Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Sensibilitatea dentară: care sunt cauzele și ce soluții există împotriva acesteia?

Sensibilitatea dentară: care sunt cauzele și ce soluții există împotriva acesteia?

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
463

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Sensibilitatea dentară este o afecțiune des întâlnită și care se manifestă în principal prin durere acută la nivelul dinților în urma expunerii acestora la anumiți stimuli. Acest fenomen apare, de regulă, atunci când dentina, stratul de sub smalțul dinților, este expusă fie ca rezultat al eroziunii smalțului, fie ca urmare a retracției gingivale. Când se întâmplă asta, consumul de alimente sau băuturi reci sau calde, dulciuri, alimente acide, dar și aerul rece, periajul sau alte acțiuni de igienă orală pot duce la apariția acelei dureri ascuțite asociată de regulă cu sensibilitatea dentară.[1]

Continuă să citești pentru a afla de ce apare sensibilitatea dentară, precum și ce soluții există pentru rezolvarea acesteia.

Care sunt principalele cauze ale sensibilității dentare?


Sensibilitatea dentară este o problemă cu care se confruntă mulți oameni, indiferent de vârstă. Aceasta poate fi provocată de o serie de factori, cei mai comuni fiind un periaj prea agresiv sau folosirea unei periuțe de dinți cu peri duri. Acestea pot duce la retracția gingiilor și la expunerea rădăcinilor dintelui, care nu sunt protejate de smalț.

Un alt factor care poate contribui la apariția sensibilității dentare este consumul excesiv de alimente și băuturi acide. Citricele, roșiile, murăturile și ceaiul, de exemplu, pot eroda smalțul dintelui, lăsând dentina expusă. Caria dentară, fracturile dentare sau plombele deteriorate pot, de asemenea, să contribuie la sensibilitatea dentară.
Alte posibile cauze ale sensibilității dentare sunt reprezentate de:

  • utilizarea excesivă a produselor de albire a dinților (pot afecta smalțul dintelui dacă sunt utilizate prea des sau în mod necorespunzător);
  • afecțiunile gingivale (pot determina retragerea gingiilor, expunând astfel partea dintelui care este mai sensibilă);
  • bruxismul sau scrâșnitul din dinți (poate duce la distrugerea smalțului dentar);
  • acumularea de placă bacteriană pe suprafața rădăcinii dinților.

Uneori, sensibilitatea dentară poate apărea și după anumite proceduri stomatologice, cum ar fi obturațiile dentare, curățarea profesională a dinților ori tratamente de restaurare dentară. În astfel de cazuri, sensibilitatea dentară este însă temporară și ar trebui să dispară după câteva săptămâni.[1]

Ce se poate face când apare sensibilitatea dentară?


Dacă te confrunți cu sensibilitatea dentară, există mai multe soluții pe care le poți încerca.
Prima constă în utilizarea unei paste de dinți special formulată pentru a trata sensibilitatea dentară și modificarea rutinei de igienă orală. Este esențial să te speli pe dinți de două ori pe zi, să folosești ață dentară zilnic și să îți clătești gura cu o apă de gură fără alcool. Foarte important este să eviți periajul agresiv al dinților și folosești o periuță de dinți cu peri moi pentru a preveni deteriorarea smalțului dentar și iritarea gingiilor.

Dacă sensibilitatea dentară persistă sau devine insuportabilă, vizitează-ți dentistul pentru o desensibilizare dentară, o procedură ce implică aplicarea unei soluții cu fluor sau alte substanțe care ajută la reducerea sensibilității dentare pe suprafața dinților afectați.

Mai este recomandat și să limitezi consumul de alimente și băuturi acide. Înlocuiește-le cu fructe și legume bogate în fibre, lapte și produse lactate care pot ajuta la menținerea sănătății dinților tăi. Încearcă, de asemenea, să eviți consumul de mâncăruri sau băuturi prea fierbinți sau prea reci, deoarece acestea pot agrava sensibilitatea dentară.

Fă o pauză și de la produsele de albire dentară. Dacă nu poți renunța la dorința de a avea dinți mai albi, discută cu dentistul tău despre cum îți poți atinge scopul într-un mod cât mai sigur pentru dinții tăi.[1][2]

Sensibilitatea dentară este o problemă frecvent întâlnită, dar pentru care există mai multe soluții. În unele cazuri, este suficientă menținerea unei bune igiene orale și modificarea dietei. În altele, pot fi necesare tratamente profesionale de desensibilizare dentară. Primul pas în rezolvarea acestei probleme îl reprezintă identificarea cauzei sale. Programează-te deci la un control stomatologic cât mai curând posibil!

Bibliografie:
  1. „Sensitive Teeth: Causes, Remedies & Treatments Available”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10954-teeth-sensitivity. Accessed 8 Nov. 2023.
  2. „What Can You Do about Sensitive Teeth?”, WebMD, 6 Dec. 2022, webmd.com/oral-health/tooth-sensitivity. Accessed 8 Nov. 2023.

Filtre

Tip: Afectiuni

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/