Bucuresti

11 vitamine și suplimente care stimulează energia

11 vitamine și suplimente care stimulează energia

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 luni si 3 zile
Vizualizari
113

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Consumul unei diete bine echilibrate, exercițiile fizice regulate și somnul suficient sunt cele mai bune modalități de a vă menține nivelul de energie natural. Dar aceste lucruri nu sunt întotdeauna posibile, mai ales atunci când se echilibrează cerințele vieții. Din fericire, există multe suplimente la care poți apela pentru un impuls de energetic.

Iată 11 vitamine și suplimente naturale care vă pot stimula energia.

1. Ashwagandha

Ashwagandha este una dintre cele mai importante plante medicinale din Ayurveda indiană, unul dintre cele mai vechi sisteme medicinale din lume. Se crede că Ashwagandha crește energia prin îmbunătățirea rezistenței corpului la stresul fizic și mental. Într-un studiu, persoanele cărora li s-a administrat ashwagandha au prezentat îmbunătățiri semnificative în mai multe măsuri de stres și anxietate, comparativ cu cele cărora li s-a administrat placebo. De asemenea, au avut cu 28% niveluri mai scăzute de cortizol, un hormon care crește ca răspuns la stres.

Consolidarea acestor constatări a fost o revizuire a cinci studii care au examinat efectele ashwagandha asupra anxietății și stresului. Toate studiile au arătat că cei care au luat extract de ashwagandha au obținut un scor mai bun la testele de măsurare a stresului, anxietății și oboselii.

Pe lângă îmbunătățirea oboselii mentale și a stresului, cercetările sugerează, de asemenea, că ashwagandha poate atenua oboseala asociată cu exercițiile fizice. Un studiu al bicicliștilor de elită a constatat că cei care au luat ashwagandha au reușit să circule cu 7% mai mult decât cei cărora li s-a administrat un placebo. Mai mult decât atât, cercetările sugerează că suplimentele ashwagandha sunt sigure și prezintă un risc scăzut de efecte secundare.

REZUMAT

Se crede că Ashwagandha reduce oboseala mentală și fizică, crescând astfel nivelul de energie.

2. Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea este o plantă care crește în anumite regiuni reci, muntoase. Este utilizat pe scară largă ca adaptogen, o substanță naturală care îmbunătățește capacitatea organismului de a face față stresului. Într-un studiu, cercetătorii au combinat și au analizat rezultatele a 11 studii care au examinat efectele rhodiolei asupra oboselii fizice și mentale la mai mult de 500 de persoane.

Dintre cele 11 studii, 8 au găsit dovezi că rhodiola poate îmbunătăți performanța fizică și ușura oboseala mentală. De asemenea, nu au existat riscuri majore de siguranță asociate cu suplimentele de rhodiola. O altă analiză a concluzionat că rhodiola prezintă un risc scăzut de efecte secundare și poate fi utilă pentru ameliorarea oboselii fizice și mentale. S-a sugerat că Rhodiola ajută și la depresie, care este în mod obișnuit legată de oboseală.

Un studiu de 12 săptămâni a comparat efectul antidepresiv al rhodiolei cu sertralina antidepresivă prescrisă în mod obișnuit sau Zoloft.S-a constatat că Rhodiola reduce simptomele depresiei, dar nu la fel de eficient ca sertralina. Cu toate acestea, rhodiola a produs mai puține efecte secundare și a fost mai bine tolerată decât sertralina.

REZUMAT

Se crede că Rhodiola crește capacitatea corpului de a se adapta la stres, ușurând oboseala fizică și mentală. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea oboselii la persoanele cu depresie.

3. CoQ10

CoQ10, care înseamnă coenzima Q10, este produs în mod natural în organism. CoQ10 vine în câteva forme, inclusiv ubiquinonă și ubiquinol. Acestea sunt omniprezente în corp, adică se găsesc în toate celulele. Toate celulele conțin CoQ10, deși inima, rinichii și ficatul au cele mai ridicate niveluri. Celulele folosesc CoQ10 pentru a produce energie și a se proteja de daunele oxidative.

