Bucuresti

Care sunt diferentele intre polistirenul expandat si polistirenul extrudat

Care sunt diferentele intre polistirenul expandat si polistirenul extrudat

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Vizualizari
80

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Rezistenta la compresiune

Eficienta energetica a unei cladiri sau locuinte depinde foarte mult de materialele folosite pentru izolarea sa. Doua dintre materialele folosite cel mai des pentru izolatii sunt polistirenul expandat si cel extrudat. Acestea sunt preferate pentru ca ofera flexibilitate, se aplica usor si asigura eficienta termica necesara. Intre cele doua tipuri de polistiren exista, totusi, anumite diferente, iar cele mai importante dintre ele sunt explicate in randurile urmatoare.

Rezistenta la compresiune este importanta in lucrarile de izolatie facute pe acoperisuri, fundatii ale caselor, podele interioare sau terase. In general, comparand densitatea placilor de polistiren extrudat (XPS) cu densitatea celui expandat (EPS), se va constata ca rezistenta la compresiune a XPS este mai mare decat cea a EPS. Pentru ca o placa de polistiren expandat sa aiba aceeasi densitate precum una extrudata, densitatea spumei de poliester ar trebui sa fie mai mare. In acest caz, ar rezulta o placa de poliestern mai groasa.

Rezistenta la vaporii de apa

Nivelul de rezistenta la umiditate pe care il ofera aceste doua tipuri de izolatii este esential. Atunci cand materialul cu care s-a facut izolatia nu este foarte rezistent la vapori, este foarte probabil sa retina umezeala si sa se deterioreze in timp. In consecinta, eficacitatea materialului in ceea ce priveste izolarea termica va fi redusa treptat. In plus, din cauza umezelii se formeaza un mediu in care mucegaiul si bacteriile se pot dezvolta, provocand probleme de sanatate celor care isi petrec timpul in incaperile izolate necorespunzator.

Comparand rezistenta la umiditate a placilor de polistiren expandat si extrudat, se va putea observa ca cel expandat retine mai putin timp umiditatea. In functie de modul in care se desfasoara testele de acest tip, rezultatele si informatiile gasite de catre cei care doresc sa se informeze pot sa difere. Totusi, principiul este destul de simplu. Chiar daca placile de polistiren extrudat au o rata mai mica de absorbtie a apei si umiditatii si la prima vedere sunt mai rezistente din acest punct de vedere, trebuie sa se ia in calcul si ca umiditatea este eliminata din material la fel de incet. Prin comparatie, placile de polistiren expandat elimina umiditatea la fel de repede cum o absorb.

Conductivitatea termica

Izolarea termica este una dintre cele mai practice si rentabile modalitati de imbunatatire a eficientei energetice a unei locuinte. Lucrarile de izolatie, realizate atat in cazul cladirilor vechi, cat si in cazul celor noi, pot duce la economii semnificative de costuri si la reducerea consumului de energie. Atat placile de polistiren expandat, cat si cele extrudate, au o performanta buna in ceea ce priveste conductivitatea termica.

Rezistenta materialului la transferul de caldura se noteaza cu R si poate fi consultata in fisele tehnice. Cu cat valoarea R este mai mare, cu atat izolatia va fi mai buna. In general, specialistii aleg sa izoleze termic cu polistiren expandat cu densitate mare. Cu cat densitatea panourilor de izolatie este mai mare, cu atat va creste si valoare R.

Protejarea mediului inconjurator

In zilele noastre se pune un accent foarte mare pe constructiile verzi. De aceea, este esential sa se ia in considerare inclusiv tipul de izolatie care este cel mai prietenos cu mediul. Atat izolatiile cu polistiren extrudat, cat si cele cu panouri expandate, au beneficii din acest punct de vedere, fiind ecologice. Exista, totusi, aspecte minore, dar care pot face diferenta. De exemplu, in procesul de fabricare a polistirenului expandat se folosesc agenti care nu contribuie la incalzirea globala. Mai mult, izolatia facuta cu polistiren expandat poate fi realizata folosindu-se materiale reciclate intr-o proportie mai mare, in comparatie cu polistirenul extrudat.