Bucuresti

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, in topul Sight & Sound al celor mai bune filme din 2010

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 7 ani si 4 luni
Vizualizari
675

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", in regia lui Andrei Ujica, a fost inclus in topul celor mai bune filme lansate in cinematografele lumii in 2010, de catre prestigioasa revista britanica „Sight & Sound". Echivalenta publicatiei franceze „Cahiers du Cinema" pe pamant anglo-saxon, revista lunara este editata de British Film Institute inca din 1934. Pentru traditionalul sau clasament de sfarsit de an, publicatia a reunit voturile a 85 dintre cei mai apreciati si mai influenti critici de film.Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" se afla pe pozitia a opta in acest clasament, impreuna cu „Film Socialisme" (Jean-Luc Godard), „Nostalgia de la Luz" (Patricio Guzman), „Poetry" (Lee Chang-dong) si „Un prophète" (Jacques Audiard), astfel incat topul are anul acesta 12 titluri, in loc de obisnuitele 10. Este de remarcat faptul ca, pentru prima oara, se regasesc doua filme de non-fictiune printre primele pozitii „Sight & Sound", o dovada a fortei actuale a genului.In capul listei se afla „Reteaua de socializare" a lui David Fincher. In 2007, un film romanesc, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile" al lui Cristian Mungiu, a ocupat aceeasi pozitie.


Invingator in 2009 a fost „Un prophète", de Jacques Audiard, luat in considerare si anul acesta de un numar de critici care l-au vazut cu intarziere.SIGHT & SOUND: BEST OF 20101. „The Social Network" (David Fincher)

2. „Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives" (Apichatpong Weerasethakul)

3. „Another Year" (Mike Leigh)

4. „Carlos" (Olivier Assayas)

5. „The Arbor" (Clio Barnard)

6. „Winter’s Bone" (Debra Granik)

6. „I Am Love" (Luca Guadagnino)

8. „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" (Andrei Ujica)

8. „Film Socialisme" (Jean-Luc Godard)

8. „Nostalgia de la Luz" (Patricio Guzmán)

8. „Poetry" (Lee Chang-dong)

8. „Un prophète" (Jacques Audiard)Filmul a avut premiera in cinematografele din Romania pe 29 octombrie si isi continua traseul in salile din Cluj, Craiova si Medias.Autobiografia lui Nicolae Ceausescu" a fost realizata de Icon Production, in asociere cu Televiziunea Romana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si cu participarea The Media Partnership, Fundatia ARTE VIZUALE si HFG / ZKM Filminstitut.


Filmul este distribuit in Romania de Voodoo Films.