Când nivelurile de CoQ10 scad, celulele corpului dvs. nu pot produce energia de care au nevoie pentru a crește și a rămâne sănătoși, ceea ce poate contribui la oboseală. Peștele, carnea și nucile conțin CoQ10, dar nu în cantități suficient de mari pentru a crește semnificativ nivelurile din corpul dvs. Prin urmare, suplimentele CoQ10 pot fi o soluție mai bună pentru reducerea oboselii la persoanele care au un nivel scăzut sau scăzut.

Nivelurile CoQ10 scad odată cu vârsta și pot fi scăzute la persoanele cu insuficiență cardiacă, anumite tipuri de cancer, diabet de tip 2 sau la persoanele care iau statine, o clasă de medicamente utilizate pentru scăderea nivelului colesterolului din sânge. Cu toate acestea, este puțin probabil ca suplimentele CoQ10 să crească energia la persoanele cu niveluri adecvate de enzimă.

În plus, studiile efectuate atât la oameni, cât și la animale sugerează că suplimentele CoQ10 sunt sigure în doze adecvate. Studiile arată că una dintre mai multe forme de CoQ10, cunoscută sub numele de ubiquinol, este mai eficientă la îmbunătățirea nivelurilor de CoQ10 la bărbații în vârstă.

REZUMAT

CoQ10 este un nutrient pe care celulele corpului vostru îl necesită pentru a produce energie. Îmbătrânirea, anumite boli și tratamentul cu statine sunt asociate cu niveluri scăzute de CoQ10, care pot crește senzația de oboseală. Suplimentele CoQ10 pot ajuta la corectarea acestui lucru.

4. Vitamina B12

Alături de celelalte vitamine B, vitamina B12 ajută la transformarea alimentelor pe care le consumați în energie pe care celulele voastre o pot folosi. De asemenea, menține sănătos nervii și celulele sanguine ale corpului și ajută la prevenirea unui tip de anemie care vă poate face slăbit și obosit.

Vitamina B12 se găsește în mod natural într-o varietate de proteine animale, cum ar fi carnea, peștele și produsele lactate. Multe alimente sunt, de asemenea, îmbogățite cu B12, permițând majorității americanilor să își satisfacă nevoile de vitamina B12 consumând o dietă echilibrată care conține alimente bogate în B12.

Cu toate acestea, unele populații pot fi expuse riscului unei deficiențe de B12, care apare atunci când corpul dumneavoastră nu obține suficient sau este incapabil să absoarbă cantitatea de care aveți nevoie. Ca urmare, nivelurile de energie ale unor persoane pot primi un impuls cu suplimentele B12.

Persoanele care pot fi expuse riscului de deficiență includ:

Adulți mai în vârstă: Aproximativ 10-30% dintre adulții cu vârsta peste 50 de ani au dificultăți la absorbția vitaminei B12 din alimente. Acest lucru se datorează faptului că produc mai puțin acid din stomac și proteine, care sunt necesare pentru o absorbție adecvată.
Vegani: Vegetarienii și veganii sunt expuși riscului de deficit de B12, deoarece alimentele de origine animală sunt singura sursă naturală de hrană a acestei vitamine.
Cei cu tulburări gastrointestinale: afecțiuni care afectează tractul gastrointestinal (GI), cum ar fi boala celiacă și boala Crohn, pot interfera cu capacitatea organismului de a absorbi B12.
Cu toate acestea, nu există dovezi care să sugereze suplimentarea cu B12 - sau cu oricare dintre vitaminele B, de altfel - poate crește energia la persoanele care au niveluri adecvate.

REZUMAT

Vitamina B12 joacă un rol important în producerea de energie. Îmbătrânirea, eliminarea produselor de origine animală din dieta și bolile care afectează tractul gastro-intestinal pot contribui la niveluri scăzute de B12 și pot duce la oboseală și slăbiciune.

