Bucuresti

Aniversări Mendelssohn, P. Constantinescu și Musorgski prin sunet și culoare la Biblioteca Națională a României

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 2 ani si 6 luni
Vizualizari
324

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Aniversări Mendelssohn, P. Constantinescu și Musorgski prin sunet și culoare la Biblioteca Națională a României
În continuarea celui de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României, publicul este invitat la o nouă serată eveniment având ca temă principală aniversarea celor trei mari compozitori și dialogul artelor, eveniment care va avea loc luni, 11 februarie 2019, de la ora 17,30 și va fi găzduit de Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22).

Spectacolul este parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1.

Sub genericul „Aniversări”, doi invitați cu un parcurs artistic deosebit vor realiza o simbioză inedită între muzică și pictură. Pianistul Dragoș Andrei Cantea, produs artistic al școlii ieșene de muzică, în prezent masterand al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, va propune un program alcătuit din opusuri ale marilor aniversați ai anului: Felix Mendelssohn, Paul Constantinescu și Modest Musorgski. De această dată Suita „Tablouri dintr-o expoziție” va conduce publicul prezent printre operele pline de culoare și exotism ale pictorului Sorin Adam, un artist născut în 1968, care are în palmares 29 de expoziții personale și 24 de expoziții de grup, care au fost vernisate în săli importante din România, dar și din Italia și Turcia.

Dintre documentele expuse în cadrul expoziției adiacente de partituri cu semnificații istorice, se evidențiază: reducţia cu pian a operei "Boris Godunov", de Modest Musorgski, apărută în 1908 la Breitkopf & Härtel - o ediţie revizuită, adăugită şi orchestrată de Nikolai Rimsky-Korsakov, care deţine portretul compozitorului şi autograful acestuia, iar pe pagina de titlu avem Ex libris Alfred Alessandrescu, notaţiile dirijorale ale acestuia şi traducerea operei în limba română. De asemenea, spectatorii vor mai putea vedea tipărituri ca: “Romance sans paroles pour piano” de Felix Mendelssohn - o ediţie de lux, apărută în 1900 la Editura „Au Mélomane”, din Paris, îngrijită de dirijorul şi organistul Adhemar Decq, precum și partitura generală a Concertului pentru pian şi orchestră, dar şi Jocul popular “Olteneasca” pentru orchestă simfonică de Paul Constantinescu, partituri care deţin dedicaţia autografă a compozitorului pentru dirijorul George Georgescu - 2 Ianuarie 1956.

Dragoș Andrei Cantea este un produs artistic al școlii ieșene de muzică, având-o ca mentor între anii 1999 - 2017 pe lector univ. dr. Ioana Stănescu. Această perioadă sub îndrumarea Ioanei Stănescu s-a conturat prin numeroase realizări - de la premii naționale la concursuri și olimpiade, la recitaluri solistice și concerte alături de orchestre dîn țară. În 2016 pune bazele Cvartetului cu pian Caudella, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Constantin Stanciu. Cu acest ansamblu este laureat la concursurile „Dan Cumpătă” și „Drumul spre celebritate”, susținând ulterior concerte în Iași, București, Brașov, Onești, Sinaia și la Accademia di Romania din Roma. Din 2017, Dragoș este masterand al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, la clasa profesorilor Håvard Gimse și Kathryn Stott. Simultan, urmează școala doctorală a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dan Prelipcean. Anul 2018 a marcat și primele experiențe ca director artistic în Scandinavia, administrând programul European Creative Futures, culminând cu un succes răsunător în luna mai, odată cu celebrarea Centenarului României în fața corpului diplomatic internațional de la Oslo, cu artiști norvegieni și români deopotrivă.

Sorin Adam face parte din pleiada de pictori cu o viziune formată imediat după anii 90. Pictorul nu s-a lăsat purtat de valul experimentelor avangardiste. Sorin Adam și-a sustras esența principiilor fundamentale ale creației, simțul și educația artistică raportând gustul și modalitatea de exprimare la valorile constante ale istoriei artei noastre din al cărei izvor personalizate de-a lungul anilor, trecute prin filtrele spiritului imaginativ, în paralel cu învățătura însușită de la primii săi maeștri, Mihai Bandac, Marius Cilievici și Vasile Grigore. În ultimul an al vieții, când maestrul Vasile Grigore, bolnav fiind, nu se mai putea deplasa la atelier, acesta i-a oferit spațiul de creație lui Sorin Adam, considerându-l un continuator al artei sale. În pictura românească actuală, numele lui Sorin Adam poate fi asociat fără dificultate cu preceptele modernității perpetuate în peste 100 de ani de experiență academică, prin reprezentanți ale căror procedee tehnice și demersuri estetice au conturat o școală națională de pictură, pe care artistul se pare că o continuă strălucit în secolul XXI. Lumea exotică a Orientului a indus o notă distinctă în creația sa, prin lumina specifică, dar și prin colorismul și figurativul stilizat. Continuator al valorilor artistice moderne, Sorin Adam caută originalitatea în misterul lumii, care i se înfățișează în arealul existențial de unde selectează motivele picturale potrivite temperamentul său creator.

Filtre articol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta