Bucuresti

Biblioteca Nationala a Romaniei

Biblioteca Nationala a Romaniei

Detalii biblioteca

Adresa
Bucuresti, Bulevardul Unirii, nr. 22
Telefon
0213142434
Fax
0213123381
Web
http://www.bibnat.ro
Social links
Categorie
Biblioteci
Modificat
acum 10 luni si 2 saptamani
Vizualizari
4766

Voteaza & Distribuie

Prezentare biblioteca

Biblioteca Nationala a Romaniei din Bucuresti

Biblioteca Nationala a Romaniei este o institutie de cultura subordonata Ministerului Culturii si Cultelor.
Biblioteca Nationala a Romaniei administreaza patrimoniul cultural national de publicatii (carti, periodice), manuscrise, carte veche, incunabule, harti, fotografii, materiale audio-vizuale si documente electronice.
Pentru a-si indeplini misiunea esentiala de a asigura accesul de calitate la colectiile sale atat generatiei de azi, cat si celor viitoare - in scop de cercetare, studiu sau informare - Biblioteca Nationala a Romaniei are datoria de a achizitiona, prelucra, prezerva si valorifica toate tipurile de documente din patrimoniul national.
Colectiile bibliotecii cuprind circa 13.000.000 de unitati bibliografice cu caracter enciclopedic, organizate in fonduri curente - publicatii romanesti si straine (carti, ziare si reviste) - si fonduri ale colectiilor speciale ( bibliofilie, manuscrise, arhiva istorica, periodice romanesti vechi, stampe, fotografii, cartografie, audio-vizual).

Scurt istoric al Bibliotecii Nationale a Romaniei

Potrivit celor mai multi istorici si cercetatori, Biblioteca Nationala a Romaniei isi regaseste originile in una dintre cele mai vechi biblioteci din Romania - Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucuresti.
Biblioteca Colegiului Sf. Sava si-a deschis colectiile catre publicul larg in 1838, atunci cand aproape 1000 de volume de carte frantuzeasca au fost catalogate.
Dupa Unirea din 1859, Biblioteca Colegiului Sf. Sava a obtinut statutul de biblioteca nationala, primind alternativ denumirea de Biblioteca Nationala si Biblioteca Centrala. In anul 1864, apare legea "Reglementari publice". Conform acestei legi, ea primeste titulatura de Biblioteca Centrala a Statului. In aceasta formula, biblioteca avea sa dainuie pana in anul 1901, cand a fost desfiintata si colectiile ei au fost transferate Bibliotecii Academiei Romane.
Ca rezultat al deciziei din 1901, Biblioteca Academiei a primit si atributiile unei biblioteci nationale, situatie care a durat pana in anul 1955, cand a fost infiintata Biblioteca Centrala de Stat, ca principala biblioteca publica a tarii, cu atributiile specifice unei biblioteci nationale.
Imediat dupa prabusirea comunismului (decembrie 1989), la inceputul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrala de Stat a devenit Biblioteca Nationala a Romaniei, ca urmare a deciziei adoptate de noua putere.