Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

8 proprietăți ale propolisului

8 proprietăți ale propolisului

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
432

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Propolisul este un produs apicol compus în principal din răsină vegetală și ceară de albine, însă conține în cantități mici și polen și uleiuri esențiale. Acesta are o consistență lipicioasă și o culoare maro-verzuie, fiind produs de către albine pentru a construi stupul.

Propolisul este folosit de mii de ani pentru proprietățile sale medicinale. Acesta nu este disponibil în stare pură, ci sub formă de suplimente alimentare cu tinctură sau extract de propolis sau în componența unor unguente și altor produse farmaceutice.

Iată care sunt proprietățile propolisului și ce beneficii poate aduce organismului.

1. Antioxidant


Propolisul are în compoziție o cantitate mare de polifenoli, mai exact flavonoide. Aceștia reprezintă substanțe cu acțiune antioxidantă, care protejează organismul împotriva bolilor cronice, prin reducerea stresului oxidativ (1).

2. Antibacterian


Printre beneficiile propolisului se numără și acțiunea antibacteriană. Datorită acestei proprietăți, produsul poate ajuta la inhibarea creșterii plăcii bacteriene din cavitatea orală. Acest lucru ajută la reducerea halitozei (respirație urât mirositoare), precum și la scăderea riscului de gingivită și boală parodontală (2). De asemenea, ar putea acționa și împotriva bacteriei Helicobacter pylori, care favorizează ulcerul gastric (2).

3. Antifungic


Datorită proprietăților antifungice, propolisul ar putea inhiba creșterea Candida albicans și ar putea fi utilizată în managementul candidozei cronice. Se pare că aplicarea topică a unei soluții apoase cu 5% propolis îmbunătățește confortul vaginal în acest caz (2). Totuși, nu se recomandă aplicarea fără indicația medicului.

4. Antiviral

Propolisul este un ingredient din compoziția unor unguente pentru tratamentul herpesului bucal și genital, provocat de virusul herpes simplex. Se pare că unguentele care conțin minim 3% propolis sunt eficiente în tratarea leziunilor provocate de acest virus (3).

5. Antiinflamator

Antioxidanți din propolis au și efecte de reducere a inflamației. Se pare că acesta ar modula reacțiile inflamatorii din organism. Spre exemplu, administrarea de produse cu propolis ar putea reduce inflamația cauzată de artrită (3).

6. Stimulant al regenerării cutanate


Propolisul este un ingredient al multor produse de îngrijire corporală și unguente pentru răni. Acesta poate promova vindecarea rănilor și regenerarea cutanată atât prin acțiunea sa antiinflamatorie și antibacteriană, dar și prin alte mecanisme, cum ar fi stimularea producției de colagen (2). Propolisul ar putea fi eficient și în ameliorarea acneei (2). De asemenea, ar favoriza vindecarea mai rapidă a rănilor la persoanele cu diabet zaharat, la care acest proces este încetinit (3).

7. Antiparazitic


Propolisul s-a dovedit eficient și ca adjuvant în tratamentul giardiozei (infecția parazitară intestinală cu Giardia duodenalis). Aceasta ar inhiba creșterea paraziților și aderența acestora de mucoasa tractului digestiv (2).

8. Antitumoral


Propolisul ar putea induce apoptoza celulelor canceroase (moarte celulară) la pacienții cu cancer de sân, fără a avea efecte toxice asupra celulelor sănătoase. Acesta ar împiedica proliferarea tumorală și în cazul cancerului pulmonar și melanomului (1). Totuși, sunt necesare mai multe studii în acest sens.

Așadar, propolisul are numeroase proprietăți benefice. Chiar dacă acestea nu sunt garantate, rezultatele studiilor sunt promițătoare. În orice caz, nu uita că niciun supliment alimentar nu înlocuiește un stil de viață sănătos.

Referințe:

  1. Goldman, Rena. “The Benefits and Uses of Propolis.” Healthline, Healthline Media, 16 Sept. 2014, healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer. Accessed 14 Aug. 2022.
  2. Pasupuleti, Visweswara Rao, et al. “Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits.” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2017, 2017, pp. 1–21, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/#:~:text=Propolis%20and%20its%20extracts%20have,%2C%20anticancer%2C%20and%20immunomodulatory%20properties., 10.1155/2017/1259510. Accessed 14 Aug. 2022.
  3. Johnson, Jon. “What Are the Benefits of Propolis?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 11 Mar. 2021, medicalnewstoday.com/articles/propolis#what-is-propolis. Accessed 14 Aug. 2022.

Sursa foto: Shutterstock.com

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro