Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

De la A la Z despre casele ecologice

De la A la Z despre casele ecologice

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Vizualizari
522

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Materialele naturale sunt din ce în ce mai populare, atât la interior cât și la exterior. Case ecologice funcționale.
Dintotdeauna omul și-a dorit îmbunătățirea confortului, însă abia în ultima perioada acțiunile sale au început să fie direcționate în ideea de sustenabilitate de protecție a mediului înconjurător.

Eficiența caselor ecologice


Nu încape îndoială, casele ecologice sunt o soluție modernă și sustenabilă pentru locuințele noastre. Ele sunt realizate ținându-se cont de impactul asupra mediului înconjurător. Folosesc tehnologii și materiale ecologice, precum panouri solare pentru energia electrică și termică, izolație termică eficientă, reciclarea apei, utilizarea materialelor reciclabile ori regenerabile ș.a.m.d.

Ideea de baza a acestor case ecologice este aceea de a reduce consumul de energie pe termen scurt și pe termen lung să aibă un impact cât mai redus asupra mediului înconjurător. Este clar că locuințele sunt din ce în ce mai plăcute, prin îmbunătățirea calității vieții, și a confortului spațiului.

Această dezvoltare a condus către o locuință multifuncțională în care se desfășoară diverse activități.
În timp, omul a avut drept țintă construirea unei locuințe adaptată nevoilor sale, iar în ultima vreme s-a concentrat mai mult pe impactul asupra mediului înconjurător. Sunt foarte multe direcții în care poți să abordezi o locuință sustenabilă, fiecare pas practic poate fi tratat în acest sens, de la proiectare până la întreținere.

Chiar dacă stilul de viață eco-friendly nu este tocmai pe gustul unora, totuși, ușor-ușor ne adaptăm și începem să înțelegem că fără o schimbare majoră în concepțiile și comportamentul nostru, lucrurile vor degenera.

Principalele aspecte ce pot să contribuie la eficiența unor case ecologice sunt următoarele:
  • amenajarea de acoperișuri verzi
  • izolație termică de înaltă calitate
  • utilizarea energiei regenerabile
  • gestionarea eficientă a apei
  • materiale de construcție ecologice
  • eficiența energetică a echipamentelor.
Acum, lucrurile pot fi complicate cu unele dintre aceste criterii de eficientizare. Însă, dacă avem de gând să urmăm această cale, trebuie să începem de undeva.

Acoperișuri și terase verzi


Cum vă spuneam, casele ecologice sunt capabile să ofere un nivel ridicat de confort și de asemenea ele contribuie la reducerea impactului mediului înconjurător dar și a costurilor de folosință pe termen lung.
Dacă vrem o abordare rapidă, putem să facem un prim pas începând de la exterior.

Ei bine, din aceste motive, un aspect deosebit de important pentru o astfel de abordare eco-friendly se poate obține în cazul caselor prin instalarea unui acoperiș verde. Acoperișurile verzi sunt văzute de către specialiștii în mediu ca una dintre cele mai bune soluții pentru spațiile urbane. Ele nu au doar un singur avantaj, cel al ecologiei, ci au și implicații estetice deosebite și chiar de educație, dacă ne gândim mai bine.


Ei bine, din acest motiv, atât acoperișurile verzi cât și terasele verzi sunt luate în calcul în construcțiile noi urbane. Scopul este de a valorifica spațiile neutilizate și de a crea o barieră naturală protectoare pentru locuințe.
Este clar pentru toată lumea că acoperișurile și terasele verzi sunt elemente esențiale ale arhitecturii ecologice. Ele nu doar că îmbunătățesc vizual peisajul urban, dar vin și cu o serie de beneficii incontestabile.

Iată câteva dintre avantajele acestora:

  • redirecționarea apelor de ploaie
  • îmbunătățirea calității aerului
  • izolare termică
  • reducerea efectului de insulă termică
  • habitat pentru biodiversitate
  • estetică și relaxare
  • reducerea poluării fonice
  • promovarea sustenabilității.


Izolația termică a locuinței


Fără îndoială că o izolare bună a clădirii poate conduce la reducerea consumului energetic cu până la 30-35%. Bineînțeles aceste procente depind și de construcția casei și de zonă și de calitatea izolație. Pentru ca o izolație să fie bună din punct de vedere calitativ, ea trebuie să aibă o valoare R ridicată, aceasta indică capacitatea sa de a rezista transferului de căldură.

De asemenea, alegerea materialului potrivit induce la rândul său potențial izolării. Există varii materiale disponibile pentru izolare, de la spumă poliuretanică, la vată minerală, de la vată de sticlă, la bumbac reciclat ori alte fibre naturale. Etanșeitatea este și ea importantă pentru a evita schimbul de căldură cu exteriorul.

