Bucuresti

Castigatorii concursului „Cele mai frumoase carti din Romania”

Castigatorii concursului „Cele mai frumoase carti din Romania” 2013

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 1 an si 5 luni
Vizualizari
825

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Câștigătorii concursului „Cele mai frumoase cărți din România” 2013
• Lista conținând cele 39 de titluri câștigătoare ale concursului național de design de carte poate fi consultată
• Anunțarea premiilor va avea loc pe 4 noiembrie, în vernisajul expoziției, la UNA Galeria București.
• Cărțile câștigătoare vernisate la Frankfurt, în prezența membrilor Federației Editorilor din Europa (FEP).
Concursul național de design de carte „Cele mai frumoase cărţi din România”, ediţia 2013 are 39 de cărți câștigătoare, alese din 174 de cărți înscrise în competiție de către editurile, graficienii sau designerii de carte din România și Republica Moldova. Imagini cu cărțile câștigătoare și titlurile pot fi consultate pe Printre ele sunt atât cărți realizate de edituri prestigioase, cât și titluri publicate de edituri mici, sau chiar publicate de autori. Membrii juriului au fost: Matei Câlţia, Radu Manelici, Alexe Popescu, Raluca Bem Neamu, Anamaria Pravicencu, Vlad Arghir și Géraldine Lay (Franţa).

„ Așa cum ne-am propus, concursul a vizat performanța în materie de design grafic (creativitate, profesionalism, calitate tehnică etc.). Concluzia mea este că interesul editurilor pentru profesionalizarea prezentării vizuale a publicațiilor lor de tiraj comercial este redus. Evoluția lui se împiedică de deficiențe în pregătirea profesională, în organizarea procesului de producție, în mentalități rămase la clișee vetuste și, pe cât de greu de verificat, pe atât de greu de contrazis (piața nu cere, nu sunt bani, nu există interes, ceilalți sunt de vină dar noi facem tot posibilul etc.). Nu în ultimul rând, nesinchiseala celor responsabili acoperă, în cel mai rău caz, o gravă disonanță între educația vizuală și activitatea profesională. Faptul că totuși o oarecare evoluție a avut loc, oricât de modestă, sugerează că profesionalismul și responsabilitatea se vor impune – și acest concurs își propune să arate o fațetă a profesionalismului: criteriile de apreciere a produsului „carte” fac parte din cultura generală.” Vlad Arghir, membru al juriului. În perioada 9-13 Octombrie, cărțile câștigătoare vor fi expuse în Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt, în pavilionul României 5.0, B122, la cel mai important târg de carte din lume. Cu această ocazie, Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în parteneriat cu Federaţia Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează un eveniment special de vernisare a celor mai frumoase cărți românești, în data de 10 Octombrie, la ora 16.00, la care sunt invitați membri ai Federației Editorilor din Europa.

Volumele câștigătoare vor revenit în țară și vor fi prezentate publicului român într-o expoziţie în perioada 4-8 Noiembrie la UNAgaleria, în București. În cadrul vernisajului expoziției, vor fi anunțate cele 6 premii acordate de juriu - Premiul I, Premiul II şi Premiul III şi 3 premii speciale: - Premiul pentru cea mai bună ilustraţie, - Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru copii, - Premiul pentru carte obiect / bibliofilă (pentru categoria specială a acestor lucrări, jurizate separat, în acest an).
Toate cărţile câştigătoare vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World” – Târgul de Carte de la Leipzig, ediţia 2014 şi vor fi incluse în expoziţiile organizate de Stiftung Buchkunst.