5. Fier

Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteină din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul din plămâni către organele și țesuturile din tot corpul. Fără un nivel adecvat de fier, celulele roșii din sânge nu pot transporta în mod eficient oxigenul către țesuturile corpului.Acest lucru duce la anemie cu deficit de fier, care vă poate lăsa să vă simțiți obosiți și slabi.

Cauzele anemiei cu deficit de fier includ:

Dieta săracă în fier: Cele mai bogate surse de fier din dietă includ carnea și fructele de mare. Din acest motiv, cerințele de fier pentru vegani sunt de 1,8 ori mai mari decât pentru persoanele care mănâncă carne.
Pierderi de sânge: mai mult de jumătate din fierul din corp este în sânge. Prin urmare, pierderea de sânge prin perioade grele sau sângerări interne poate diminua dramatic nivelurile.
Sarcina: femeile însărcinate necesită de două ori mai mult fier pentru a susține creșterea fetală normală. Din păcate, aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate dezvoltă anemie cu deficit de fier.
În aceste cazuri, poate fi necesar un supliment de fier pentru a corecta o deficiență și a evita complicațiile asociate cu anemia cu deficit de fier, inclusiv oboseala.
Cu toate acestea, deoarece există riscuri pentru sănătate cauzate de aportul excesiv de fier, consultați-vă medicul pentru a vedea dacă suplimentele de fier sunt potrivite pentru dvs.

REZUMAT

Celulele roșii din sânge necesită fier pentru a transporta oxigenul către țesuturile corpului. Fără fier, livrarea de oxigen către întregul corp este limitată, ceea ce poate duce la oboseală extremă. O dietă săracă în fier, pierderea excesivă de sânge și sarcina pot crește nevoile de fier.

6. Creatina

Creatina este un compus care se găsește în mod natural în carnea roșie, porc, păsări de curte și pește. Acționează ca o sursă de energie rapidă în corpul tău. Adenozin trifosfatul (ATP) este moneda energetică a vieții. Când corpul tău folosește ATP pentru energie, pierde o grupare fosfat și devine adenozin difosfat.

Prin urmare, atunci când corpul dumneavoastră are nevoie de o sursă rapidă de energie, creatina își împrumută fosfatul ADP și devine ATP. Acest lucru vă oferă energia necesară pentru exerciții de intensitate mare, de scurtă durată, cum ar fi: Sprinturi scurte, cum ar fi sprintul de 100 de metri sau sprint-uri intermitente în sporturi precum fotbalul sau fotbalul. Rafale de activitate scurte și puternice, cum ar fi greutatea sau săritura. Activități care necesită cantități mari de forță, cum ar fi haltere.

O revizuire a 53 de studii a constatat că suplimentele de creatină au îmbunătățit rezistența la presă pe bancă cu 5%. Acest lucru se traduce printr-o creștere de 10 kilograme în greutate pentru cineva care poate rezolva 91 de kilograme (91 kg) doar din consumul de creatină.

Într-o altă recenzie, adulții mai în vârstă care au luat creatină au câștigat 1,4 kg de masă musculară slabă comparativ cu cei care nu au. Aceste câștiguri în forța și dimensiunea mușchilor sunt atribuite în mare parte capacității participanților de a se antrena mai mult pentru o perioadă mai lungă de timp, datorită aprovizionării cu energie crescută.

REZUMAT

Suplimentarea cu creatină crește rezervele de energie ale corpului. Această energie crescută vă permite să vă antrenați mai greu și mai mult.

7. Citrulina

Numele de „citrulină” provine de la Citrullus vulgaris, cuvântul latin pentru pepene verde, din care a fost izolat pentru prima dată. Citrulina acționează pentru a crește oxidul azotic din organism. Oxidul nitric acționează ca un vasodilatator, determinând lărgirea mușchilor interiori ai vaselor de sânge și creșterea circulației.

Acest lucru permite sângelui, oxigenului și nutrienților să se deplaseze în toate zonele corpului. Dar când capacitatea de a produce oxid nitric este limitată, pot apărea slăbiciune fizică și lipsă de energie. Ca un precursor al oxidului nitric, suplimentele de citrulină pot, prin urmare, ajuta nivelurile de energie prin creșterea disponibilității oxigenului și a nutrienților către celulele corpului.

