Bucuresti

Cât plătesc televiziunile să transmită meciurile de fotbal?

Cât plătesc televiziunile să transmită meciurile de fotbal?

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 6 zile si 49 minute
Vizualizari
65

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

Sportul rege a devenit o adevărată mină de aur pentru televiziunile din întreaga lume. Acest lucru se întâmplă și în România, iar telespectatorii români sunt privilegiați când vine vorba de lista competițiilor care se transmit la TV. Pe lângă faptul că există canale dedicate pentru fotbal și că evenimentele sunt difuzate pe același canal, prețul pe care românii îl plătesc pentru a avea acces la aceste canale este unul foarte accesibil. De asemenea, unii români caută și alternative unde pot vedea meciul online.

Drepturile pentru difuzarea meciurilor la TV

Drepturile pentru difuzarea meciurilor la TV reprezintă un procent mare din veniturile cluburilor și federațiilor de fotbal. Acestea au posibilitatea să vândă drepturile de difuzare ale meciurilor lor. Concurența de pe piața media a dus la o creștere semnificativă a acestor costuri de difuzare în ultimii ani. Într-un studiu realizat de specialiști s-a demonstrat că, în Franța, 9 emisiuni din topul celor mai difuzate 10 emisiuni de pe toate canalele erau meciuri de fotbal. Fotbalul este cel mai popular sport la nivel mondial, iar acest lucru atrage cu sine și prețurile ridicate pe care federațiile și cluburile le cer televiziunilor.

Contracte cu televiziuni pentru difuzarea meciurilor

UEFA a câștigat într-un singur sezon 647 milioane de euro în urma încheierii de contracte cu televiziunile pentru difuzarea meciurilor din cadrul campionatului. În acest moment, la nivelul Uniunii Europene există două tipuri de vânzare a drepturilor pentru transmiterea meciurilor de fotbal. Prima metodă de vânzare a acestora este vânzarea separată. Această metodă presupune încheierea de contracte individuală între cluburi și grupurile de televiziune. Mediapro a semnat un contract în valoare de 1.1 miliarde de euro cu Real Madrid în 2013, acest lucru ajutând foarte mult clubul de fotbal în ceea ce privește costurile pe care le are.

Vânzare drepturi de difuzare către operatorii de televiziune

A doua metodă prin care cluburile își pot vinde drepturile de difuzare către operatorii de televiziune este vânzarea colectivă. Vânzarea colectivă presupune încheierea unui singur contract între o asociație din care fac parte mai multe cluburi sportive și un difuzor TV dintr-o anumită țară. De exemplu, Premier League din Anglia a semnat la un anumit moment contracte care i-au adus în fiecare an consecutiv 950 de milioane de euro la nivel internațional și peste 420 milioane de euro din țară. Mulți specialiști au criticat această a doua variantă de vânzare a drepturilor de difuzare ca fiind o practică de monopol.

Transmiterea meciurilor din Premier League

Premier League este cu siguranță cel mai valoros campionat din lume. Cu toate că Brexitul a afectat relația Marii Britanii cu restul europei, principalii acționari ai cluburilor din Premier League au continuat să investească sume imense în transferuri, acest lucru ducând la creșterea nivelului acestei ligi la un maxim istoric din punct de vedere financiar. Din acest motiv, bătălia pentru drepturile TV a fost una foarte strânsă, iar Sky Sports și BT Sports sunt câștigătorii sezonului 2019-2022 în ceea ce privește transmiterea meciurilor din Premier League. Sky Sports, care a obținut pachetul majoritar a fost nevoit să plătească nu mai puțin de 4,17 miliarde de euro. De cealaltă parte, BT Sports a obținut un pachet cu mai puține sporturi și suma la care a ajuns a fost 1,1 miliarde de euro.