Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Ateneul Roman

Ateneul Roman Bucuresti

Detalii centru cultural/ONG

Adresa
Bucuresti, Strada Benjamin Franklin, nr. 1-3
Telefon
0213156875, 0213152567
Social links
Categorie
Centre Culturale
Modificat
acum 3 luni si 6 zile
Vizualizari
10421

Voteaza & Distribuie

Prezentare centru cultural/ONG

Ateneul Roman Bucuresti - Filarmonica George Enescu

Istoria Ateneului Roman se leaga nemijlocit de activitatea Societatii Culturale "Ateneul Roman" infiintata in 1865 din intiativa unor personalitati ale vietii culturale si stiintifice romanesti precum C. Esarhu, V.A.Urechia, Carol Rosetti, Al. Odobescu.

Inca de la inceputul activitatii Societatea si-a propus sa construiasca un edificiu propriu care va fi un adevarat templu al artelor, stiintei si culturii romanesti. C. Exsarhu afirma ca:" Edificiul va fi inchinat in exclusivitate artei si stiintei, deci arhitectura va trebui sa corespunda acestei destinatii".

Conform acestei conceptii s-a initiat o lista de subscriptie nationala pentru strangere de fonduri (Dati 1 leu pentru Ateneu), iar in anul 1886 arhitectul francez Albert Galeron va elabora un proiect avandu-i alaturi pe marii arhitecti ai epocii: Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu, Ion Gr. Cantacuzino. In 1888 a fost dat in folosinta partial, noul local, lucrarile continuand pant in 1897 datorita lipsei de fonduri. Beneficiind de aceasta sala Societatea "Ateneul Roman" si-a diversificat activitatea, in salile Ateneului avand loc conferinte, concerte simfonice ale Societatii Filarmonice Romane infiintate din 1868 de catre Eduard Wachmann, precum ai expozitii de pictura (incepand din 1894 saloanele oficiale de bellearte s-au desfasurat in aceasta sala). De altfel Ochestra Filarmonicii va concerta permanent, si in ziua de azi imediat dupa darea in folosinta a salii in 1888.

Construita in stil neoclasic cu multe elemente de decoratie tipice arhitecturii franceze de sfarsit de secol, constructia de plan central prezinta mai degrabt un stil eclectic.

Sala de concert am putea sa o caracterizam astfel: 28,50 m diametru, 16 m inaltime si capacitate aproximativ 794 locuri, iar intltimea totala a cladirii este de 41 m. La dorinta lui Alexandru Odobescu bolta salii a fost decorata cu numeroase elemente zoo, fito si antropomorfe in relief policromat aurit pentru a aminti de cerurile din basmele romanesti.

La initiativa lui George Enescu se vor strange fonduri pentru constructia orgii de concert (1935).

Partea centrala a parterului este sustinuta de 12 coloane realizate in stucatura; din rotonda se ajunge in sala prin 4 scari monumentale din marmura de Carrara si tot din rotonda porneste si scara de onoare.

De remarcat este ansamblul de pictura in lungime de 75 m si inaltime de 3m pictat intre 1933 si 1938 in tehnica "Al Fresco" de catre prof. Costin Petrescu, ansamblu ce reprezinta "carte deschisa a istoriei nationale pentru cei ce o privesc".
Orar centru cultural/ONG

Luni - Vineri: 9:00 - 17:00

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro