Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Palatul Parlamentului - Casa Poporului

Detalii institutie plublica

Adresa
Str. Izvor, la vest si nord-vest, B-dul Natiunile Unite, spre nord, B-dul Libertatii, la est si Calea 13 Septembrie, la sud
Telefon
021/3160300, 021/4141111
Categorie
Institutii Publice
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Vizualizari
5038

Voteaza & Distribuie

Prezentare institutie plublica

Amplasata in centrul istoric si geografic al Bucurestilor o constructie atrage privirile prin stilul arhitectonic deosebit. Este Palatul Parlamentului Romaniei, un edificiu colosal ridicat in "epoca de aur" a dictaturii comuniste si nascut in mintea unui om pentru care dimensiunile aveau o alta relevanta decat o au pentru noi, oamenii obisnuiti.



Exista un capitol la care Palatul Parlamentului Romaniei ar putea figura pe locul I fara contracandidati - cladirea cea mai controversata de pe mapamond - pentru ca nici o alta constructie nu a mai beneficiat, pana acum, de o asemenea coplesitoare avalansa de epitete, osciland intre "genial" si "monstruos".


Facuta si refacuta peste noapte, trufasa "Casa a Republicii" o inghitit zeci de miliarde de lei inainte de Revolutie si a inglobat un volum de munca urias.


Poate de aceea, pentru ca s-a nascut si se ridica vazand cu ochii intr-o perioada de mari privatiuni, la inceput a fost urata de romani.


Dupa decembrie 1989 cladirea, care poate fi vazuta din orice punct al Bucurestiului, a fost privita ca o cladire hidoasa, in jurul ei incepand sa graviteze idei care mai de care mai originale. Unii, din prea multa exaltare revolutionara, au vrut s-o darame, prin dinamitare, fireste, pentru ca simboliza trecutul. Altii au fost de parere ca ne lipsea un mare muzeu al comunismului si exista o cladire in plus. In fine, s-au strecurat si idei excentrice, cu fosnet de palmieri, rostogoliri zburdalnice de zar la masa verde si zgomot de ruleta. Dar n-a fost sa fie nici cazinou.


De la subiectul controversat, la curtea fara stapan, pradata de multe din valorile pe care le adaposteste, n-a fost decat un pas.


Cand oamenii si-au dat seama cate milioane sunt incremenite acolo si jefuite fara discernamant, cladirea a inceput sa fie privita cu mai putina ostilitate si au numit-o "Casa Poporului".


Pentru ca el, poporul, indurase foamea si frigul, el participase direct sau indirect la inaltarea ei si avea dreptul sa-i influenteze destinele.


Constructorii si-au reluat lucrarea, edificiul si-a schimbat si el destinatia pe masura finalizarii lucrarilor, devenind "Casa Republicii", apoi "Palatul Parlamentului" - simbol al democratiei, care va gazdui Camera Deputatilor si Senatul Romaniei.


Printr-o hotarare a Camerei Deputatilor, in mai 1994 s-a infiintat Centrul International de Conferinte, spatiu in care s-au desfasurat lucrarile Forumului Crans Montana.


Datorita dotarilor sale valoroase, Centrul International de Conferinte asigura organizarea de conferinte, simpozioane, seminarii si alte asemenea manifestari de catre autoritatile politice sau organisme internationale, persoane juridice sau fizice, romane sau straine.


Grupuri organizate pot vizita in fiecare zi Palatul Parlamentului.


Constructia, ale carei lucrari au demarat in iulie 1984, este structurata pe 6 niveluri si impartita in 21 de corpuri. Ea cuprinde o uriasa impletitura de sculpturi monumentale, ipsoserii aurite, pardoseli decorative, tavane dantelate, brocarturi, tapiserii si covoare grele, toate intr-un sir de saloane, galerii, sali fastuoase, holuri si sali de dimensiuni generoase, care se desprind sau se unesc simplu, coplesitor si armonios. Marmura de Ruschita isi trimite reflexele din pardoseli, din coloane, din pereti si din plafoane.


Lemnul de stejar, de mahon si de fag te imbie cu caldura sculpturilor de mare rafinament, egalate, poate, de stucaturile de ipsos sau de cristalurile si alamurile candelabrelor.


Proiectat si construit cu truda si sacrificii de specialistii romani si de o intreaga industrie romaneasca, ansamblul arhitectural Palatul Parlamentului face astazi posibila "pipairea" concreta a unei imagini, pana mai ieri fabuloasa, fantezista, intangibila. Vizitandu-l te poti convinge ca nu e nici pe departe vorba, in saloanele si galeriile lui, de aur si nestemate ca in mormintele faraonilor, ci de piatra, marmura si lemn din muntii si padurile Romaniei.


De aceea, a vorbi astazi despre ansamblul arhitectural Palatul Parlamentului, ni se pare o dreapta reparatie morala. De altfel, dintre straini, care dispun, firesc, de necesara distantare sentimentala, nu putini au privit edificiul cu respect si admiratie.








Jean Paul Carteron - Presedintele Forumului Crans Montana:
"In acest lacas magnific s-au reunit, cu pretul unor mari sacrificii, dupa ani si ani de-a randul, impotriva oricarei logici si a tuturor, arta si creativitatea poporului roman. Sa-l uitam pe acela care se zice ca l-a comandat si sa-l veneram pe acela care l-a construit."


Catherine Lalumiere - Secretar General al Consiliului Europei:
"Cat de lung este drumul parcurs de Romania in 4 ani, de la prima vizita pe care am facut-o aici, in februarie 1990! Ati reusit chiar sa imblanziti acest enorm palat, un palat al megalomanului, dar, deasemenea, o capodopera a romanilor."







Monumentala constructie din Dealul Spirii serveste astazi telul inalt si nobil spre care atat s-a nazuit: reprezentativitatea egala si deplina a poporului roman - Parlamentul.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro