Bucuresti

Care este diferenta dintre leasingul operational si leasingul financiar?

Care este diferenta dintre leasingul operational si leasingul financiar?

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 3 saptamani si 18 ore
Apartine de
Webco Media
Vizualizari
65

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Evaluati optiunile de finantare pentru o cheltuiala de capital majora? Ar trebui sa luati in considerare cu fermitate un leasing operational. Desi exista mii de resurse disponibile pentru a decide daca datoria sau numerarul sunt ideale pentru o anumita achizitie, o a treia cale este adesea disponibila, dar rareori discutata. Permite multe dintre beneficiile leasingului, cum ar fi platile lunare sau cheltuieli previzibile evitand in acelasi timp multe dintre provocari, cum ar fi presiunea datoriei, contabilitatea amortizarii si consideratiile privind impozitul pe proprietate.

Leasingul financiar vs. leasingurile operationale

Printr-un contract de leasing financiar, ati lua un imprumut de la un investitor si ati folosi banii pentru a cumpara un echipament direct. In loc sa cheltuiti banii in avans, ati cheltui capitalul investitorului si il veti plati in timp (cu dobanda). Ati detine intregul activ si ati inregistra un activ fix si o obligatie de datorie in bilant, compensate de plati de datorii si cheltuieli de amortizare in timp. Acest lucru nu este departe de o tranzactie clasica de ipoteca la banca.

Un contract de leasing operational este diferit de cel financiar. Pentru mai multe informatii, pagina https://www.ascar.ro/leasing-operational ofera cele mai cuprinzatoare detalii. Contractele de leasing operational prezinta cateva diferente cheie:

·Proprietate: Intr-o tranzactie de leasing operational, investitorul detine echipamentul, nu dvs. Orice depreciere, impozit pe proprietate sau alte considerente de proprietate sunt de obicei gestionate de locator.
·Rezidual: Locatorul trebuie sa ia o pozitie reziduala in activ, ceea ce inseamna ca o parte din activ nu este finantata tehnic. Acest lucru poate ajuta la scaderea platilor lunare si este necesar din perspectiva reglementarii.
·Inregistrarea bilantului: chiriasul in baza unui contract de leasing operational nu inregistreaza „datoria” traditionala in bilantul propriu. In schimb, inregistreaza un pasiv de leasing operational si un activ de drept de utilizare mai mic, care nu este amortizat.
·Durata contractului de leasing: un contract de leasing operational se intinde pe o perioada mult mai scurta decat un contract de leasing financiar si trebuie sa fie mai scurta de 75% din durata de viata utila a activului.
·Optionalitatea la sfarsitul termenului: la sfarsitul unui contract de leasing operational, chiriasul are, in general, optiunea de a cumpara echipamentul pentru valoarea sa justa de piata sau de a returna echipamentul investitorului.

Contractele de leasing operational necesita un pic de munca din partea investitorului. Pentru a determina pozitia reziduala adecvata, investitorul foloseste o echipa de gestionare a activelor pentru a calcula cu precizie valoarea viitoare a activului, ceea ce inseamna cost. Investitorii trebuie sa ramana profitabili, asa ca ezita sa finanteze tranzactii mai mici sau chiriasi mai riscanti pe o baza operationala.

Astazi, evolutia rapida a software-ului si a datelor determina dezintermedierea, care incepe sa scada costul fiecarei tranzactii pentru investitor. Asta inseamna ca inclusiv companiile mai mici care ar fi putut fi ignorate anterior pot acum sa aplice pentru leasingul operational. Dincolo de aceasta, companiile se misca mai repede si evita costurile structurale pe termen lung. Asta inseamna ca mai putine companii fac achizitii pe termen lung si opteaza pentru inchirierea de masini prin leasing operational.