Bucuresti

3 beneficii ale ozonterapiei si alte informații esențiale despre aceasta

3 beneficii ale ozonterapiei si alte informații esențiale despre aceasta

Detalii stiri

Categorie
Stiri infrumusetare
Modificat
acum 1 luna si 2 saptamani
Vizualizari
107

Voteaza & Distribuie

Prezentare stiri

Ozonoterapia este o tehnică medicală ce implică injectarea unei cantități reduse de oxigen ozonat direct în țesuturi și artere. Acest tratament poate fi eficient în ameliorarea simptomelor anumitor probleme de sănătate cu care se poate confrunta un pacient. Acest articol își propune să analizeze cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ozonterapiei, alături de alte informații esențiale pentru înțelegerea acestui concept. Pentru mai multe detalii, legate de utilitatea acestei practici medicale, îți recomandăm să ceri sfatul avizat al medicului specialist. Iată ce trebuie să știi despre ozonterapie:

Ce este ozonoterapia?


Ozonoterapia este o practică medicală ce utilizează ozonul pentru a aborda anumite afecțiuni. Acestă metodă de lucru a devenit populară în ultimul deceniu, datorită rezultatelor oferite în tratarea diferitelor probleme de sănătate cronice sau acute. Ozonul poate fi injectat direct în organism sau administrat prin metode externe, cum ar fi băile, masajele sau împachetările. Ozonul se obține din oxigenul prezent în aer, prin diferite procedee electrice, chimice sau electromagnetice. O alternativă la varianta clasică este ozonarea apei și a alimentelor. Ozonarea este o modalitate foarte eficientă de purificare a surselor alimentare, ce asigură eliminarea microorganismelor nocive și reducerea concentrației de compuși chimici nocivi. În plus, această tehnică poate prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare.

Care sunt beneficiile ozonoterapiei?


Ozonul este un gaz cu proprietăți antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii, care poate fi folosit în tratamentul unei varietăți de condiții medicale. Iată câteva dintre principalele beneficii ale ozonoterapiei:

1. Poate reduce inflamațiile și senzațiile de durere. Ozonul ameliorează astfel de simptome ale unor afecțiuni inflamatorii precum artrita reumatoidă. De asemenea, poate reduce inflamațiile cauzate de entorse și alte leziuni ale țesuturilor moi. [1]
2. Stimulează activitatea sistemului imunitar. Datorita acestei proprietăți, ozonul poate oferi protecție împotriva infecțiilor și alergiilor. În plus, poate accelera recuperarea după o boală sau o intervenție chirurgicală. [1]
3. Accelerarea vindecarea leziunilor. Ozonul poate ajuta la accelerarea vindecării leziunilor, inclusiv râni deschise și ulcerații ale pielii. De asemenea, poate reduce riscul de infecții postoperatorii, sau dezvoltate în urma producerii unor traumatisme. [1]
Ozonoterapia oferă numeroase alte beneficii pentru sănătate, însă persoanele interesate de această tehnică medicală trebuie să discute cu medicul lor, pentru a înțelege foarte bine efectele asupra organismului, ce pot să difere de la un caz la altu.

Cine poate face ozonoterapie?


Această terapie se poate folosi în mod eficient pentru abordarea anumitor probleme de sănătate, precum bolile cronice, afecțiunile autoimune și cele ale sistemelor cardiovascular, respirator sau nervos. De exemplu, persoanele care suferă de artrită reumatoidă pot beneficia de pe urma acestei terapii, ce acționează pentru reducerea durerii și inflamațiilor articulare. Persoanele cu diabet, care se confruntă cu ulcerații ale pielii la nivelul membrelor inferioare, pot beneficia de ozonterapie pentru abordarea acestora. [1] Ozonoterapia poate fi folosită și în tratarea manifestărilor unor afecțiuni ale sistemului respirator, precum astmul sau bronșita cronică, acționând pentru stimularea sistemului imunitar și reducerea inflamațiilor din plămâni. [1]

Există contraindicații și reacții adverse?


Reacțiile adverse grave la ozon sunt rare și includ răspunsuri autoimune sau probleme gastrointestinale. Acestea se manifesta prin greață, vărsături și diaree. Există și contraindicații, în ceea ce privește tratamentul cu ozon, adresate în special persoanelor cardiace, cu probleme respiratorii sau hepatice, precum și celor sensibile la anumite medicamente sau cu alergii. În plus, unele medicamente utilizate în tratamentul cu ozon pot interacționa cu alte scheme de tratament recomandate de medicul specialist. Din acest motiv, este important ca acesta să evalueze în prealabil evalueze starea de sănătate a persoanei în cauză, pentru a-si putea da acordul în privința ozonterapiei.

Ozonoterapia reprezintă o soluție terapeutică ce poate aborda o varietate de afecțiuni medicale, cu un caracter cronic sau acut. Înainte de a începe această formă de terapie, se recomandă efectuarea unui consult de specialitate, astfel încât să existe certitudinea că poate oferi beneficiile pe care le-am analizat mai sus, fără a exista riscuri pentru starea de sănătate.

REFERINTE:
1. King, Corey. “10 Benefits of Ozone Therapy.” Pure Health - Palm Springs & Encinitas, CA, Pure Health - Palm Springs & Encinitas, CA, 25 Feb. 2021, purehealthmedicine.com/blog/benefitsofozonetherapy.
Sursa foto: shutterstock_1958490526.jpg