Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Sfaturi pentru cultivarea viței de vie

Sfaturi pentru cultivarea viței de vie

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
504

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Românii au o bogată tradiție în cultivarea viței de vie, iar multe din vinurile produse în podgoriile de la noi sunt renumite în întreaga lume. România numără în prezent 39 de podgorii amplasate în toate zonele geografice ale țării, bineînțeles, acolo unde terenul permite înființarea unor astfel de culturi. Dacă și tu te numeri printre viticultori sau dacă intenționezi să îți înființezi o cultură de viță de vie, iată câteva sfaturi care-ți vor fi de ajutor!

Alegerea terenului potrivit

Este cunoscut faptul că terenul prielnic pentru cultivarea viței de vie îl reprezintă zona de deal, culturile înființându-se cu precădere pe terenuri în pantă. Însă nu orice zonă deluroasă este prielnică pentru cultivarea viței de vie, o importanță deosebită în acest sens având-o factorii climatici. Astfel, este recomandat să se evite zonele foarte expuse, cu înghețuri târzii de primăvară, căderi de grindină frecvente, secete prelungite, valuri de frig sau înghețuri timpurii de toamnă. De asemenea, specialiștii nu recomandă nici solurile cu exces de umiditate.

Alege soiul potrivit pentru tipul de teren

Chiar dacă ai găsit un teren propice pentru înființarea unei podgorii, asta nu înseamnă că poți cultiva orice soi de vie dorești. În acest sens, trebuie să îți procuri materialul săditor doar din surse de încredere, iar înainte de a achiziționa soiul dorit, e bine să te interesezi dacă acesta este potrivit pentru condițiile meteorologice din zona în care dorești să cultivi.

În mare, soiurile de struguri se clasifică în două categorii majore, respectiv strugurii de masă și cei de vin. Pentru vinurile de calitate se cultivă soiuri nobile, însă în categoria soiurilor pentru vin intră și soiurile hibride, care dau un vin de o calitate mai slabă.

Pregătirea terenului

Vița de vie este o plantă iubitoare de lumină, de aceea este bine să nu existe nici un petic de umbră pe terenul pe care vrei să o cultivi. Dacă nu ai o suprafață foarte întinsă și vei să cultivi doar câteva rânduri în grădină, este necesar ca terenul să fie desfundat în prealabil. Pentru culturile pe suprafețe întinse, este necesară scarificarea terenului, pentru a se elimina astfel toate resturile lemnoase, arbuștii tufișurile și alte elemente care ar încurca plantarea materialului săditor. O astfel de lucrare este indicat să se facă cu 3-4 luni înainte de plantare.

Plantarea și lucrările din primul an

Pentru plantarea butașilor este nevoie de gropi cu o adâncime de jumătate de metru și diametru mare. Trebuie ținut cont că vița de vie are o rădăcină care se ramifică mult în pământ, de aceea între butași trebuie lăsată o oarecare distanță. Din același motiv, nu este indicat să plantezi vie lângă zidul casei sau lângă alte construcții cu fundații.

După plantare, via se udă de 2-3 ori la interval de câteva zile, însă dacă temperaturile coboară sub zero grade, trebuie sistată udarea, pentru că butașii pot să înghețe. Tot după plantare, se execută o lucrare de afânare a solului, iar în primul an, pe parcursul perioadei de vegetație, trebuie efectuate cel puțin trei prașile.

Instalarea sistemului de susținere

Pentru ca via să se dezvolte și să fie rodnică, aceasta trebuie să beneficieze de un sistem de susținere constituit din acei stâlpi de numiți „șpalieri”, între care se întinde sârmă pentru vița de vie. Acest sistem se instalează încă din al doilea an de producție al viei, începând cu amplasarea șpalierilor.

Cei din capetele rândului se numesc „fruntași” și trebuie să fie ușor înclinați dar și bine ancorați, în timp ce șpalierii de pe rând se numesc „mijlocași” și se amplasează la o distanță de circa 10 metri unul față de celălalt.
Odată montați, șpalierii, între ei se desfășoară sârma, operațiune care se desfășoară cu ajutorul unui întinzător și al unui clește, apoi se trece la legarea viei.

Vița de vie are o durată de viață îndelungată, însă pentru a te putea bucura an de an de o recoltă bogată, trebuie să îi aplici cu regularitate tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor și să o întreții corespunzător.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/podgorie-enz-sternenfels-199135/

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro