Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Controversele limbii române de la origini până în prezent

Controversele limbii române de la origini până în prezent

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 3 luni si 3 saptamani
Apartine de
SEO Power
Vizualizari
358

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pentru un vorbitor nativ de limbă română, cel mai frumos lucru este exprimarea cursivă și cu sens și asta se poate face cu ușurință atunci când stăpânește cu precizie gramatica limbii, care îmbogățește fraza și ajută construcția textului.

Apariția limbii române a născut de-a lungul timpului mai multe controverse între lingviști și cea mai acceptată teorie rămâne cea a formării limbii române din limba latină vorbită de dacii băștinași și cuceritorii romani, limbă care, evident, a suferit mai multe modificări de-a lungul vremii.

Analizând lucrurile din perspectiva timpului, scrisul în limba română, așa cum este el înțeles astăzi, a apărut pentru prima dată în secolul XVI, de când datează primele texte românești (Psaltirea Hurmuzaki, o traducere din slavonă a psalmilor biblici, Psaltirea Șcheiană și un text original, Scrisoarea lui Neacșu, din 1521), conform digi24.ro.

Dicționarul român explicativ, poarta spre o înțelegere mai clară


Astăzi, limba română are un vocabular destul de larg, totalizând nu mai puțin de 170000 de cuvinte, fără a se lua în calcul diminutivele, care se regăsesc în dicționarul român explicativ, datorită căruia se poate afirma că limba română este una dintre cele mai bogate din lume. De asemenea, scriitura românească a luat amploare în ultimii ani, cu autori din ce în ce mai capabili, care știu să folosească condeiul pentru a da viață unor povești foarte captivante.

Dicționarul explicativ al limbii române este cu siguranță un instrument valoros pentru toți cei care aspiră la o carieră scriitoricească dar și pentru pasionații limbii, fiind o sursă continuă de inspirație, un izvor de informații prețioase, conservat cu migală de către lingviști.

Revenind la gramatica limbii române, în ultimii zece ani s-au observat transformări importante în ceea ce privește felul în care se scrie, identificându-se câteva probleme în rândul elevilor dar și adulților deopotrivă, una dintre ele reprezentând-o ”problema i-urilor” și aici sunt câteva exemple care merită notate.

”Tu ști” versus ”Tu știi”. Aici este destul de simplu. Întotdeauna verbul ”a ști” are doi i la persoana a II-a singular, conform regulilor gramaticale. Se scrie corect ”Tu știi”.

Apoi este cuvântul ”copii”, care se referă atât la copiile xerox, cât și la copii cu singularul copil. În ce situație se folosesc ”copii” și ”copiii”?

Cuvântul ”copil” are deja un i la radical, singular. Pe al doilea îl va primi în momentul în care forma ajunge la plural. Deci cuvântul corect va fi ”copii”, substantiv la plural, iar în această situație este nearticulat. Se va lua un exemplu, pentru claritate. ”Haideți la masă, copii!” sau ”Doi copii desenează cu cretă în fața blocului.” În aceste situații este vorba de doi sau mai mulți copii, o parte din ei, nu toată mulțimea.

Când se trece la forma ”copiii”, cu trei i, se va păstra pluralul ”copii” și se adaugă un i, pentru a articula. În acest fel, se formează pluralul articulat hotărât. Exemplu: ”Copiii s-au hotărât să se plimbe cu bicicletele.” sau ”Copiii mei învață foarte bine.” În această situație, este vorba de toată mulțimea, toată lumea și se va scrie de fiecare dată ”copiii”.

În aceeași situație se află și cuvântul ”fiu”, ”fii”, ”fiii”. ”Eu sunt fiul tău.”, ”Maria are trei fii.” (se cunosc exact câte persoane sunt), ”Fiii Mariei au plecat la facultate în străinătate.” (toți, toată mulțimea).

O sursă foarte bună pentru a lămuri anumite reguli gramaticale o reprezintă Dexonline.net, unde se găsesc atât cuvinte explicate, cât și lecții zilnice, jocuri pentru îmbogățirea vocabularului, articole care inspiră scrierea cât mai corectă. Și, nu în ultimul rând, învățarea este permanentă, nu se oprește niciodată și ce bine că e așa, altfel cel mai probabil viața ar fi plictisitoare.

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro