Bucuresti

7 beneficii ale lecturii: de ce ar trebui să citești în fiecare zi

7 beneficii ale lecturii: de ce ar trebui să citești în fiecare zi

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 8 luni si 3 saptamani
Vizualizari
183

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Cititul aduce multe beneficii, de aceea ar trebui să includem în rutina noastră zilnică cel puțin o oră de lectură. Așa cum corpul nostru are nevoie de mișcare, de antrenament, pentru a se menține în formă, și creierul trebuie stimulat, pentru a-și atinge adevăratul potențial.

Lectura este esențială atât pentru adulți, cât și pentru copii, iar aceștia nu trebuie să o considere o simplă obligație școlară. Ei trebuie să înțeleagă de ce este bine să citească în fiecare zi câteva pagini. Desigur, poate fi destul de greu să-i convingi să-și dedice puținul timp liber lecturii, în locul jocurilor pe telefon sau calculator.

De aceea, venim în ajutorul tău și prezentăm în acest articol cele 7 beneficii esențiale ale cititului, pe care i le poți prezenta copilului tău. Tot ce trebuie să faci este că cumperi cărți online de pe Librariadelfin.ro și apoi să vă bucurați împreună de avantajele unei lecturi plăcute. Iată care sunt acestea!

1. Dezvoltă empatia

Lectura unei cărți de ficțiune, care permite cititorului să intre într-o lume imaginară și să ia parte la aventurile trăite de diferite personaje, ajută la dezvoltarea empatiei. Cei care citesc multe cărți de ficțiune își dezvoltă această abilitate, care le permite „să se pună în pielea altora”. Empatia îi ajută să înțeleagă mai bine comportamentele altor persoane și problemele cu care se confruntă cei din jurul lor. De aceea, este important să incluzi și cărți de ficțiune pe lista ta de lecturi.

2. Reduce stresul

Lectura unei cărți bune, plăcute, va ajuta și la eliminarea stresului. Astfel, ca să uiți de grijile din familie sau de la serviciu, trebuie doar să te cufunzi câteva ore într-o lume imaginară și să trăiești intens acel moment. Mai mult, psihologii au observat că persoanele care citesc și cărți de dezvoltare personală ajung, în timp, să se simtă mai bine, să-și amelioreze anxietatea sau depresia și să înțeleagă stările contradictorii prin care trec.

3. Îmbunătățește memoria

Cititul este un foarte bun antrenament pentru creier, deoarece stimulează memoria. Din acest punct de vedere, nu are importanță dacă alegi să citești cărți istorice, științifice, biografii sau cărți de ficțiune. Memoria ta va fi antrenată, pentru că te vei strădui, chiar și fără să-ți dai seama, să reții numele unor personaje, relațiile dintre ele, stilul lor de viață și evenimentele la care iau parte.

4. Te ajută să dormi mai bine

Psihologii recomandă lectura înainte de culcare, după un program bine stabilit. Această activitate plăcută și relaxantă te ajută să te liniștești și astfel vei putea adormi mai ușor. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, este indicat să citești o carte clasică, pentru a nu folosi seara dispozitive electronice de tipul e-reader sau tabletă. Lumina pe care aceste aparate o degajă va stimula anumiți centri nervoși, iar creierul tău va considera că trebuie să stea treaz.

5. Îmbunătățește atenția și concentrarea

Nu doar seara este bine să citești, ci și dimineața. Psihologii spun că dacă vei citi în fiecare dimineață aproximativ 30 de minute, în timp îți vei crește puterea de concentrare, atenția și abilitățile de multitasking, atât de esențiale în lumea agitată în care trăim.

6. Stimulează imaginația

Citirea unei cărți de ficțiune stimulează foarte mult imaginația, mai ales dacă acest obicei este deprins încă din copilărie. Atunci când pătrunzi într-o lume imaginară, începi să „vezi cu ochii minții” anumite scene și personaje. În acest fel, evadăm într-o realitate alternativă, care, dacă este construită cu talent, ne poate face să credem la un moment dat că tot ce se întâmplă acolo este real sau cel puțin verosimil.

7. Dezvoltă gândirea analitică

Poate ți se pare greu de crezut, dar lectura ajută inclusiv la dezvoltarea gândirii analitice, care este esențială atât în activitatea profesională, cât și în viața de zi cu zi. Explicația este una foarte simplă: atunci când citești o povestire analizezi comportamentul personajelor, te gândești la deciziile lor și încerci să intuiești ce vor face în continuare. Romanele polițiste sunt ideale din acest punct de vedere, dar psihologii precizează că orice tip de ficțiune este de ajutor.

În concluzie, dacă nu aveai suficiente motive să te apuci de citit și să-l convingi și pe copilul tău să facă asta, merită să analizezi cu atenție beneficiile prezentate în acest articol.


Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/carte-citind-lecturand-pagina-3060324/