Bucuresti

Cand ar trebui sa ne gandim la coroanele dentare

Cand ar trebui sa ne gandim la coroanele dentare

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 4 luni si 3 saptamani
Apartine de
Rana Art Dent
Vizualizari
254

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ar trebui să facem anual o serie de controale medicale, iar dintre acestea nu trebuie să lipsească cel stomatologic. Fie că avem anumite dureri, un disconfort sau o inflamație, fie că nu ne confruntăm cu niciuna dintre acestea, vizita la medicul stomatolog este obligatorie. Ce se întâmplă atunci când nu facem asta? Ajungem să cunoaștem totul despre extractii, nervi salvati sau scosi, plombe, punți dentare sau coroane dentare.

Ca să înțelegem mai bine coroanele dentare, dar și pentru a fi pregătiți în cazul în care vom avea nevoie de acestea, am adunat într-un singur loc informațiile esențiale despre acestea. Coroanele dentare sunt folosite pentru restaurarea protetică a unuia sau mai multor dinți, care din mai multe cauze necesită un nou înveliș. De asemenea, coroana dentară se mai poate folosi inclusiv atunci când avem nevoie să facem mici îmbunătățiri la aspectul dinților sau chiar la alinierea acestora.

Din ce se poate realiza coroana dentară


Coroana dentară se poate realiza din materiale diferite sau din amestecuri de materiale, motiv pentru care unele dintre acestea sunt mai rezistente, altele mai plăcute la vedere, iar altele care sunt și estetice și durabile.

În funcție de materialul din care este realizată, coroana dentară pot fi:
 • coroană dentară metalică
 • coroană dentară din ceramică
 • coroană metalo-ceramică
 • coroană din zirconiu
 • dar si alte materiale

Când am nevoie de una sau mai multe coroane dentare


Coroanele dentare sunt recunoscute pentru durabilitatea lor, care este mare indiferent de materialul din care sunt realizate. În cazurile foarte bune, o coroană dentară poate rezista chiar și vreme de 20 de ani, dacă materialul din care este realizată este de înaltă calitate, dacă pacientul are grijă corespunzător de igiena sa orală, dar și dacă evită loviturile în zona acesteia.

Medicul stomatolog este cel care recomandă aplicarea unei corone dentare, atunci când pacientul se află într-una sau mai multe dintre situațiile următoare:

 • necesită îmbunătățiri la nivelul estetic al danturii
 • a suferit traumatisme mecanice ale dinților
 • prezintă anumite anomalii de formă și de locație a dinților
 • are nevoie de susținerea unei punți dentare
 • are unul sau mai mulți dinți afectați de carii ce au nevoie de protecție

Beneficiile coroanelor dentare


Poate una dintre cele mai importante întrebuințări ale coroanelor dentare este cea asociată implanturilor dentare. Acestea din urmă sunt rădăcini artificiale de dinți care se introduc în osul maxilarului, atunci când alte variante de înlocuire a unuia sau mai multor dinți nu pot fi puse in aplicare din diverse motive. În acest caz, coroana dentară se comportă ca un înveliș al implantului, care va oferi stabilitate dinților din stânga și din dreapta implantului. Un implant fără coroană dentara este incomplet, iar pacientul nu poate avea o viață normală și nu va putea mânca așa cum trebuie pe partea pe care se află implantul. Implanturile și coroanele dentare presupun un efort din partea pacienților, mai ales atunci când nu are toate serviciile medicale într-un singur loc.

Pe lângă acestea, mai putem aminti și alte beneficii ale coroanelor dentare:
 • Ajută la reîntregirea danturii
 • Permite pacienților să aibă o mușcătură corectă
 • Rezista foarte bine în timp
 • Nu au nevoie de o îngrijire specială
 • Cresc stima de sine a pacienților
 • Pot fi recomandate inclusiv pacienților cu bruxism (care își scrâșnesc dinții)
 • Sunt rezistente la pete și traume

Îngrijirea coroanelor dentare


Coroanele dentare nu necesită o igienă aparte, ce poate implica și folosirea aței dentare de către pacient, în cazul în care nu folosește deja. Pe termen lung, se recomandă un control periodic la intervale de timp stabilite împreună cu medicul stomatolog. Pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la orice modificări observă la nivelul coroanelor dentare.

Dacă ești în căutarea unui cabinet stomatologic în Sectorul 4, Rana Art Dent îți oferă servicii integrate de laborator și stomatologie, toate într-un singur loc ca dinții tăi să fie bine într-un timp mult mai scurt.