Bucuresti

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/

Serviciile de consiliere și orientare în carieră, un mecanism nefuncțional implementat de Ministerul Educației

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 1 deceniu si 1 saptamana
Vizualizari
813

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Aflați la răscruce de drumuri, studenții care și-au ales greșit facultatea sau cei care întâmpină probleme în adaptarea la mediul universitar abandonează studiile universitare, în timp ce centrele de consiliere și orientare în carieră din universități sunt funcționale numai pe hârtie. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Ministrului delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, investiții pentru eficientizarea acestor centre și adoptarea unei metodologii care să reglementeze normele de funcționare ale acestora.

ANOSR lansează astăzi o analiză a serviciilor de consiliere și orientare în carieră din 22 de universități din România care arată situația dezastruoasă a eficienței acestora la nivel național.

Deși universitățile au fost obligate de Ministerul Educației încă din 2005 să înființeze centre de consiliere și orientare în carieră, acestea au fost omise an de an în procesul de finanțare a universităților, ajungând azi să desfășoare activități care nu au niciun impact real pentru studenți. Analiza ANOSR arată că universitățile au, în medie, doar 1,3 angajați cu ocupație (COR) în domeniul consilierii psihologice sau orientării în carieră în aceste centre, în condițiile în care rata abandonului universitar a ajuns la aproximativ 40% pentru promoția 2013. În majoritatea centrelor activitatea este realizată fie de cadre didactice cu calificări sau cunoștințe în domeniul consilierii sau orientării în carieră, care se ocupă de aceste centre în afara orelor de curs, fie de interni, stagiari sau simpli voluntari recrutați din rândul studenților.

”Lipsa de investiții și de atenție din partea Ministerului Educației față de creșterea eficienței serviciilor ce consiliere și orientare în carieră, ne-a adus în situația în care centrele cu atribuții în acest sens desfășoară activități specifice organizațiilor studențești (traininguri, prezentări de companii, acțiuni de caritate) și sunt nevoite să se autofinanțeze. Este deja o practică des întâlnită a Ministerului Educației să înființeze mecanisme fără să se preocupe de eficiența și impactul lor. Îi amintim pe această cale domnului Ministrului delegat Mihnea Costoiu că aceste centre încă există și că e nevoie de eforturi și din partea dumnealui pentru a le face funcționale” – Cristi Popescu, vicepreședinte Educațional ANOSR.

Referindu-ne la eficiența acestora, analiza ANOSR arată faptul că unui singur angajat cu ocupație în domeniul consilierii și orientării în carieră îi corespund, în medie, 8493 de studenți de care trebuie să se ocupe. Prin urmare, la aceste servicii apelează un număr infim de studenți, chiar dacă acestea ar putea să le faciliteze tranziția către piața muncii, să îi ajute să știe cum să caute și să se pregătească pentru un loc de muncă sau să îi ajute să să depășească probleme și provocări specifice vieții de tânăr student care, nerezolvate, adesea îi determină să abandoneze. Analiza relevă faptul că în anul universitar 2012-2013 doar 1,8% din studenți au apelat la servicii psihologice oferite de universitate, în contextul în care Organizația Mondială de Sănătate arată faptul că aproximativ 20% din populația României suferă de tulburări psihice, și doar 10,61% au apelat la servicii de consiliere și orientare în carieră în condițiile în care găsirea și pregătirea pentru un loc de muncă a devenit o provocare din ce în ce mai mare în ultimii ani.
Printre concluziile ANOSR se numără și faptul că aproximativ 30% din universități nu asigură servicii de consiliere psihologică și că, în general, activitatea centrelor se concentrează pe promovarea ofertei educaționale în rândul elevilor, și nu pe consilierea propriu-zisă a studenților, devenind astfel centre de marketing ale universităților.

Aceste concluzii vin să întărească rezultatele anterior obținute atât în urma unui studiu al Ministerului Educației Naționale cât și al unui studiu ANOSR, potrivit cărora, principalele motive care îi determină pe studenți să abandoneze studiile universitare sunt alegerea greșită a facultății sau a specializării din lipsă de consiliere și situația financiară precară/ lipsa banilor.

ANOSR propune prin intermediul studiului un set de soluții care au în vedere cadrul general de organizare și funcționare a Centrelor de Consiliere și Organizare în Carieră, resursa umană și nu în ultimul rând activitatea acestora. Printre acestea se numără dezvoltarea unei metologii naționale privind funcționalitatea centrelor, finanțarea corespunzătoare a acestora din fonduri publice, existența de personal calificat cu ocupație în domeniul consilierii psihologice și consilierii și orientării în carieră în toate centrele, existența unui angajat cu ocupație în domeniu în centre pentru cel mult 1000 de studenți, precum și dezvoltarea de servicii de consiliere psihologică în toate centrele de orientare în carieră din universitățile din țară.

,,În urma protestelor studenților care au avut loc în luna noiembrie a anului trecut în cadrul campaniei ,,6% pentru educație”, ANOSR a solicitat și un set de măsuri concrete cu privire la activitatea serviciilor de consiliere și orientare în carieră, inclusiv dezvoltarea unei metodologii care să eficientizeze activitatea acestora. Astăzi ne aflăm la Craiova, în cadrul unei întâlniri dintre ANOSR și reprezentanții centrelor de consiliere și orientare în carieră din țară, unde se va discuta cu privire la această metodologie. Sperăm ca întâlnirea de astăzi să fie un prim pas spre adoptarea unor măsuri concrete care să facă aceste centre funcționale, însă fără o prioritizare corectă a activității acestora de către Ministerul Educației și universități, aceste centre vor rămâne în continuare niște entități care nu reușesc să producă efecte reale și de impact. ” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro