Bucuresti

Stagiunea de colectie

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 8 luni si 1 zi
Vizualizari
227

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 11 martie 201917:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Marius Bodochi, Ladislau Csendes şi Dolores Chelariu, invitați la Stagiunea de colecție de la Biblioteca Națională a României

Luni 11 martie 2019, de la ora 17,30, vă invităm la un eveniment in premieră, intitulat “Intesectări culturale”. Protagoniști vor fi: actorul Marius Bodochi, violonistul Ladislau Csendes și pianista Dolores Chelariu. Aceștia vor dovedi că arta unește şi creează punți peste timpuri, iar poezii de Mihai Eminescu și Petőfi Sándor, îmbinate cu sonorități imaginate de Béla Bartók și George Enescu, îmbogățesc experiența culturală a publicului de astăzi.

Spectacolul va fi găzduit de Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22), si este inclus în cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție, partea a proiectului ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1.

Dintre documentele propuse în cadrul expoziției adiacente de partituri cu semnificații istorice, se evidențiază: volumul „Contribuţii la cunoaşterea operei lui George Enescu – manuscrise in facsimil”, apărut în 1956, ca un supliment al revistei “Muzica". După cum vom afla din Nota Redacţiei, Secţia de muzică a Institutului de Istoria Artei din Academia Română, descoperă două lieduri ale lui Enescu (Doina şi Souhait), dar şi lucrarea pentru pian Preludiu şi Scherzo, compoziţii neînregistrate până atunci de biografii săi.

Alte partituri foarte intereseante care vor fi prezentate pe 11 martie sunt: reducţia cu pian a tragediei lirice Œdip, este o ediţie Salabert, din 1940. Pe pagina de titlu există dedicaţia autografă a compozitorului pentru dirijorul Alfred Alessandrescu, partitura generală a “Suitei de dansuri” de Béla Bartók, este editată de Wiener Philharmonischer Verlag, iar pe pagina de titlu avem portretul compozitorului, realizat în 1925, de fotograful Strelisky Lipót şi Ex libris George Georgescu și partitura generală a Cvartetului de coarde nr. 4, din colecţia PHILHARMONIA, apărută în 1928 la Viena, o lucrare dedicată Cvartetului belgian Pro-Arte. Pe pagina de titlu avem portretul compozitorului realizat de fotograful Nickolas Muray.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.