Bucuresti

5 motive pentru care cafeaua este o băutură sănătoasă

5 motive pentru care cafeaua este o băutură sănătoasă

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Vizualizari
418

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Cafeaua neagră, fără zahăr sau lapte, este o băutură sănătoasă pentru organismul uman. Bogată în substanţe cu efecte antioxidante, antiinflamatorii şi anticancerigene, cafeaua poate preveni apariţia oboselii musculare şi poate fi un bun energizant. În plus, o simplă ceaşcă de cafea are un efect tonic asupra creierului şi stimulează puterea de concentrare. Însă pe lângă toate aceste beneficii, iată alte câteva motive pentru care ar trebui să bei zilnic o cană de cafea.

Reglează activitatea hepatică

Studiile au dovedit că un consum zilnic de cafea ajută ficatul să îşi autoregleze funcţiile. Aportul zilnic de cafea reduce riscul dezvoltării colangitei sclerozante primare, o boală autoimună rară, care produce ciroza hepatică, insuficienţa hepatică sau cancerul hepatic. O altă cercetare a dovedit că persoanele alcoolice care beau o ceaşcă de cafea pe zi îşi reduc cu 20% şansele de a dezvolta ciroză alcoolică.

Previne riscul îmbolnăvirii de Parkinson şi Alzheimer

De-a lungul timpului, cercetătorii au dovedit că o cană de cafea pe zi poate preveni instalarea bolilor neurodegenerative. În rândul băutorilor de cafea, riscurile sunt mai scăzute cu 60% ca aceştia să se îmbolnăvească de Alzheimer şi demenţă. De asemenea, consumul regulat de cafea scade riscul îmbolnăvirii de Parkinson cu 32%-60%.

Creşte activitatea cerebrală


Substanţele din cafea blochează neurotransmiţătorii creierului, asociaţi cu somnolenţa, îmbunătăţind temporar funcţia cognitivă. De asemenea, consumul zilnic de cafea îmbunătăţeşte timpul de reacţie, vigilenţa, gândirea logică şi atenţia. În plus, mai multe cercetări au dovedit că persoanele care consumă regulat cafea sunt mai binedispuse şi au o memorie mai bună.

Previne afecţiunile cardiace

Cercetătorii au descoperit că un consum moderat de cafea protejează organismul împotriva insuficienţei cardiace. Oamenii care consumă mai mult de două căni de cafea pe zi prezintă un risc cu 11% mai mic de insuficienţă cardiacă, în comparaţie cu cei care nu consumă deloc cafea. De asemenea, studiile de specialitate au dovedit că şase ceşti de cafea pe zi reduc riscul de infarct cu până la 36%.

Stimulează sistemul digestiv

Cafeaua este un stimulent puternic pentru peristaltism, iar în acelaşi timp, aceasta are efecte diuretice, prevenind constipaţia. Substanţele amare pe care le conține au un efect astringent asupra organismului, intensificând activitatea bilei şi procesul de eliminare a deşeurilor din corp.

Aşadar, cafeaua are multe efecte pozitive în ceea ce privește reducerea anumitor riscuri de boală, cum ar fi cancerul, diabetul de tip 2, dar şi a afecțiunilor cardiovasculare și hepatice. Cu toate acestea, aceasta nu trebuie consumată prea fierbinte şi nici în exces, deoarece poate provoca tulburări de somn, dar şi dependenţă.

De asemenea, pentru a te bucura de toate efectele benefice ale acestei băuturi, va trebui să consumi cafea de calitate superioară, şi să eviţi variantele îndulcite, precum Frappucino sau alte amestecuri întâlnite des în cafenele.

Sursa foto: unsplash.com