Bucuresti

Antreprenoriatul - o opțiune de luat în calcul pentru tinerii NEETs

Antreprenoriatul - o opțiune de luat în calcul pentru tinerii NEETs

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 5 luni si 4 zile
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
224

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Deși antreprenoriatul nu era o opțiune de luat în calcul de către tinerii din categoria NEETs, șansele acestora de a-și deschide o afacere sunt destul de mari. Cei care au spirit antreprenorial vor fi încurajați să își deschidă o afacere proprie. Ba chiar mai mult, aceștia vor primi consultanță pentru a reuși să ducă la îndeplinire acest pas.

”Proiect de viață: Viitorul începe azi” este un parteneriat al Institutului pentru Politici Sociale împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Acest proiect este finanțat din fonduri europene și urmărește integrarea pe piața muncii a 410 tineri din categoria NEETs care au domiciliul sau reședința în municipiul București.

Introducerea pe piața muncii a acestor tineri se va face cu ajutorul unor programe speciale de educare și formare profesională din cadrul proiectului. Acestea sunt gratuite și urmăresc să răspundă nevoilor fiecărui participant. Întreg proiectul se va desfășura pe o perioadă de 37 de luni în zona vizată. La finalizarea proiectului, tinerii se vor putea bucura de locuri de muncă stabile și sigure în domenii potrivite lor. De asemenea, participanții la proiect vor avea oportunitatea de a-și deschide propriile afaceri. Tinerii vor fi susținuți și mediați în găsirea celei mai bune alternative pentru ei.

De ce este necesară introducerea pe piața muncii a tinerilor NEETs

În ultimii ani, rata șomajul este în continuă creștere printre tineri. Principala cauză a acestei probleme nu este însă lipsa locurilor de muncă disponibile, ci faptul că acești tineri nu au pregătirea necesară pentru a ocupa unul. Incapacitatea acestora pentru angajare este în general justificată de faptul că nu au studiile încheiate, nu au pregătire profesională și că provin din medii defavorizate.

Studiile încheiate cu mult înainte de vreme reprezintă unul dintre obstacole deoarece tinerii care au abandonat școala fără a finaliza învățământul obligatoriu nu au suficiente cunoștințe pentru angajare. Pe de altă parte, există tineri care nu au fost niciodată înscriși la școală și nu știu nici să scrie sau să citească. Având în vedere aceste considerente, nici pregătirea profesională nu a fost posibilă în multe dintre cazuri.

Cu toate că nu au experiență și dețin mai puține cunoștințe, tinerii NEETs reprezintă o forță de muncă majoră în cadrul unei societăți. Mulți dintre aceștia au înclinații spre anumite domenii de activitate în care s-ar putea dezvolta. Însă lipsa îndrumării și a susținerii îi ține în continuare la statutul de șomeri. Pentru rezolvarea acestei situații, se impune integrarea lor cât mai rapidă pe piața muncii.

Prin proiectul cu finanțare europeană ”Proiect de viață: Viitorul începe azi”, 410 tineri vor avea oportunitatea de a-și construi o viață mai bună, de a se angaja și chiar de a deschide întreprinderi proprii. Acesta se desfășoară în decursul a 37 de luni în municipiul București și este compus din 3 etape cheie preluate din modelul de inserție francez.

Ajutor în găsirea unui loc de muncă sau în deschiderea unei afaceri

Tinerii NEETs au aceleași șanse de reușită ca tinerii care nu fac parte din această categorie. Principala barieră pentru aceștia este însă lipsa pregătirii educaționale și profesionale. Acest lucru îi împiedică în a duce o viață normală, în dezvoltarea personală și chiar în obținerea unui job.

Pentru a le oferi egalitate de șanse privind reușita, ”Proiect de viață: Viitorul începe azi” le oferă ocazia de a-și schimba radical viața. Programele speciale integrate în proiect îi vor ajuta pas cu pas să dobândească independența financiară.

Consilierea este primul pas către înțelegerea importanței de a avea un venit stabil în viață. Tinerii nu numai că vor fi consiliați profesional, dar vor primi și consiliere pentru a li se stabili aptitudinile și nevoile. Astfel, vor fi îndrumați către următorul pas pentru obținerea unui loc de muncă.

Programul educațional de tipul ”A doua șansă” îi va ajuta pe tinerii NEETs să recupereze anii de studiu pierduți din cauza abandonului. Aceștia își vor putea relua studiile exact din punctul în care au întrerupt, urmând un program complex cu durată considerabil redusă și variabilă în funcție de performanța fiecăruia. Astfel, vor obține diploma de studiu aferentă absolvirii învățământului obligatoriu.

Pentru a se putea integra și mai ușor pe piața muncii, tinerilor înscriși în proiect le sunt puse la dispoziție cursuri de formare profesională în diverse domenii de activitate. Aceștia vor intra în etapa de formare profesională imediat după finalizarea studiilor. Cursurile de formare le vor asigura o calificare profesională într-un domeniu preferat de fiecare tânăr.

Inițierea în antreprenoriat a tinerilor NEETs

”Proiect de viață: Viitorul începe azi” este o oportunitate prin care tinerii fără loc de muncă din București își pot găsi mult mai ușor un loc de muncă. Mai mult de atât, tinerii cu spirit antreprenorial își vor putea deschide o afacere. Fie că aleg să exceleze la locul de muncă sau să înființeze o afacere, fiecare tânăr va primi susținerea necesară. Consilierii din proiect vor oferi consultanță în ambele situații.

În special, integrarea tinerilor NEETs pe piața muncii prin antreprenoriat este o soluție ce i-ar putea determina să se înscrie în proiect. Proiectul le va asigura tinerilor NEETs tot suportul necesar pentru a deschide o afacere personală. Aceștia vor beneficia de consultanță, de pregătire educațională, acces la cursuri de pregătire profesională și mediere pe piața muncii. Astfel, prin competențele dobândite pe parcursul proiectului, cât și prin îndrumarea profesională oferită, orice tânăr va fi capabil să facă primii pașii în inițierea unei afaceri.

Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor NEETs reprezintă obiectivul principal al proiectului ”Proiect de viață: Viitorul începe azi”. Prin măsurile integrate în proiect, se urmărește stabilirea celei mai bune alternative de integrare pe piața muncii. Angajarea într-un loc de muncă este opțiunea de bază. Însă, acolo unde se va identifica un potențial crescut pentru dezvoltarea unei întreprinderi, se va oferi suport material și consultanță antreprenorială.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și se adresează tinerilor NEETs cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani. Pentru mai multe detalii detalii privind „Proiect de viață: Viitorul începe azi”, accesează pagina oficială a proiectului https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/ sau puteți suna la numărul +40 756 075 222.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.