Bucuresti

Ce inseamna sa rezervi un domeniu web .ro?

Ce inseamna sa rezervi un domeniu web .ro?

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 3 luni si 3 saptamani
Vizualizari
531

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ai auzit ca ai nevoie de un domeniu web si ca trebuie sa-l rezervi sau sa il inregistrezi... sau sa il cumperi? Ce inseamna „a rezerva un domeniu .ro”? Ce inseamna „a inregistra un domeniu web”? Iti dau batai de cap aceste expresii?

A rezerva un domeniu .ro inseamna practic a anunta intentia de a inregistra un domeniu web, prin parcurgerea procedurii de inregistrare a unui domeniu web care este liber. Adica a rezerva un domeniu web inseamna a plasa „comanda” pentru inregistrarea unui domeniu. In momentul in care ai terminat de completat formularul de inregistrare si „trimiti comanda” se pot intampla 2 lucruri:

  • Efectuezi plata imediat, si practic intri in procesul de inregistrare imediata a domeniului,
  • Alegi sa efectuezi plata mai tarziu – astfel, prin trimiterea formularului, ai rezervat domeniul tau pentru o perioada de 32 de zile. In acest interval, nimeni altcineva nu poate cumpara domeniul pe care tu l-ai rezervat, dar el nu este inca al tau si nu il poti folosi pana nu efectuezi plata si finalizezi procesul de inregistrare domenii.

Practic, imediat dupa ce ai trimis formularul de inregistrare, vei primi confirmarea ca ai rezervat domeniul web dorit. Acesta va deveni activ dupa ce ai achitat factura. Tine minte ca domeniile.ro sunt rezervate timp de 32 de zile. Dupa aceasta perioada daca nu ai achitat factura, domeniile pe care doreai sa le inregistrezi vor redeveni libere.

Atentie!
  • Inainte de a trimite cererea de inregistrare este foarte important sa verifici cu atentie toate informatiile introduse. Dupa ce ai completat si ai trimis formularul, nu mai poti modifica datele, nu mai poti schimba perioada aleasa pentru inregistrare – pentru orice modificare a conditiilor, trebuie sa astepti 32 de zile si sa reiei procesul.

Acum ca ai observat cat e de simplu sa rezervi un domeniu nou, nu iti ramane decat sa pui acesti pasi in aplicare!
Trebuie mentionat ca aceste explicatii sunt valabile pentru domeniile .ro. Odata inregistrat domeniul, vei avea dreptul de a-l utiliza si nimeni altcineva nu il va putea utiliza in paralel. Conform legislatiei din Romania si a celei internationale, atata timp cat achiti o taxa anuala, ai voie sa folosesti domeniul web respectiv.

Unele persoane folosesc termenul de cumparare domeniu, insa practic nu este o exprimare corecta, deoarece cumpararea presupune transferul dreptului de proprietate, in timp ce inregistrarea nu transfera decat dreptul de utilizare. Nu uita! Fiecare domeniu ro pe care il detii va trebui prelungit anual, printr-un proces de prelungire domeniu.