Plus de asta, e bine să folosim o izolație rezistentă la umiditate pentru a împiedica apariția mucegaiului. Alegerea unui material izolat care să reziste la umiditate este esențială îndeosebi în zonele cu climă umedă ori în spațiile cu umiditate ridicată, așa cum sunt subsolurile ori podurile.

Și nu în ultimul rând, instalarea izolației trebuie să fie una de calitate. Oricât de bună ar fi izolația, dacă instalarea nu este făcută corect, conform instrucțiunilor date de producător, pot să rămână goluri ori spații izolare care vor permite transferul de căldură.

Utilizarea energiei regenerabile


Suntem dependenți în mare măsură de resursele de energie epuizabile. Pentru a combate schimbările climatice este esențial să reducem această dependență. Cum se poate face? Prin folosirea de energie regenerabilă și sustenabilă.

Putem folosi energia solară pentru a o transforma în energie electrică ori termic. Panourile solare fotovoltaice și colectoarele solare termice sunt doar două exemple de tehnologii utilizate pentru producerea de energie solară.
De asemenea, utilizarea cântului poate genera energie electrică prin intermediul turbinelor eoliene. Aceste tehnologii se folosesc în zonele în care există vânt puternic și constant.

Folosirea energiei cinetice a apei pentru a genera electricitate prin intermediul barajelor și a turbinelor hidroelectrice.

Cât privește energia geotermală, aceasta este o sursă deosebită pentru producerea de energie electrică și pentru încălzirea locuințelor. De exemplu, în București, se pot realiza astfel de case susținute prin energie geotermală. Costul lor nu este mic, de aceea nici nu se înghesuie lumea. Dar, eforturi sunt în această direcție și am văzut multe inițiative private.

Și nu în ultimul rând, folosirea materialelor organice, a biomasei poate conduce la producerea de energie electrică și termică. Biomasa poate fi arsă direct ori poate fi transformată în biocombustibil sau biogaz.

Gestionarea eficientă a apei


Apa este o resursă valoroasă pe care am face vine să o protejăm pe cât posibil. Trebuie să promovăm practici de economisire a apei în gospodării, dar și în industrie și agricultură. În primul rând, repararea scurgerilor, instalarea unor dispozitive cu consum redus de apă pot fi esențiale în această direcție. Apoi, n-ar strica implementarea unor sisteme de reciclare a apei în industrie și agricultură, dar și folosirea apei reciclate în scopuri non-potabile, cum ar fi irigațiile ori curățenia străzilor.

Să nu uităm de protejarea și restaurarea ecosistemelor acvatice, cum ar fi bălțile, râurile și mlaștinile, pentru menținerea biodiversității și asigurării calității apei. Foarte importantă este și colectarea apelor pluviale. Dezvoltarea și modernizarea unei structuri viabile de apă potabilă și analizare, cu siguranță ar conduce la o reducere a consumului de apă potabilă.

Folosirea de materiale de construcție ecologice


A devenit destul de clar pentru toată lumea că folosirea unor materiale ecologice reduce clar impactul negativ pe care construcțiile le au asupra mediului înconjurător.

Lemnul provenit din păduri gestionare în mod sustenabil poate fi o opțiune ecologică pentru construcții. Materialele izolate precum bumbacul reciclat, lâna de oaie, pluta, paiele ori cânepa pot fi alternative ecologice pentru izolație.

Țiglele solare, pardoselile din bumbac, vopselele non-toxice, sunt alte exemple despre cum putem folosi materialele de construcție ecologice. Alegerea acestor materiale conduce la construirea unor clădiri mai durabile și mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Eficiența energetică a echipamentelor dintr-o locuință


Reducerea consumului de energie și a costurilor asociate este un deziderat al zilelor noastre, în condițiile în care costurile cu energia sunt din ce în ce mai ridicate.

În primul rând, când vorbim de achiziționarea unor echipamente pentru locuință, trebuie să ne preocupe clasa energetică. Alegerea echipamentelor cu o clasificare energetică ridicată, așa cum sunt cele din clasele A și A+ conduc firește la scăderea consumului de energie.

Tipurile de tehnologie de asemenea au influență mare în reducerea consumului. Funcțiile de oprire automată ori de reglare automată a consumului în funcție de necesități sunt două exemple clare în acest sens.

Menținerea echipamentelor într-o stare bună, schimbarea filtrelor, reglarea periodică, verificarea și înlocuirea componentelor uzate ori deteriorate pot îmbunătății performanțele și implicit reduce consumul energetic al echipamentelor.

Sursa foto: acoperișuri verzi parcuri.ro

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro