Bucuresti

Cartea „Dumnezeu binecuvanteaza America”, relansata alaturi de un CD cu spectacolul radiofonic

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Vizualizari
370

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dumnezeu binecuvântează America” - replica citadin proletară la Moromeții - s-a relansat
Romanul „Dumnezeu binecuvântează America”, de Petre Barbu, care prezintă tabloul societății românești în primii ani de la căderea regimului comunist din România și care a primit numeroase premii, a fost relansat la Editura Tandem Media. Autorul a adus alături de romanul apreciat de criticul literar Sanda Cordoș drept „o replică citadin proletară la Moromeții lui Marin Preda”, un CD ce conține spectacolul radiofonic cu același nume.

Romanul prezintă povestea unei familii tradiționale românești în primii ani după Revoluție. Pornind de la întrebarea „Ce să facem cu libertatea?”, personajele descoperă că le este extrem de greu să se adapteze noului stil de viață, total diferit de cel trăit în timpul regimului totalitar. Acțiunea are loc într-un oraș mic de la malul mării, unde visul american devine tangibil.Cartea urmăreşte destinul unei familii de tip tradiţional, condusă de un tată autoritar, între ale cărui prerogative intră, în egală măsură, să protejeze şi să înspăimânte.

Într-o durată restrînsă, naraţiunea înregistrează evenimentele petrecute în viaţa acestei familii care locuieşte la periferia unui oraş maritim. Alături de tatăl pensionar, fost constructor de nave pe şantierul naval, familia Hermeneanu este formată din mama (menajeră cu jumătate de normă la un hotel) şi trei copii: Marius, fiul cel mare, inginer naval, care a părăsit casa şi, din cât se pare, ţara, emigrînd în SUA; Luiza, fiica independentă, bine integrată în "gaşca de rockeri, bişniţari şi minijupiste", care renunţă să mai studieze la Facultatea de Drept, preferînd să joace în filme pornografice, şi mezinul nenumit, o natură debilă şi nedesăvîrşită, incapabil să muncească undeva, ale cărui preocupări favorite sunt cititul revistelor literare şi însemnările în caiete personale.

Am ținut la reeditarea acestui roman pentru a vedea dacă rezistă şi după 21 de ani de la apariție și dacă are forța să intre în atenția noilor generaţii de cititori. Apoi, am dorit să apară împreună cu spectacolul de teatru radiofonic montat de regizorul Attila Vizauer, la Societatea Română de Radiodifuziune, în 1998. Am urmărit să ofer un «pachet cultural». În al treilea rînd, am vrut să fac un exerciţiu de narcisism, să mă uit în acest text şi să-mi amintesc cum eram când l-am scris, în 1993. Recitindu-mi romanul, am descoperit un Petre Barbu plin de vitalitate, cu o mare inocenţă, un spirit ludic, cu umor, și care a dăruit cu voluptate aceste lucruri personajelor din carte”, a declarat Petre Barbu.

Spectacolul radiofonic „Dumnezeu binecuvântează America”, care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului 1998 de către Asociația Internațională a Criticilor de Teatru din România, a fost produs de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și regizat de Attila Vizaur. Din distribuție fac parte nume celebre, precum Dan Condurache, Cristian Iacob, Margareta Pogonat, Mitică Popescu, Adriana Trandafir, Elvira Deatcu și Dan Tudor.

Cele două opere se regăsesc acum împreună în toate librăriile din țară: Cărturești, Diverta, Humanitas, Librăria Eminescu (București), SedCom Libris (Iași), Libris (Brașov), dar și în rețeaua de magazine Kaufland, respectiv în mediul online, pe site-urile Elefant, Librărie.net sau Emag.

Despre Petre Barbu
Petre Barbu este scriitor și ziarist și a debutat cu volumul de nuvele „Tricoul portocaliu fără număr de concurs” în anul 1993. În prezent este senior-editor la revista Forbes România. De-a lungul carierei sale a publicat romanele „Dumnezeu binecuvântează America” în 1995, „Ultima tresărire a submarinului legionar” în 1998, „Blazare” în 2005, „Marea petrecere” în 2014 și „Dumnezeu binecuvântează America, ediţia a II-a” în 2016.