Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Cât de important este pH-ul apei pe care o consumi zilnic?

Cât de important este pH-ul apei pe care o consumi zilnic?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
536

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fără îndoială, apa este sursa vieții și nimic altceva nu poate fi mai bun atunci când este vorba de sănătatea și revigorarea organismului sau potolirea senzației de sete. Aproape 70% din corpul uman este alcătuit din apă, ceea ce înseamnă că fiecare sistem are nevoie de acest lichid pentru o funcționare corectă. Totuși, pe cât de importantă este apa pe care o bem pe atât de necesar este să ținem cont de calitatea ei, iar unul dintre indicatorii care atestă proprietățile acestui lichid este pH-ul. Descoperă mai multe despre acest factor și care sunt valorile la care trebuie să ne referim.

La ce se referă noțiunea de pH?

Potențialul hidrogen sau pH exprimă echilibrul acido-bazic al unei substanțe pe o scară de la 1 la 14. Mai exact, pH-ul este o unitate de activitate a ionului de hidrogen egală cu logaritmul invers al activității ionilor de hidrogen. Punctul neutru este la 7, iar dacă valoarea pH-ului este mai mică, apa va avea un caracter mai acid. Totodată, dacă pH-ul este mai ridicat, înseamnă că apa este mai bazică sau alcalină.

Care este pH-ul normal al apei?

În mod ideal, pH-ul normal al apei s-ar situa la valoarea de 7, cea considerată complet neutră. Normativele românești prevăd 6,5 ≤ pH ≤ 8,5 pentru apă potabilă. Este perfect ca pentru apa plată pH-ul să fie ușor alcalin și cât mai puțin acid pentru apa carbogazoasă. Organismul uman funcționează pentru a menține pH-ul sângelui la un nivel optim de 7.35. În cazul în care acesta este mai scăzut, crește semnificativ riscul îmbolnăvirii. Ar fi potrivit ca și apa să aibă un nivel al pH-ului apropiat de cel al sângelui, pentru a nu exista disfuncționalități.

Corpul uman este compus în proporție de 70% din apă, produsele metabolice din celule sunt acizi, iar majoritatea fluidelor interne, cu excepția sucului gastric, sunt slab alcaline. Dacă o cantitate mai mare de acizi intră în sânge, atunci este perturbată balanța acido-bazică. Organizația Mondială a Sănătății ne asigură că putem bea apa potabilă care are un pH cuprins între 5 și 8.5, pentru că nu va avea nici un fel de efecte negative asupra sănătății.

Ce diferență este între apa plată și carbogazoasă?


Fiecare tip de apă, atât acidă cât și alcalină, are rolul său benefic. Studiile au demonstrat că apa minerală naturală carbogazoasă cu un pH ușor acid poate trata afecțiuni ale sistemului digestiv și ale rinichilor, stimulează secreția și motilitatea gastrică, crește diureza și ajută la eliminarea surplusului de minerale din organism. Ai apă minerală la Auchan, cu un caracter acid, respectiv care include dioxid de carbon ce se dizolvă, se formează acidul carbonic în apă și ajunge ca lichidul să aibă un pH mai scăzut. După ce este consumată, apa carbogazoasă intră în intestinul subțire și își pierde caracterul acid, astfel că devine apă alcalină cu un pH de 7-7.85. Altfel spus, devine apă plată, fără vreun efect nociv asupra sănătății. Ba mai mult, apa carbogazoasă este chiar indicată înainte de masă deoarece stimulează apetitul și digestia.

Cum influențează pH-ul apei sănătatea organismului?


În mod clar, corpului nu îi este favorabil nici excesul de apă alcalină, nici cel de apă acidă. În cazul în care urmăm o dietă sănătoasă și echilibrată, în care consumă des legume, fructe, ouă, cereale și lactate, atunci putem bea orice fel de apă minerală. Dacă meniul zilnic include multă carne, fast-food, snacksuri, alcool și alimente procesate, atunci este indicată o apă plată neutră sau slab alcalină. În situația unor afecțiuni precum gastrite, litiaze biliare sau afecțiuni ale căilor urinare, este recomandată apa minerală carbogazoasă ușor acidă.

Normativele din România menționează că, dacă pH-ul apei este mai mic de 5.6, aceasta devine prea acidă și provoacă modificări ireversibile la nivelul epiteliilor. În sens invers, dacă pH-ul este mai mare de 11, atunci apa este prea alcalină și irită ochii, pielea sau mucoasele. O atenție deosebită trebuie acordată apei distilate sau demineralizate care, deși are un pH în limite normale de 6-7.5, de fapt efectul său este coroziv și nu trebuie băută.

Nivelul de activitate a ionilor de hidrogen reprezintă unul dintre cei mai importanți factori care influențează calitatea apei. Înțelegerea felului în care funcționează pH-ul ne este de mare ajutor pentru a ști cum să ne menținem un stil de viață sănătos și o hidratare corectă a corpului.

Sursa foto: image.freepik.com/free-photo/healthy-girl-drinking-glass-water_23-2148113491.jpg

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro