Bucuresti

Ce este certificatul de performanta energetica si cand este necesar

Ce este certificatul de performanta energetica si cand este necesar

Detalii stire

Social links
Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 4 ani si 3 zile
Vizualizari
523

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Incepand din Iulie 2013, vanzarea sau inchirierea unei locuinte ori a unei cladiri se poate face doar daca proprietarul sau detine un certificat de performanta energetica. Acest document cuprinde o serie de informatii privitoare la eficienta energetica a unui imobil, respectiv energia consumata prin incalzire, iluminare dar si producere de apa calda menajera intr-o constructie ori intr-un apartament.

Analiza si calculele specifice pentru determinarea consumului energetic al unui apartament sau cladiri, facuta de un specialist (denumit auditor energetic), vor fi incluse in acest act oficial care poarta denumirea de certificat de performanta energetica. El defineste doi principali indici: clasa energetica – aceasta putand fi de la cea denumita A (adica de eficienta maxima) pana la cea denumita G - si o nota energetica (ea este cuprinsa intre 1 si 100, bineinteles, nota cu cat este mai mare, cu atat ea este mai satisfacatoare).

Certificarea energetica imobiliara presupune realizarea unei analize si efectuarea unor calcule ale consumului energetic functie de care sunt caracteristicile cladirii respective. Una din cele mai importante o reprezinta nivelul izolarii termice fata de exteriorul cladirii si fata de solul pe care este asezata.

Necesar la vanzarea ori inchirierea casei / apartamentului / imobilului

Tot incepand cu anul 2013 este obligatorie prezentarea certificatului energetic la vanzarea ori inchirierea unui apartament, a unei parti dintr-o cladire sau a unei cladiri. Actul acesta este necesar pentru inscrierea rolului fiscal al cladirii sau apartamentului (chiar si a unei parti de cladire). Lipsa acestui act duce la anularea de drept a contractelor de vanzare-cumparare ori de inchiriere.

Din alt punct de vedere, un certificat energetic arata calitatea (eficienta) unei cladiri / unui apartament si informeaza chiriasul sau proprietarul despre energia consumata anual pe un metru patrat de suprafata. Astfel, se pot estima respectivele costuri de intretinere ale apartamentului sau cladirii pornind, normal, de la pretul pe unitatea de energie (kWh).

Obtinerea certificatului energetic

Documentul in discutie este intocmit, semnat si parafat de un specialist in auditul energetic si care este atestat de catre specialistii din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. O lista a auditorilor energetici care sunt atestati - si care contine si date de contact ale acestora - exista pe site-ul MDRAP, dar si pe pagina web a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania.

Actele necesare


Pentru o buna analiza si pentru efectuarea calculelor, auditorul trebuie sa dispuna de urmatoarele documente:
- Actul de proprietate ori un extras de carte funciara;
- Fisa cadastrala ori releveul apartamentului / cladirii / casei.

Auditorul energetic va trebui sa inspecteze cladirea, si va avea nevoie de date privind acele caracteristici specifice ale echipamentelor pentru incalzire, ale tevilor de incalzire si de apa calda menajera, ale contorizarii energiei termice, dar si date privind starea peretilor exteriori, a ferestrelor, starea terasei ori acoperisului s.a.m.d.

Telefon: 0722494447
Web: https://www.certificat-energetic.net/