Bucuresti

Veste buna de la UE: cartile electronice vor avea TVA de 5% în Romaniaa

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 1 luna si 2 saptamani
Vizualizari
263

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Asociația Editorilor din România salută decizia de astăzi a miniștrilor de finanțe din UE de a permite statelor membre să alinieze nivelul TVA la cartea electronică cu cel aplicat cărților tipărite. Reunit la Luxemburg, Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene a convenit astăzi în unanimitate asupra unei propuneri de a permite statelor membre să aplice cote reduse, super-reduse sau zero pentru publicațiile electronice, permițând astfel alinierea normelor TVA pentru publicațiile electronice și fizice. „Această propunere face parte din eforturile noastre de modernizare a TVA pentru economia digitală și ne permite să ținem pasul cu progresul tehnologic”, a declarat Hartwig Löger, ministrul finanțelor din Austria, care deține în prezent președinția Consiliului.

În prezent, în România, TVA la cărțile tipărite este 5% iar TVA pentru cărțile electronice este 19%.
Cotele super-reduse și zero în cazul publicațiilor electronice vor fi permise numai pentru statele membre care le aplică în prezent publicațiilor "fizice".

Conform normelor curente în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE), serviciile furnizate electronic sunt impozitate în UE la cota standard de TVA, adică minim 15%, în timp ce publicațiile pe suport fizic pot beneficia de tarife nestandardizate. Pentru publicațiile fizice - cărți, ziare și periodice - statele membre au în prezent posibilitatea de a aplica o rată de TVA "redusă", adică minim 5%. Unele state au fost autorizate să aplice cote de TVA "supra-reduse" (sub 5%) sau "zero" (care implică deducerea TVA).