Citrulina joacă, de asemenea, un rol în ciclul ureei, ajutând la eliminarea amoniacului din organism. Producția de amoniac contribuie major la oboseala care este declanșată de exerciții intense. Prin urmare, citrulina poate scădea oboseala asociată cu exerciții intense, permițându-vă să vă exercitați mai mult.

Într-un studiu, oamenii care au luat citrulină au terminat un test de ciclism cu 1,5% mai repede decât cei care au luat un placebo. Grupul cu citrulline a raportat, de asemenea, mai puțină oboseală și o recuperare mai rapidă. Într-un alt studiu, administrarea de suplimente de citrulină le-a permis oamenilor să facă exerciții cu 12% mai mult și cu 7% mai greu, comparativ cu un placebo. Siguranța citrullinei este, de asemenea, bine stabilită, chiar și în doze mari.

REZUMAT

L-citrulina produce oxid nitric în corpul dumneavoastră, care dilată vasele de sânge, permițând creșterea nutrienților și oxigenului în celulele corpului. Acest lucru poate ajuta la scăderea oboselii și joacă un rol în producția de energie.

8. Pulbere de sfeclă roșie

Pulberea de sfeclă roșie este fabricată din legume de sfeclă roșie și conține o cantitate mare de nitrați.
Similar L-citrulinei, azotatul produce oxid nitric în organism, care relaxează vasele de sânge și crește fluxul de sânge și livrarea de oxigen. Acest lucru permite corpului dumneavoastră să producă energie mai eficient, în special în ceea ce privește exercițiile fizice.

Mai multe analize de studiu sugerează că suplimentarea cu sfeclă roșie crește timpul necesar sportivilor pentru a obosi în timpul exercițiului. În unele cazuri, administrarea suplimentelor de sfeclă roșie le-a permis oamenilor să facă exerciții cu 25% mai mult în comparație cu administrarea unui placebo. Acest lucru se datorează faptului că azotatul găsit în sfeclă roșie scade cantitatea de oxigen necesară exercițiului fizic la diferite intensități.

Cu cât ai nevoie de mai puțin oxigen pentru a face mișcare, cu atât te vei simți mai puțin obosit și cu atât mai mult vei putea face mișcare. În plus, deoarece nitratul crește producția de oxid nitric în corpul dvs., suplimentarea cu sfeclă roșie poate scădea și tensiunea arterială ridicată. Cu toate acestea, deși inofensivi, pigmenții de culoare din sfeclă roșie vă pot păta urina sau scaunul în roșu.

REZUMAT

Sfecla roșie conține un compus numit nitrat, care vă relaxează vasele de sânge. Atunci când este utilizat ca supliment, sfecla roșie poate crește livrarea de oxigen pe tot corpul, permițându-vă să vă exercitați mai mult timp.

9. Melatonina

Melatonina este un hormon natural care joacă un rol în somn. Este produs și lansat în funcție de ora din zi - crește seara și cade dimineața. Suplimentarea cu melatonină poate fi o modalitate eficientă de a atenua insomnia, o tulburare a somnului care afectează aproximativ 30% dintre adulții din întreaga lume.

Insomnia cronică vă poate face să vă obosiți în mod constant și să aveți puțină energie. Simptomele includ dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormit, trezirea prea devreme și o calitate slabă a somnului. Pentru persoanele cu sindrom de oboseală cronică, s-a demonstrat că suplimentele de melatonină îmbunătățesc concentrația și energia, reducând în același timp oboseala.

Interesant este faptul că secrețiile reduse de melatonină au fost asociate cu îmbătrânirea, boala Alzheimer, diabetul de tip 2, cancerul și hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, în prezent nu este clar dacă administrarea de suplimente de melatonină poate ajuta la reducerea oboselii persoanelor cu aceste afecțiuni. Suplimentele de melatonină par a fi sigure. Mai mult decât atât, acestea nu determină corpul dumneavoastră să producă mai puțină melatonină și nu sunt asociate cu retragerea sau dependența.

REZUMAT

Melatonina este un hormon important care joacă un rol în somn. Suplimentarea cu melatonină poate fi o modalitate eficientă de a atenua insomnia, ducând la o vigilență îmbunătățită și la oboseală scăzută.

10. Tirozină

Tirozina este un aminoacid care este produs în mod natural de corpul dumneavoastră. Se găsește în majoritatea alimentelor bogate în proteine, inclusiv pui, ouă și produse lactate. Tirozina este importantă pentru producerea de neurotransmițători, care sunt substanțe chimice care transmit mesaje în creier.

Se crede că acești neurotransmițători scad cu activități solicitante din punct de vedere psihic și fizic, care pot afecta negativ concentrația și nivelurile de energie. În multe studii, s-a constatat că suplimentele cu tirozină contribuie la creșterea nivelului de vigilență și de energie. Acestea pot ajuta, de asemenea, la restabilirea memoriei și a clarității la persoanele lipsite de somn.

În prezent, cercetările sugerează că tirozina este benefică doar pentru persoanele care au rezerve reduse de neurotransmițători din cauza unor situații stresante sau exigente din punct de vedere cognitiv. În plus, suplimentarea cu tirozină sa dovedit a fi sigură.

REZUMAT

Suplimentarea cu tirozină poate ajuta la restabilirea nivelurilor de neurotransmițători din corpul dvs., contribuind astfel la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere mentală și de energie.

11. Cofeina cu L-teanina

Cofeina este consumată în mod obișnuit pentru proprietățile sale de stimulare a energiei sub formă de cafea, ceai, băuturi din cacao, băuturi energizante și băuturi răcoritoare. Cu toate acestea, mulți oameni limitează sau evită complet cofeina, deoarece aceasta poate duce la iritabilitate, nervozitate, neliniște și accidente după creșterea inițială a energiei. Dar combinarea L-teaninei cu cofeina ca supliment poate fi o modalitate ușoară de a preveni aceste efecte secundare.

L-teanina este un aminoacid care se găsește în mod natural în ceai și în unele ciuperci. Se crede că promovează relaxarea fără a crește somnolența. În mai multe studii, combinația dintre cofeină și L-teanină sa dovedit a îmbunătăți memoria și timpul de reacție, precum și a reduce oboseala și oboseala mentală. În mod colectiv, aceste rezultate sugerează că adăugarea de L-teanină vă poate ajuta să obțineți aceleași beneficii de stimulare a energiei de la cofeină, fără efectele secundare nedorite. Deși L-teanina este bine tolerată, este recomandat să vă limitați consumul de cofeină la mai puțin de 400 mg pe zi. Acest lucru este echivalent cu 3-5 căni de cafea.

REZUMAT

Combinarea cofeinei cu L-teanina este o modalitate eficientă de a vă îmbunătăți nivelul de energie, reducând în același timp efectele secundare negative și nervozitatea. Viața poate avea o influență asupra nivelului de energie. Din fericire, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține energia, inclusiv consumul unei diete echilibrate, somnul suficient și exercițiile fizice regulate. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, aceste lucruri nu sunt posibile tot timpul.

Atunci când este cazul, există multe suplimente și vitamine care vă pot ajuta să vă sporiți energia atunci când aveți cea mai mare nevoie de ea. Unele funcționează mai bine pentru creșterea energiei în timpul exercițiilor fizice, în timp ce altele pot fi mai bune atunci când aveți nevoie de o preluare rapidă. În plus, toate suplimentele de pe această listă au un profil de siguranță bine stabilit atunci când sunt utilizate corespunzător.

Cu toate acestea, amintiți-vă că este încă cea mai bună practică să vă adresați medicului dumneavoastră sau dieteticianului înregistrat pentru a stabili dacă aceste suplimente sunt sigure pentru dumneavoastră.