Bucuresti

Balet LIVE de la Royal Opera House Londra: Lacul Lebedelor si Fiica prost pazita

Balet LIVE de la Royal Opera House Londra: Lacul Lebedelor si Fiica prost pazita

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 1 an si 5 luni
Vizualizari
1646

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Lacul lebedelor, cu siguranta cel mai mare balet romantic al tuturor timpurilor, evoca povestea captivanta a unei femei frumoase transformata intr-o lebada, si este un tribut sfasietor adus puterii dragostei. Lacul lebedelor este o sinteza perfecta intre coregrafie si muzica si, desi Ceaikovski nu a trait sa-l vada devenind un succes, primul sau balet este acum sinonim cu baletul in sine, inspirand generatii intregi de dansatori si integrandu-se in cultura populara.

Din primele zile ale Baletului Vic-Wells, Lacul lebedelor a fost unul dintre spectacolele de referinta ale Royal Ballet. In crearea acestei productii, Anthony Dowell a avut ca scop revenirea la o versiune autentica a coregrafiei create de marele Marius Petipa si Lev Ivanov pentru Teatrul Mariinsky in 1895. Designul Yolandei Sonnabend reda Curtea Imperiala a Rusiei din acea perioada printr-un amestec inspirat de acuratete istorica si fantezie gotica.

Scenele de judecata din Actul I si Actul III au o stralucire intunecata inradacinata in stilul opulent al lui Carl Faberge, in timp ce faimoasele actele "albe" de pe malul lacului sunt bogate in ceata, umbre si lumina lunii.

Orchestra Royal Opera House / Dirijor Boris Gruzin / Coregrafie Productie Anthony Dowell Marius Petipa si Lev Ivanov / Design Yolanda Sonnabend / Coregrafie aditionala Frederick Ashton si David Bintley

Baletul final al lui Frederick Ashton este una dintre creatiile sale cele mai pline de bucurie, inspirata de dragostea sa pentru mediul rural Suffolk. Se bazeaza pe un balet francez din anul 1828 si muzica a fost adaptata de catre John Lanchbery dupa coloana sonora originala de Ferdinand Herold.

Fiica prost pazita (La Fille mal gardee) a fost un succes rasunator la premiera sa in 1960 si a ramas un spectacol favorit in cadrul repertoriului Royal Ballet. La Fille afiseaza unele dintre cele mai virtuoase coregrafii ale lui Ashton - pasiunea tinereasca a lui Lise si iubitului ei, Colas, este exprimata intr-o serie energetica de pas de deux.

Baletul este presarat artistic cu umor de calitate si cu un adevarat vartej de pui dansatori, gardieni morocanosi si pretendenti ignoranti. Ashton incorporeaza in coregrafia sa, intr-un mod afectuos, elemente de dans populare nationale de la un dans Lancashire clog la un dans maypole, transformand baletul La Fille mal gardee (in ciuda titlului sau) in cea mai empatica lucrare englezeasca. Designul colorat al lui Osbert Lancaster sustine si intareste spiritul robust al productiei.

Filtre articol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta