Bucuresti

Filme premiate la Berlin, Venetia si Oscaruri, in ultimele trei zile de Ro-IFF

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 luni si 2 saptamani
Vizualizari
615

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Filme premiate la Berlin, Veneţia şi Oscaruri, în ultimele trei zile de Ro-IFF
Un week-end cu filme de top la Cinemateca Union

Au mai rămas doar trei zile din cea de-a noua ediţie Romania International Film Festival (Ro-IFF). Festivalul, desfăşurat între 30 septembrie şi 6 octombrie la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21), a păstrat cele mai bune filme pentru week-end-ul final.
În fiecare zi, spectatorii pot participa la o tombolă cu premii atractive, folosindu-se de biletele lor de intrare (tarif unic: 5 lei), iar pe pagina de Facebook a festivalului fanii pot câştiga invitaţii duble la filmele din program. La Ro-IFF întotdeauna te uiţi şi câştigi.

Filmele care vor primi premiile pentru Cel mai bun regizor al celor două secţiuni competiţionale principale (CineBlackSea şi Woman in Cinema), precum şi Trofeul Ro-IFF, vor fi decise în premieră, anul acesta, chiar cătte publicul festivalului.

Astăzi (vineri, 4 octombrie), de la ora 13:00 va fi prezentată, în cadrul competiţiei CineBlackSea, drama rusească SUFLETE MUTE (OVSYANKI / SILENT SOULS), în regia lui Alexey Fedorchenko. La Festivalul de la Veneţia, filmul a obţinut Premiul FIPRESCI, „Golden Osella” pentru imagine (Mikhail Krichman), Premiul Nazareno Taddei şi Menţiune de onoare a Premiului SIGNIS.

Tot astăzi, dar de la ora 15:00, în cadrul competiţiei Woman in Cinema, va fi proiectă o dramă poloneză, ce abordează un subiect de dureroasă actualitate, ÎN NUMELE… (W IMIE... / IN THE NAME OF) de Malgośka Szumowska. Selecţionat anul acesta în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin, filmul a primit Premiul juriului „Siegessaule” şi Premiul Teddy pentru Cel mai bun lungmetraj.
Mâine, de la ora 14:30, în CineBlackSea va fi prezentat filmul ÎNFLORIREA (GRZELI NATELI DGEEBI / IN BLOOM), o coproducţie Georgia-Germania-Franţa, regizată de Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross. Printre numeroasele premii obţinute de această dramă despre Georgia după desprinderea din URSS se numără Premiul C.I.C.A.E. la Festivalul de la Berlin (secţiunea Forum).
Tot mâine, dar de la ora 20:00, în cadrul programului 2x3 dedicat cineastei germane Caroline Link, va fi prezentată emoţionanta dramă NICĂIERI ÎN AFRICA (NIRGENDWO IN AFRIKA / NOWHERE IN AFRICA). Cu acest film remarcabil, al treilea lungmetraj din cariera ei, Caroline Link a câştigat în 2003 Oscarul pentru Cel mai bun film într-o limbă străină.

Seara de sâmbătă se va închide de la ora 22:30, cu cel mai recent câştigător al Ursului de Aur la Berlin, filmul românesc POZIŢIA COPILULUI, prezentat în cadrul programului Focus dedicat cineastului Călin Peter Netzer.
Printre propunerile Ro-IFF ale zilei de duminică se numără, de la ora 15:30, premiera mondială a lungmetrajului de animaţie S.F. românesc CERNOZAURII, în regia lui Radu Dinulescu (secţiunea Panorama). Iar festivalul se va închide, de la ora 21:30, cu filmul câştigător al Trofeului Ro-IFF 2013.

Ataşaţi găsiţi şi programul complet al ultimelor trei zile de Ro-IFF 2013.
Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor din întreaga lume (Woman in Cinema).