Bucuresti

ANOSR: Universitatile romanesti nu au scapat de mostenirea comunista

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
693

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) atrage atentia asupra cazurilor tot mai numeroase din ultima perioada in care universitatile au incercat sa reduca la tacere orice forma prin care studentii si-au exprimat nemultumirea fata de starea sistemului educational, apeland uneori la practici demne de perioada comunista. De la amenintari in birourile decanatelor, pana la exmatriculari sau rapoarte facute de comisiile de etica, studentii se arata ingrijorati de faptul ca acesta este modul in care unele universitati aleg sa raspunda la criticile facute publice de studenti cu privire la problemele din universitati.

Universitati care i-au ”pedepsit” pe studentii critici

Cel mai recent caz adus in atentia opiniei publice este cazul unui student de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” din Bucuresti care, din ce reiese din raspunsul universitatii, a fost exmatriculat pentru ca a inaintat Ministerului Educatiei o scrisoare semnata de 700 de studenti in care erau prezentate problemele din universitate.
Un situatie fara precedent in istoria recenta a invatamantului universitar este cea a Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi care si-a dat in judecata proprii studenti pe motiv ca una din organizatiile studentesti din universitate foloseste numele universitatii in denumirea sa. Actiunea universitatii vine la scurt timp dupa ce aceeasi organizatie a chemat studentii la un protest studentesc in care si-a exprimat nemultumirile fata de conditiile proaste de studiu si taxele mari la camin.
Si Universitatea din Bucuresti a fost protagonista unui caz de pedepsire a vocilor critice din universitate dupa ce una din organizatiile studentesti a criticat public universitatea in repetate randuri, organizand inclusiv un protest in acest sens. Presedintele organizatiei a fost chemat sa dea explicatii in fata Comisiei de Etica si a primit avertisment scris pentru ca ar fi denigrat imaginea universitatii.
Un caz care nu a fost facut public, dar care a fost adus la cunostinta ANOSR, este cazul unor studenti de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti care, dupa ce au fost critici la adresa universitatii la o intalnire cu Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) in care s-a discutat despre calitatea educatiei din universitate, au fost chemati in biroul decanatului Facultatii de Comunicare si Relatii Publice pentru a da explicatii pentru atitudinea critica, fiind amenintati inclusiv cu exmatricularea.
O alta situatie celebra in care universitatea a dorit sa reduca la tacere vocea studentilor s-a intamplat in 2011 la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Dupa ce organizatia studenteasca a fost critica in mai multe randuri la adresa universitatii, conducerea universitatii a confiscat sediul organizatiei pentru ca aceasta sa nu-si mai poata desfasura activitatea. In ciuda faptului ca organizatia a reusit dupa cateva luni sa isi recupereze sediu, - in urma numeroaselor actiuni de presiune si dupa ce s-a schimbat conducerea universitatii, in prezent universitatea a propus o noua Carta universitara in care este prevazut faptul ca studentii din Senat si Consiliile Facultatilor sunt singurii reprezentanti oficiali ai studentilor, incercand astfel sa inlature orice voce critica venita din partea organizatiilor studentesti.

Avocati care vor oferi sprijin juridic studentilor

Studentii le reamintesc membrilor comunitatilor academice ca rolul acestora este tocmai sa formeze si dezvolte spiritul critic in randul tinerei generatii de intelectuali ai Romaniei, nicidecum sa anihileze libertatea de exprimare a tuturor celor care indraznesc sa sesizeze probleme. Dreptul la libera exprimare este un drept pentru care s-a luptat si care a fost castigat la Revolutia din `89, de aceea ANOSR atrage atentia ca orice incalcare a acestuia reprezinta un afront adus democratiei si dezvoltarii spiritului civic in randul societatii romanesi.

ANOSR le recomanda studentilor care trec prin astfel de probleme sa se adreseze organizatiilor studentesti din universitatile lor sau sa contacteze alianta pe adresa office@anosr.ro. Mai mult decat atat, ANOSR urmeaza sa demareze un proiect in parteneriat cu Societatea Academica din Romania prin care va pune la dispozitia studentilor si organizatiilor studentesti avocati care sa ii sprijine prin toate formele legale posibile atunci cand le sunt incalcate drepturile sau cand sunt victimele unor abuzuri de genul celor de mai sus.

”Desi au trecut mai bine de 25 de ani de la revolutie, se pare ca mediul academic nu s-a curatat in totalitate de practicile care erau folosite in sistemul comunist. Desi ne-am astepta ca universitatile sa fie cele care cultiva si dezvolta spiritul critic in randul studentilor, iata ca unele dintre ele fac eforturi sa ne reduca la tacere de fiecare data cand avem curajul sa sesizam o problema sau sa cerem mai mult de la sistemul universitar. Desi in urma cu putin timp laudam universitati ca Universitatea din Bucuresti sau Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi pentru ca au fost printre putinele universitati care au avut verticalitatea sa critice Ministerul Educatiei pentru problemele din sistemul educational, iata ca acum privim cu dezamagire cum ele nu pot sa tolereze aceleasi voci critice atunci cand nemultumirile sunt indreptate catre ele.

Ne punem sperantele ca universitatile vor intelege ca spiritul critic este o componenta esentiala pentru dezvoltarea unei societati democratice si suntem pregatiti sa luam apararea tuturor celor care vor avea de suferit pentru ca indraznesc sa fie critici atunci cand isi exprima opiniile despre universitate.”
– Cristi Popescu, Presedinte ANOSR