Bucuresti

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/

Cum previi apariția bolilor în culturile agricole

Cum previi apariția bolilor în culturile agricole

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
368

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Bolile plantelor sunt provocate de diverse ciuperci parazite, bacterii și virusuri care ajung în culturi pe diferite căi, sau se dezvoltă în anumite condiții favorizante. Prevenirea bolilor constă în împiedicarea apariției acestor agenți patogeni în culturi, precum și în anihilarea lor înainte de a provoca pagube însemnate. Pentru aceasta, ai la dispoziție mai multe metode, pe care le poți afla în continuare.

Tratamentele cu fungicide


Dintre toți agenții patogeni enumerați în introducerea acestui articol, ciupercile parazite provoacă cele mai multe și cele mai agresive boli. Cea mai eficientă cale de combatere a acestora este administrarea de fungicide – substanțe chimice eficiente în egală măsură și împotriva celorlalte categorii de agenți patogeni. Fiecare specie de plantă are bolile sale specifice, iar pentru prevenirea și combaterea acestora, trebuie să folosești fungicidul potrivit, în funcție de cultură.

Există două tipuri distincte de fungicide: unul care acționează la suprafața plantei și are rol strict de protecție și un altul care este absorbit în țesutul vegetal, având și capacitatea de a stopa evoluția bolilor deja instalate. Cele din prima categorie sunt fungicidele de contact, care apără plante ca un scut împotriva agenților patogeni, dar nu au niciun efect în cazul în care atacul s-a produs. Substanțele care acționează din interior sunt fungicidele sistemice, care au efect mai îndelungat și acționează atât în scop preventiv, cât și curativ.

Eliminarea buruienilor


Buruienile care apar în culturi pot provoca pagube însemnate dacă sunt lăsate să se dezvolte necontrolat. Tufele de buruieni constituie un mediu favorabil pentru apariția ciupercilor și bacteriilor, care vor contamina și plantele de cultură aflate în vecinătate. Acesta este un alt motiv pentru care buruienile nu trebuie lăsate să se dezvolte, iar cea mai eficientă metodă de combatere constă în folosirea erbicidelor. Asemenea fungicidelor, acestea sunt produse de protecție a plantelor, care se administrează atât pentru a preveni apariția buruienilor cât și pentru a elimina plantele deja răsărite. Cu cât buruienile sunt ținute mai bine sub control, cu atât se reduce și riscul apariției bolilor în culturile agricole.

Combaterea insectelor


Dacă te întrebi cum ajung agenții patogeni în culturi, trebuie să știi că vântul și insectele sunt principalii vectori de transmitere. Dacă împotriva vântului care poartă sporii ciupercilor sute de kilometri nu poți face mare lucru, poți lua măsuri împotriva insectelor. Dincolo de faptul că „devorează” culturile, acestea favorizează și răspândirea agenților patogeni pe care îi poartă de la plantele bolnave la cele sănătoase. Cea mai bună metodă de a preveni și combate insectele dăunătoare este administrarea tratamentelor cu insecticide. Acestea țin la distanță insectele sau le anihilează, iar astfel culturile sunt protejate și împotriva bolilor.

Igienizarea culturilor


Infecțiile provocate de agenții patogeni se transmit cu ușurință de la plantele contaminate la cele sănătoase, iar din această cauză este necesară și monitorizarea permanentă a culturilor. Atunci când apar primele semne de boală pe o plantă, trebuie administrate imediat fungicide sistemice despre care am precizat că au și rol curativ.

Totodată, părțile afectate trebuie îndepărtate cât mai curând din cultură, pentru că reprezintă o sursă de contaminare. Fructele putrezite, frunzele și crengile uscate se îndepărtează cu grijă, evitând pe cât posibil contactul cu celelalte părți sănătoase sau cu alte plante. În mod similar se procedează cu frunzele și fructele căzute, care nu trebuie lăsate pe sol, precum și cu plantele moarte. Resturile vegetale de la plantele bolnave trebuie distruse prin ardere și în niciun caz nu se vor folosi pentru îngrășământ organic.

Mai trebuie precizat că respectarea unei distanțe optime între rânduri și între plantele de pe același rând reduce riscul de transmitere a bolilor într-o cultură. Procedând astfel, vei acea parte de plante sănătoase cu o productivitate ridicată, care să merite tot efortul depus pentru îngrijirea lor.

Sursa foto: unsplash.com/photos/UgTIhmRnteQ

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro