Bucuresti

Blavatsky - mistere, spiritualitate, traditii antice

Blavatsky - mistere, spiritualitate, traditii antice

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 3 ani si 4 luni
Vizualizari
580

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Helena Petrovna Blavatsky este o autoare de carti spirituale si filozofie, printre care amintim: Isis dezvaluita; Doctrina secreta; Cheia teosofiei; Din peşterile şi jungla Hindustanului; Vocea liniştii. S-a nascut in Rusia, a calatorit si a studiat in orient, apoi s-a stabilit in America unde a fondat Societatea Teozofica.
Blavatsky a fost o figură controversată în timpul vieții sale, promovată de suporterii ca un guru luminat, dar luata în râs ca un sarlatan fraudulos și plagiatoare de critici. Doctrinele ei teozofice au influențat răspândirea ideilor hinduse și budiste în Occident. In 1885 a infiintat loja Blavatsky la Londra. Aici, ea a publicat Doctrina secretă, un comentariu cu privire la ceea ce a pretins că erau vechi manuscrise tibetane, precum și alte două cărți, Cheia teosofiei și Vocea Tăcerii.
H.P.Blavatski este o autoare de carti despre ocultism si fenomene spiritiste. La începutul anilor 1870, Blavatsky a fost implicata în mișcarea spiritista; cu toate că apăra existența reală a fenomenelor spiritiste, ea a argumentat împotriva ideii de masă ca entitățile contactate erau spiritele morților. A fondat in 1875 Societatea Teozofica, alaturi de colonelul Henry Steel Olcot si William Quan Judge. A calatorit foarte mult in orient, mai ales in India si Tibet.