Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Lansarea volumului VI din Opera Romana

Detalii lansare de carte

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 4 ani si 4 luni
Vizualizari
1824

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 21 februarie 2009 

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

In foaierul Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" va avea loc, sambata 21 februarie, ora 16.oo, lansarea volumului VI din "Opera Romana" - prima istorie a teatrului liric bucurestean de la institutionalizare.

Va invitam sa va alaturati muzicologului Anca Florea, autoarea lucrarii, pentru rememorarea momentelor de glorie ale perioadei 1971- 1981 cand, pe scena Operei Romane ne incantau Mariana Stoica, Vasile Martinoiu, Ion Piso, Corneliu Fanateanu, Ion Buzea si multi alti adevarati maestri pe care generatii de melomani i-au admirat si aplaudat.

In 2001 s-au implinit 80 de ani de la prima ridicare de cortina la Opera Romana din Bucuresti devenita institutie de Stat, George Enescu dirijand acel neuitat "Lohengrin", printre spectatori aflandu-se renumita Haricleea Darclee si multe alte personalitati ale muzicii noastre. De atunci, mari voci romanesti de glorie internationala, dar si oaspeti celebri din lume au dat stralucire spectacolelor care, in ciuda lipsei unui sediu propriu si a numeroaselor probleme si conflicte, au oferit, seara de seara, productii de neuitat dintr-un repertoriu impresionant.

Formandu-ma in Opera anilor in care pe scena evoluau solisti de faima mondiala precum Nicolae Herlea, David Ohanesian, Dan Iordachescu, Elena Cernei, dar si Ludovic Spiess, Ileana Cotrubas, Viorica Cortez, Marina Krilovici, Eduard Tumageanian s.a., am dorit sa concretizez, in acel an aniversar, un prim pas dintr-un proiect fascinant – prima istorie a Operei bucurestene -, astfel incat in 7 decembrie 2001 am lansat volumul I din "seria" intitulata simplu "Opera romana". Structurate pe decenii, cele 6 volume deja editate cuprind, in cele peste 4.000 de pagini, perioada 1921-1981, volumul VI (1971-1981) care include performantele unor maestri aflati astazi la varsta senectutii, admirati si unanim apreciati, fericiti sa ii regaseasca in pagini de carte reconstituirea activitatii zilnice la teatrul unde erau angajati, dar si pe scenele de opera sau concert din tara si strainatate, mai ales ca multi dintre ei nu au pastrat aproape nici un document in acest sens. Am incercat sa punctez, in paralel, si momentele importante petrecute la Cluj, Iasi, Timisoara, Constanta, Brasov, Galati etc., parte dintre aceste ansambluri fiind aplaudate si in turneu la Bucuresti, numerosi artisti din acele centre culturale devenind apoi solisti de frunte ai teatrului – Vasile Martinoiu, Corneliu Fanateanu, Ion Buzea, Ion Piso, Mariana Stoica s.a.

Ideea de a prezenta ce s-a petrecut in fiecare zi a parut imposibil de realizat, dar… pana in prezent am reusit, completand distributiile curente cu numeroase cronici sau cu citate din amintirile publicate de artistii Operei, sa conturez imaginea de ansamblu – in relatie cu viata politica, sociala, culturala sau mondena din Capitala si din tara sau pe marile scene ale lumii – Metropolitan, Scala, Covent Garden, Staastoper Viena, Opera din Paris etc. –, ambianta in care au evoluat si au fost aplaudati multi artisti romani.

Am trait bucuria - si apoi tristetea – de a putea oferi unor maestri (precum Mihai Brediceanu, Gheorghe Cotovelea, Gabriel Popescu, Constantin Iliescu, David Oahnesian s.a.), cu putin inainte de a se stinge din viata, "radiografia" scrisa a activitatii lor, "adunata" in pagini de carte, dar si de a lansa cele 5 volume in fata unui public alcatuit din mari maestri – Nicolae Herlea, Dan Iordachescu, Ileana Iliescu, Cornel Stavru, Constantin Petrovici, Cornel Trailescu, etc. -, carora li s-a alaturat o noua generatie de solisti de marca - Ludovic Spiess, Ion Buzea, Eugenia Moldoveanu, Maria Slatinaru-Nistor, Sanda Sandru, Ion Tugearu, Magdalena Popa, Sergiu Stefanski, Gigi Caciuleanu s.a. – care au incantat spectatorii de aici si din lume, referindu-ma firesc si la cei stabiliti in strainatate, dorind acum sa pot edita in continuare istoria deceniilor derulate dupa 1981.

Din pacate, sustinerea materiala acordata cu generozitate pentru primele 3 volume a incetat din motive necunoscute, obtinand apoi o sponsorizare doar pentru volumul 5, desi impactul a fost deosebit de puternic si favorabil, iar emotia cu care cei a caror viata a fost sau este legata de Opera Nationala, asteapta sa isi citeasca propria istorie si sa poata dovedi noilor generatii, cu argumentul documentului de presa sau al programelor de sala, bogatia si multitudinea realizarilor lor artistice. Materialul de care dispun este enorm, munca de sistematizare si redactare este pe masura, astfel incat sper ca prima istorie a Operei bucurestene sa poata ajunge, in alte cateva volume, "la zi", oferind cititorilor o imagine ampla, de ansmablu, corecta si obiectiva a devenirii, stralucirii si incercarii de revenire la o cota valorica reala a primului teatru liric al tarii.

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro