înaltă – un excepţional roman al mărturisirilor care mîntuiesc.” (Mircea Mihăieş)

Ioan T. Morar(n. 13 aprilie 1956, Şeitin, judeţul Arad) a absolvit în 1981, ca şef de promoţie, Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia română-franceză. În perioada 1981-1986 a fost profesor de limba şi literatura română la Liceul Industrial „Textila” din Lugoj. Din 1987 devine redactor al revistelorViaţa studenţeascăşiAmfiteatru. După 1989 lucrează laCuvîntulşiAlianţa Civică. În 1990-1991 este redactor-şef la „Varietăţi”, TVR, de unde pleacă prin demisie. Este membru fondator alAcademiei Caţavencu. Din toamna anului 2004 pînă în 2009 este şi senior editor laCotidianul. A realizat mai multe emisiuni de televiziune, activînd, pînă în 1996, în grupul Divertis. În 2010 a fost numit consul general la Marsilia, funcţie din care a fost schimbat în 2012. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volumele de versuri:Vară indiană(Albatros, Bucureşti, 1984; volum distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor),Fumul şi spada(Cartea Românească, Bucureşti, 1989),Şovăiala(Brumar, Timişoara, 2000; volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor),Neruşinarea(Brumar, Timişoara, 2003) şiPaloarea(Brumar, Timişoara, 2010). Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, polonă, spaniolă şi maghiară, în antologii şi reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicatLindenfeld(ed. I, 2005; ed. a II-a, 2006; ed. a III-a, 2013; roman distins cu Premiul Naţional de Proză alZiarului de Iaşi),Negru şi Roşu(2013; roman nominalizat la Premiul „Cartea anului 2013” acordat de revistaRomânia literară) şiCartea de la capătul lumii(ed. I, 2007; ed. a II-a, 2015).