Bucuresti

“Borg vs. McEnroe: Înfruntarea secolului”

Detalii stire

Categorie
Stiri divertisment
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Vizualizari
353

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Vineri, 29 septembrie 2017, s-a lansat pe marile ecrane din RomâniaBorg vs. McEnroe: Înfruntarea secolului– un film emblematic pentru iubitorii sportului, ce prezintă povestea celebrei rivalități dintre tenismenii Björn Borg și John McEnroe, corifeii topurilor mondiale în anii '70-'80.

La începutul anilor '80, doi titani ai tenisului își disputau titlurile de Grand Slam: suedezul Bjorn Borg – calm, rece, calculat -și americanul John McEnroe – temperamental ca un vulcan atât pe teren, câtși în afara acestuia. Lupta a fost crâncenă, iar finala de la Wimbledon 1980 a rămas în istorie, fiind și acum considerat unul dintre cele mai palpitante și mai spectaculoase meciuri de tenis din toate timpurile.

Trecând de pe terenul de joc în “culise” și înapoi, filmul Borg vs. McEnroe: Înfruntarea secoluluine introduce în viața celor doi sportivi, familiarizându-ne cu demonii, provocările și prețulplătit pentru a deveni legende. Pregătindu-se obsesiv pentru finala de la Wimbledon, Borg (interpretat de Sverrir Gudnason) resimte din plin tensiunea, în ciuda susținerii pe care i-o acordă antrenorul Lennart Bergelin (Stellan Skarsgård) și soția Mariana Simionescu (Tuva Novotny). Ar fi cel de-al cincilea său titlu Wimbledon, consecutiv. Borg este denumit “mașina”, dar adversarul McEnroe (Shia LaBeouf), îndrăzneț și talentat, anunță că “mașina” este pe cale să se strice și amenințăsă-i strice recordul. O lume întreagăîi privește și niciunul dintre ei nu admite să greșească.

Din distribuție mai fac parte David Bamber, Robert Emms, Val Jobara (în rolul lui Ilie Năstase), precum și Leo Borg, fiul lui Björn însuși, care-l interpretează pe tatălsău la vârstaadolescenței.

Filmul a avut premiera mondială pe 4 septembrie la Stockholm și a deschis Festivalul de Film din Toronto (TIFF).Printre participanții la evenimentul din Suedia s-a numărat și Mariana Simionescu, fostătenismenă și soție a lui Borg, ne-a declarat în exclusivitate pentru publicul român că a avut „emoții de nedescris vizionândviața noastră pe marele ecran [...] Filmul reflectătrăirile mele în acea perioadă și Tuva [n.n. Novotny] le joacă incredibil, are o sensibilitate ieșită din comun, transformându-se în rolul Marianei la perfecțiune [...], iar Sverrir este, într-adevăr, impresionant în rolul lui Borg și sper să fie nominalizat la Oscar”.

Mariana Simionescu recomandă publicului român să urmărească filmul, pentru că acesta “reflectăatâtpregătirea fizică și psihicădinaintea unui turneu [...], cât și viațanoastră privată din acele timpuri”, subliniind că toate vârstele vor fi încântate să (re)descopere “un meci care va rămâne în istorie, dar și un jucător care a revoluționat tenisul mondial, primul tenismen care a jucat backhand-ul cu douămâini”.

Scenariul este semnat de Ronnie Sandahl, iar regia îi aparține danezului Janus Metz Pedersen, distins cu Marele Premiu al Criticilor la Festivalul de Film de la Cannes, pentru "Armadillo", un documentar despre războiul din Afganistan.