Bucuresti

Ajutor de deces

Ajutor de deces 2013

Detalii

Categorie
Documente necesare
Modificat
acum 4 luni si 5 zile
Vizualizari
1774

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Potrivit Casei Nationale de Pensii Publice, ajutorul de deces se acorda, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Acte necesare pentru intocmirea dosarului de ajutor de inmormantare:
  • cerere tip pentru ajutor de inmormantare
  • cupon pensie decedat
  • certificat de deces (original + copie)
  • acte din care sa rezulte cheltuielile de deces*
  • actul de identitate al solicitantului (original + copie)
  • dupa caz, certificatul de casatorie (original + copie) pentru sot / sotie, certificatul de nastere (original + copie) pentru fiu / fiica , actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator (original + copie).
*Dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se poate face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declaraţie pe propria răspundere fiind necesar depunerea următoarelor documente: cerere pentru acordarea ajutorului de deces, certificat de deces (original şi copie); act de identitate al solicitantului (original şi copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces - Factură fiscală nominală pentru achiziţionare sicriu (original şi copie); declaraţie pe proprie răspundere că a suportat cheltuielile de înmormântare şi că ajutorul de deces nu a fost solicitat şi de altă persoană, declaraţie ce trebuie să conţină sintagma "Declar că decedatul s-a aflat în întreţinerea mea şi nu avea nici un venit".

Depunerea dosarul pentru ajutorul de inmormantare

Pentru cazul prezentat in care decedatul era fie pensionar, asigurat sau ruda a unei persoane asigurate - dosarul pentru obtinerea ajutorului de inmormantare se va depune la Casa Teritoriala / Sectoriala de Pensii.
Daca persoana decedata era in somaj, actele se vor depune la Agentia Teritoriala / Judeteana / Sectoriala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Daca persoana decedata era angajata, actele se duc angajatorului.

*Societatea noastra se poate ocupa de toate demersurile necesare pentru obtinerea ajutorului de inmormantate, taxa acestui serviciu fiind de 200 de lei.